Veľké sklamanie pre milovníkov zdravej stravy: Banány vraj nepatria na raňajkový stôl!

Aj keď banán obsahuje množstvo výživných látok, treba rátať s vysokým obsahom cukru.
Zdroj: thinkstock.com
2017-01-09 15:40:00

Sú zdravé, zasýtia, uspokoja chuť na sladké a zlepšia náladu. Také sú lahodné banány, ktorými mnohí zvyknú začínať nový deň. Aj keď môžu vyzerať ako perfektná voľba na raňajky, podľa odborníkov na výživu je to v skutočnosti opak!

Pri snahe o chudnutie sa hovorí, že zelenina je základ a ovocie by malo nahradiť sladkosti. V prípade banánov sa však vynára dilema – môžeme alebo nemôžeme ich jesť? Sú totiž plné sacharidov a hlavne veľmi sladké, preto mnohí nutriční špecialisti radia, aby sme boli opatrní pri ich konzumácii. Jeden však neublíži, a tak si ich mnohí zvyknú dať v kombinácii s ovsenými vločkami alebo s jogurtom. V domnienke, že svojmu telu zabezpečia zdravú stravu a prísun výživných látok. Na jednej strane získajú množstvo vitamínov a minerálov, avšak banány je lepšie vynechať!

Po prívale energie veľký pád

Podľa amerického výživového poradcu Dr. Daryla Gioffrea nie je toto sladké ovocie na raňajky dobrý nápad! Je nevhodné kvôli obsahu cukru. Obsahuje až 25 percent cukru a má relatívne vysokú kyslosť. Aj keď nám cukor dodá energiu, bude to len na veľmi krátke obdobie. O chvíľu budete unavení a hladní.

Kvôli vysokému obsahu cukru banány v tele kvasia. Výsledkom je spomalené trávenie a zvyšujúca sa hladina inzulínu v krvi. Preto dostanete chuť na ďalšie jedlo a nakoniec toho môžete zjesť oveľa viac, ako ste pôvodne chceli. Zo začiatku pocítite príval energie, no na konci vás čaká veľký pád.. Z toho dôvodu nemusia byť ovsené vločky s banánom zdravým riešením na raňajky.

Nevynechávajte ich z jedálnička úplne

Našťastie, nemusíte sa tejto sladkej dobroty úplne vzdávať! Predsa len ide o ovocie, ktoré prospieva srdcu, upokojuje nervy a taktiež v ňom nájdete poklad v podobe vitamínu B6 a draslíka. Zaraďte ho radšej napr. na obed a kombinujte s koreninami (škorica) alebo so zdravými tukmi (tuniak, celozrnné pečivo).  Ako Giofre upozorňuje, tieto kombinácie zrušia negatívny efekt raňajkových banánov. Vďaka nim sa lepšie rozložia živiny z ovocia a navyše, neutralizujú kyseliny. 

Čo na to slovenský odborník? 

Výživový poradca Ing. Libor Javro zase zdôrazňuje konzumáciu ovocia na začiatok dňa, keďže dodáva telu rýchle sacharidy. Tie si telo vyžaduje práve na raňajky. 

"Avšak je veľmi dôležité mať raňajky veľmi výdatné. Treba ich kombinovať s tukmi (orechy, semienka, avkádo, oleje, maslo), polysacharidmi (vločky, knäckebrot) alebo bielkovinami (tvaroh, mlieko...). Samozrejme, všetko v optimálnom množstve v závislosti na nachádzajúcu fyzickú aktivitu, ktorú budeme v priebehu dňa vykonávať," povedal odborník. 

Čítajte tiež: Veľký omyl pri vyprážaní jedál, ktorý robí takmer každý: S týmto skoncujte čo najskôr!

2017-01-09 15:40:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: metro.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia