Grilovačka s rodinou a priateľmi má svoje čaro. Ako to však nepokaziť a dôkladne sa pripraviť na grilovanie? Každý detail sa totiž na výsledku podpíše a premietne do chuti i vône lahôdok. Výživový poradca Libor Javro má pre vás zaujímavé tipy.
Aké mäso?
Veľmi dôležitý je výber mäsa, bez ktorého by sa žiadna dobrá grilovačka nezaobišla. Vyvarujte sa údenému mäsu, chudému teľaciemu mäsu a zverine. Údené mäso alebo mäso, ktoré bolo naložené v rýchlosoli, sa teplom mení na jedovaté nitrózamíny. Tie podporujú vznik nebezpečnej rakoviny. Chudé teľacie mäso a zverina zase neobsahujú žiadny tuk, preto sú rýchlejšie vysušené. Stavte sa čerstvé mäso, určené na grilovanie, no nie už v obchode marinované! Vhodné sú aj všetky druhy koreňovej zeleniny, paprika, cukina, baklažán, kaleráb, paradajky, šampiňóny a z ovocia sú to jablká, ananás či melón.
Tipy od výživového poradcu
- Mäso, syry a zelenina, ktoré ideme grilovať, musia byť úmernej izbovej
teploty. - Mäso musí byť pripravované dopredu, buď prostredníctvom marinád (olivový
olej, cesnak, bylinky) alebo mechanicky tak, aby sme zmäkčili svalové
vlákna mäsa. - Do marinád nepoužívame soľ. Tú pridávame až pri konečnej fáze
grilovania, čím zabránime vysušenému mäsu. - Pokiaľ znižujete hmotnosť alebo sa snažíte obmedziť tuk v
potravinách, môžete využiť pri grilovaní alobal, tým pádom vám stačí
menej olivového oleja. - Vždy sa snažíme o čo najmenšie pripálenie mäsa, pretože
takéto mäso následne stráca biologickú hodnotu a mení sa na škodlivú
potravinu. - Grilovanie zeleniny môže prebiehať bez postranných marinád,
dochucujeme ju až pri konzumácií. - Syry sa snažíme grilovať v celku bez toho, aby sa roztiekli na grile.
- Hlavná zásada: Potraviny musia byť správne tepelne upravené, aby ste
si najmä pri mäse nespôsobili zažívacie problémy. Preto potraviny pravidelne a
dostatočne dlho grilujte pri správnej teplote.
Tieto chyby nerobte
Nikdy nepoužívajte papier či drevo. Postačí vám uhlie určené na grilovanie. Taktiež sa vyhýbajte pri zapaľovaní rôznym zrýchľovačom, ako je napr. benzín. Trafíte vedľa aj tým, keď budete do ohňa fúkať, čím začnú lietať iskry. Radšej počkajte, až bude uhlie vyhorené. Bezpečný odstup medzi grilovaným mäsom a uhlím je veľmi dôležitý.
Užite si príjemný čas so svojimi priateľmi pri grilovaní v prírode!
Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.