Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zdravá čokoláda existuje: Spoznajte sladkú dobrotu, z ktorej nepriberiete!

Vyrobte si doma čokoládu, ktorá bude zdravá!
Vyrobte si doma čokoládu, ktorá bude zdravá! (Zdroj: thinkstock.com)

Zbiehajú sa vám slinky už len pri vyslovení slova čokoláda? Lahodnej chuti rozplývajúcej sa na jazyku len málokto neodolá! Za chuť sa však platí. Ak ste čokoládu doteraz jedávali kvôli štíhlej línii s výčitkami svedomia, teraz už nemusíte!

Zdravá čokoláda je tá, ktorú si vyrobíte doma! Ak sa nechcete vzdať tejto sladkej dobroty, no záleží vám na zdraví, uprednostnite domácu čokoládu pred kupovanou.

Aké ingrediencie budete potrebovať?

  • Raw práškové kakao (ak chcete, môžete použiť klasické, čokoláda bude sladšia).
  • Bio kokosový olej (roztopený pri izbovej teplote).
  • Arašidové maslo (alebo použite kúsky arašidov).
  • Med (môžete si vybrať aj stéviu, agáve sirup,...).
  • Štipka soli (zvýrazní chuť arašidov).

Postup

Ako ste si všimli, pri jednotlivých ingredienciách nie je uvedené ich množstvo. Je to len na vás, koľko jednotlivých zložiek si doprajete. Ak chcete čokoládu arašidovú, medovú či kokosovú, jednoducho pridajte viac konkrétnej potraviny. Nám sa osvedčili napr. banány, ktoré môžete pokojne dať do tejto sladkej pochúťky. V žiadnom prípade však nevynechajte kokosový olej.

Ak máte premyslené množstvo jednotlivých ingrediencií, zmiešajte všetko do hustej hmoty. Následne rozotrite na rovnú podložku (môže byť aj veľký pekáč) a vložte do mrazničky. Vďaka kokosovému oleju sa spevní celá hmota. Stačí počkať pár minút a máte zdravú verziu čokolády! Skladujte ju aspoň v chladničke. Kokosový olej, ktorý obsahuje čokoláda, sa totiž pri izbovej teplote rýchlejšie rozpustí. Preto ju uchovávajte v chlade!

Výhody domácej čokolády

  • Je chutnejšia ako kupovaná v obchode.
  • Neobsahuje farbivá či iné konzervačné látky.
  • Viete, čo v skutočnosti jete.
  • Celkovo je zdravšia a sýtejšia.  

Čokoláda v obchode

Ak si chcete čokoládu kupovať v obchode, uprednostnite biopotraviny. Vyberte si čokoládu, ktorá obsahuje kakaovú hmotu a kakaové maslo. Tieto dve zložky hľadajte na prvých miestach v zložení. Treťou zložkou je cukor. Ten tiež môže byť zdravý. Napríklad cukor z kokosových kvetov je zo sladkého nektáru z kvetov kokosovej palmy. Môžete si byť istí, že ide o 100 % organické, nebielené prírodné sladidlo, ktoré neobsahuje konzervačné látky. Nezabúdajte, že zdravá čokoláda by mala obsahovať min. 70 % kakaa!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9