Celý život ste zrejme pili kávu nesprávne: Pozrite sa, kedy je v skutočnosti najúčinnejšia!

Doprajte si kávu v ranných hodinách a nabite sa energiou!
Zdroj: thinkstock.com
2015-06-05 11:10:00

Niektorí si užívajú poobedňajší oddych pri šálke čierneho moku, iní si nevedia predstaviť deň bez kávy v ranných hodinách. Bezpochyby patrí medzi najobľúbenejšie nápoje a snáď nikdy nestratí na svojej popularite. Viete však, kedy je pitie kávy najúčinnejšie?

Podľa Asap Science máme tzv. cirkadiánny rytmus, ktorý možno považovať za akési vnútorné biologické hodiny. Tie rozhodujú o tom, že tí, ktorí radi ráno vstávajú, sú aktívni hlavne v ranných hodinách a iní, ktorí ožívajú večer, zase vo večerných. Tieto biologické hodiny regulujú v tele to, kedy sa cítime počas dňa ospalí. Od nich však závisí aj vylučovanie hormónu - kortizolu.

Kortizol je stresový hormón, ktorý zvyšuje celkovú pohotovosť pri záťažových situáciách. V krvi je množstvo kortizolu najvyššie medzi 8. a 9. hodinou ráno, čo znamená, že naše telo má prírodný mechanizmus, podľa ktorého sa zobúdza. Ak by ste dlhodobo pili kávu či energetické nápoje v tomto čase, kedy vylučovanie kortizolu dosahuje maximum, nenabudila by vás tak, ako by ste očakávali. Pitie čierneho moku medzi 8 a 9. hodinou ráno totiž výrazne potláča efekt kofeínu. Mohli by ste vtedy vypiť akékoľvek množstvo čierneho moku, účinok by bol zakaždým rovnaký. To isté sa týka aj časov medzi 12. a 13. hodinou na obed a 17:30 a 18:30, kedy by ste mali dať prednosť radšej inému nápoju.


Robia to takmer všetci, pritom nesprávne: Odstráňte jeden z najčastejších zvykov pri umývaní zubov!


Kedy je najlepšia?

Vedci odporúčajú, aby ste si vychutnali šálku kávy najlepšie po 9. hodine ráno. Čo však vtedy, ak ste ranné vtáča a vstávate skôr alebo naopak príliš neskoro? Žiadny problém. Keďže podľa vedcov sa úroveň stresového hormónu v krvi zvyšuje bezprostredne po prebudení o polovicu, kávu by ste si mali naliať približne hodinu po zobudení. Vtedy splní káva svoju funkciu: nabije vás energiou!

Asap Science sa vo video zoberá, kedy je správne piť kávu:

Čítajte tiež: Zradca než pomocník? Nebezpečný čaj, ktorý denne pijeme!

2015-06-05 11:10:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, Asap Science

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia