Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odhaľte najnebezpečnejšiu drogu: Nie je to alkohol, ani heroín

Cukor je veľmi nebezpečný, poškodzuje naše zdravie.
Cukor je veľmi nebezpečný, poškodzuje naše zdravie. (Zdroj: photl.com)

Nielen alkohol či cigarety možno považovať za drogy! Oveľa nebezpečnejší je cukor, ktorý je silne návykový. Podľa šéfa zdravotnej služby v Holandsku Paula van der Velpena, by mali mať sladké potraviny a nápoje rovnaké varovanie, ako majú krabičky cigariet. Cukor nám škodí v skutočnosti viac, ako si myslíte, možno ho považovať za najnebezpečnejšiu drogu v súčasnosti.

 

Je návykový ako fajčenie

Paul van der Velpen tvrdí, že cukor je návykový a je závislosťou rovnako ako alkohol a tabak. Zbaviť sa túžby po sladkostiach je veľmi ťažké, ako keď sa chce fajčiar zbaviť svojej neresti. Malo by sa preto zabrániť jeho konzumácii, keďže vážne poškodzuje zdravie.

Cukor je v skutočnosti formou závislosti. Zbaviť sa túžby po sladkých pokrmoch je rovnako ťažké ako zbaviť sa fajčenia. Preto diéty fungujú len dočasne. Lepšia je liečba závislosti,“ dodal Paul van der Velpen.

Štítky s varovaním na sladkostiach

Na každom sladkom jedle a nápoji by podľa zdravotníka malo byť uvedené varovanie, že poškodzuje zdravie.

„Môže sa to zdať prehnané a pritiahnuté za vlasy. V skutočnosti je však cukor naozaj najnebezpečnejšou drogou a je ľahké sa k nej dostať. Rovnako, ako je to aj na štítkoch cigariet, aj na sladkých nealkoholických nápojoch a výrobkoch by malo byť upozornenie, že je cukor návykový a škodí zdraviu,“ napísal na internetových stránkach o zdraví Paul van der Velpen.

Podľa neho by túto akciu mali financovať zdravotné poisťovne. Navyše, v školách by malo byť zakázané predávanie sladkostí a nealkoholických nápojov a tiež by mali byť výrobcovia športových nápojov, plných cukru, zažalovaní za klamlivú reklamu.

Mala by byť zavedená „daň z tuku“

Ako ďalej holandský zdravotník uviedol, stále viac a viac ľudí trpí nadváhou, čo zvyšuje náklady na zdravotnú starostlivosť v čase, keď sa mnoho vlád snaží ušetriť peniaze. Vláda by preto podľa neho mala zaviesť na sladkosti „daň z tuku“.

Aká je zdravá alternatíva?

Cukor je nezdravý, no čím si potom máme dochucovať jedlá? Výbornou alternatívou oproti bielemu, hnedému a trstinovému cukru, je stévia cukrová. Je desaťkrát sladšia ako cukor a pritom je prírodného pôvodu. Jej veľkým plusom je, že stabilizuje krvný tlak, znižuje fyzickú únavu, obsahuje vitamíny A, C a tiež vlákninu a bielkoviny.

Ak chcete vedieť o zdravšej alternatíve bieleho cukru viac a zaujíma vás, ako si ju vypestovať doma, prečítajte si článok na Vyšetrení!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9