Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Grilovacia sezóna v plnom prúde: Tipy od odborníka, vďaka ktorým sa z vás stanú majstri!

Strávte čas s priateľmi vonku pri grilovaní!
Strávte čas s priateľmi vonku pri grilovaní! (Zdroj: profimedia.sk)

Grilovačka s rodinou a priateľmi má svoje čaro. Ako to však nepokaziť a dôkladne sa pripraviť na grilovanie? Každý detail sa totiž na výsledku podpíše a premietne do chuti i vône lahôdok. Výživový poradca Libor Javro má pre vás zaujímavé tipy.

Aké mäso?

Veľmi dôležitý je výber mäsa, bez ktorého by sa žiadna dobrá grilovačka nezaobišla. Vyvarujte sa údenému mäsu, chudému teľaciemu mäsu a zverine. Údené mäso alebo mäso, ktoré bolo naložené v rýchlosoli, sa teplom mení na jedovaté nitrózamíny. Tie podporujú vznik nebezpečnej rakoviny. Chudé teľacie mäso a zverina zase neobsahujú žiadny tuk, preto sú rýchlejšie vysušené. Stavte sa čerstvé mäso, určené na grilovanie, no nie už v obchode marinované! Vhodné sú aj všetky druhy koreňovej zeleniny, paprika, cukina, baklažán, kaleráb, paradajky, šampiňóny a z ovocia sú to jablká, ananás či melón.

Tipy od výživového poradcu

  • Mäso, syry a zelenina, ktoré ideme grilovať, musia byť úmernej izbovej 
    teploty.
  • Mäso musí byť pripravované dopredu, buď prostredníctvom marinád (olivový 
    olej, cesnak, bylinky) alebo mechanicky tak, aby sme zmäkčili svalové 
    vlákna mäsa.
  • Do marinád nepoužívame soľ. Tú pridávame až pri konečnej fáze 
    grilovania, čím zabránime vysušenému mäsu.
  • Pokiaľ znižujete hmotnosť alebo sa snažíte obmedziť tuk v 
    potravinách, môžete využiť pri grilovaní alobal, tým pádom vám stačí
    menej olivového oleja.
  • Vždy sa snažíme o čo najmenšie pripálenie mäsa, pretože 
    takéto mäso následne stráca biologickú hodnotu a mení sa na škodlivú 
    potravinu.
  • Grilovanie zeleniny môže prebiehať bez postranných marinád, 
    dochucujeme ju až pri konzumácií.
  • Syry sa snažíme grilovať v celku bez toho, aby sa roztiekli na grile.
  • Hlavná zásada: Potraviny musia byť správne tepelne upravené, aby ste 
    si najmä pri mäse nespôsobili zažívacie problémy.
    Preto potraviny pravidelne a 
    dostatočne dlho grilujte pri správnej teplote.

Tieto chyby nerobte

Nikdy nepoužívajte papier či drevo. Postačí vám uhlie určené na grilovanie. Taktiež sa vyhýbajte pri zapaľovaní rôznym zrýchľovačom, ako je napr. benzín. Trafíte vedľa aj tým, keď budete do ohňa fúkať, čím začnú lietať iskry. Radšej počkajte, až bude uhlie vyhorené. Bezpečný odstup medzi grilovaným mäsom a uhlím je veľmi dôležitý.

Užite si príjemný čas so svojimi priateľmi pri grilovaní v prírode!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9