Najhorší kŕč v nohe, aký ste kedy videli: Z tohto vám pobeží mráz po chrbte!

Kŕče sa nevyhýbajú ani "nešportovcom", niekedy sa môžu objaviť aj v noci.
Zdroj: thinkstock.com
2015-06-02 11:30:00

Austrálčan André zverejnil na svojom kanáli desivé video, ktoré znepokojilo nielen jeho priateľov, ale aj užívateľov istého video portálu. Populárna nahrávka, ktorá má dnes približne 2-tisíc komentárov stojí za to, aby ste si ju pozreli. To, čo sa stalo mladému mužovi, sa totiž môže stať každému z nás!


Video vzniklo pred pár dňami hneď po tom, ako sa André vrátil zo svojho obvyklého 45-minútového intervalového tréningu. Na videu vidieť, ako prišlo k stiahnutiu svalu a jeho uvoľneniu. Podľa Andrého slov kŕč vôbec nebolel a opakoval sa trikrát.

Čo spôsobuje kŕče?

Svalový kŕč (ktorému sa správne hovorí lýtkový) zažil už takmer každý. Častejšie sa s nimi stretávajú športovci, no neobchádza ani obyčajných ľudí.

Pri športe sa totiž vylučuje množstvo minerálov či stopových prvkov, ktoré sú zodpovedné za správne fungovanie telesných funkcií. Kŕče spôsobuje narušená rovnováha niektorých prvkov a tak isto aj dehydratácia, užívanie hormonálnej antikoncepcie a nedostatočné prekrvenie dolných končatín. Za kŕče môže aj nevhodná obuv (menšie či väčšie číslo) alebo ženami obľúbené vysoké opätky. Na druhej strane im neprospieva ani obuv bez opätku.

Čo nám pri kŕčoch chýba?

Najčastejšie je to draslík, horčík, vápnik, ale aj vitamín B1, B5, B6 a vitamín D a E.

Ako kŕč vzniká a ako mu predchádzať?

Kŕč je prudké stiahnutie a dočasné zhrubnutie svalu. Prejavuje sa nepríjemnou bolesťou a dočasným „ochromením“, preto je niekedy veľmi ťažké spraviť akýkoľvek úkon. Samotné stiahnutie môže trvať len niekoľko sekúnd ale aj niekoľko minút. Ideálne je po ustatí kŕču sval masírovať.

V prvom rade je dôležité prestať vykonávať pohyb, ktorý kŕč spôsobil. Stiahnutý sval by sme mali pomaly naťahovať, dôraz klaďte na opatrnosť. Ak vás „chytí“ lýtkový kŕč, tlačte pätu k zemi tak, ako ste to už videli robiť futbalistov počas zápasu. Kŕč v stehne, ruke a krku iba pomaly naťahujte, k cviku sa však už nevracajte.

 

Prevencia nadovšetko

  • Dodržiavanie pitného režimu.
  • Zaradiť do jedálnička by ste mali viac orechov, celozrnných výrobkov, strukovín či zelenej listovej zeleniny.
  • Pite čaje z lipového kvetu či hlohu obyčajného.
  • Skonzumujte 2 -3 vajíčka.
  • Vyskúšať môžete „ľudové“ recepty, napríklad umývať si nohy s octovou vodou alebo si potierať nohy zohriatym rumom (úspech negarantujeme, prevencia je to ale zaujímavá).

Čítajte tiež: Na chôdzi veľa záleží: Vyčítate z nej nebezpečné choroby!

Fotogaléria

2015-06-02 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: buzzfeed.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia