Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najväčší problém obyčajnej vody: Rýchlo uhasí smäd, no za akú cenu!

Pozor na vodu, ktorú pijete, nemala by obsahovať chlór.
Pozor na vodu, ktorú pijete, nemala by obsahovať chlór. (Zdroj: photl.com)

Čo môže byť zlé na pohári obyčajnej vody z vodovodu? Pomáha v procese trávenia, doplní potrebné tekutiny... Háčik je však v tom, že nášmu organizmu ulahodí len v niektorých prípadoch. Čoraz častejšie sú situácie, kedy nám skôr ubližuje!

Ak máte pravidelný a dostatočný pitný režim, budete mať pod kontrolou správnu teplotu organizmu. Podporuje chudnutie, dá do poriadku trávenie, vďaka nej lepšie myslíme, sme v strehu a máme zvýšenú koncentráciu. Voda je nepochybne pre naše zdravie absolútnym prínosom.

Ako zistiť, že je pre nás škodlivá?

Bohužiaľ, aj na prvý pohľad zdravá tekutina môže skrývať nebezpečenstvo! Voda z vodovodného kohútika sa môže zdať rýchlym riešením, ako ihneď uhasiť smäd, no nie práve najlepším.. Je totiž plná chlóru, ktorý vo väčšom množstvo môže vyvolať nepríjemné zdravotné problémy. Voda by nemala obsahovať viac ako 0.3 mg chlóru na jeden liter, no ukázalo sa, že často je toto množstvo nad limitom. Ako zistiť, či je voda pre nás bezpečná? Zadovážte si testovacie prúžky, vďaka ktorým zistíte obsah chlóru, pH a zásaditosť!

Čo môže vyvolať?

Aj keď chlór nijakým závažným spôsobom nezatočí s vašim zdravím, pri dlhodobom užívaní môžete pocítiť niektoré zdravotné ťažkosti. Ako upozornil odborník na výživu Ing. Libor Javro, väčšie množstvo chlóru môže v ľudskom organizme vyvolať gastrointestinálne poruchy. Týka sa to hlavne budúcich mamičiek, u ktorých môže byť dopad zvýšeného príjmu chlóru rozhodujúci v ďalšom vývoji mladého organizmu.

Chlór sa dokonca prirovnáva k takým závažným ochoreniam, ako je rakovina močového mechúra, astma, alergie, poškodenie zraku a ťažkosti s dýchaním. Súvisí aj s osteoporózou. Údajne vytesňuje jód, čím poškodzuje štítnu žľazu. Jód sa pritom považuje za dôležitý minerál pre kosti. Keďže telo ho nedokáže kvôli chlóru správe spracovávať, dochádza k osteoporóze. Taktiež poškodzuje vplyv štítnej žľazy na metabolizmus vápnika.


Odvrátená strana vody: Odteraz sa budete na ňu pozerať inak!


Preč s chlórom!

Aj keď sa niektoré zdravotné problémy môžu týkať citlivých ľudí a pri dlhodobej konzumácii, nie je na škodu piť vodu, ktorá je úplne čistá.

Chlór môžete z vody odstrániť viacerými spôsobmi:

Nechajte vodu odstáť

Najjednoduchším spôsobom, ako znížiť množstvo chlóru vo vode, je nechať ju odstáť na približne 1 hodinu. Aj keď sa počas tejto doby chlór úplne "nevytratí", podľa výživového poradcu tým aspoň menej intoxikujeme náš organizmus.

Prevarte ju

Známym, no účinnejším spôsobom je prevarenie vody, vďaka čomu sa môžeme úplne zbaviť chlóru. Mala by však vrieť až 15 minút!

Prefiltovanie

Šikovným trikom je vlastniť vodný filter, ktorý zachytáva nielen hrubé nečistoty a ťažké kovy, ale má schopnosť zachytiť aj chlór. Opýtajte sa na to svojho predajcu, či má takúto schopnosť! Mať vodný filter je na nezaplatenie, vďaka nemu sa totiž zbavíte aj iných látok, ktoré by mohli, aj keď v menšej miere, škodiť organizmu.

Citrón ho zlikviduje

Vynikajúca je citrónová šťava, ktorá si hravo poradí s chlórom. Stačí pár kvapiek citróna do vody a vitamín C, obsiahnutý v tropickom ovocí, vodu doslova prečistí. Takisto vám môžu pomôcť tabletky vitamínu C. Odporúča sa 1 mg vitamínu na 1 liter vody. Dávku však môžete zvýšiť, záleží od množstva chlóru vo vode.

Čítajte tiež: Koniec zaužívanému spôsobu prípravy mäsa: Prečo je umývanie kuraťa pred prípravou nebezpečné!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9