Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dôvod ÚZKOSTI, ktorý by ste nečakali: Tieto JEDLÁ vás potichu OKRÁDAJÚ o náladu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Milovníci hranolčekov budú opäť sklamaní. Ich konzumácia vo veľkom množstve môže spôsobiť depresiu a úzkosť. Týka sa to dokonca aj vyprážaného kuracieho mäsa.

Výskumníci 11 rokov sledovali viac ako 140 000 ľudí v Spojenom kráľovstve. Ich úlohou bolo vypĺňať dotazník o tom, čo zjedli za predchádzajúcich 24 hodín. Boli sledovaní v priemere 11 rokov, aby sa zistilo, či sa u nich prejavujú príznaky úzkosti alebo depresie. U ľudí, ktorí jedli aspoň porciu vyprážaného jedla, čo znamená, že išlo o bežnú súčasť stravy, bola o 12 percent vyššia pravdepodobnosť úzkosti ako u tých, ktorí nejedli toto nezdravé jedlo, píše sa na dailymail.co.uk. Taktiež mali o sedem percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú vykazovať príznaky depresie.

Je za tým akrylamid

Odborníci sa domnievajú, že akrylamid – chemická látka, ktorá vzniká pri vyprážaní a pečení škrobových potravín, ako sú zemiaky, pri vysokých teplotách – môže súvisieť so zápalom v mozgu. Štúdia vedená univerzitou Zhejiang v Číne dospela k záveru, že jej výsledky „zdôrazňujú význam zníženia spotreby vyprážaných jedál pre duševné zdravie“.

„Západná strava pozostávajúca z vyprážaných alebo spracovaných potravín, rafinovaných obilnín, sladkých produktov a piva je spojená s vyšším rizikom depresie a úzkosti. Bohužiaľ, spotreba vyprážaných jedál celosvetovo rastie, čo bolo hlavne počas vypuknutia covidu," upozorňujú autori. 

K vyprážaným jedlám majú bližší vzťah hlavne mladí ľudia a muži. Súvislosť medzi konzumáciou vyprážaných jedál a depresiou bola najvýraznejšia u mužov a osôb mladších ako 60 rokov.

Ľudia v strednom veku zo štúdie UK Biobanky mali za úlohu vypĺňať dotazník o ich duševnom stave a stravovacích návykoch. Ľudia, ktorí v potravinovom dotazníku uviedli, že jedli aspoň jednu porciu buď vyprážaných zemiakov alebo vyprážaného bieleho mäsa, mali o štyri percentá vyššie riziko, že budú mať príznaky úzkosti. Vyprážané zemiaky, podobne ako čipsy, boli spojené s menším rizikom depresie - o dve percentá.

Dôvod ÚZKOSTI, ktorý by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie dôkazy

Vedci taktiež vykonali experiment na rybičkách. Zebričku vystavili pôsobeniu akrylamidu, aby sa pokúsili pochopiť účinok tejto chemikálie na ľudí, ktorí jedia vyprážané jedlo. Rybičky vykazovali správanie podobné úzkosti a depresii, napríklad častejšie sa vyhýbali ostatným. 

Nie je novinkou, že chemikália má negatívne účinky a môže ovplyvniť  to, ako telo reguluje cholesterol, čo potvrdili viaceré štúdie na zveiratách. To by taktiež mohlo súvisieť s úzkosťou a depresiou. Taktiež vplýva na mozog a spôsobuje zápal, čo ovplyvňuje duševný stav. 

Navyše, vyprážané jedlá vo všeobecnosti, medzi ktoré patria vyprážané ryby a tie v cestíčku, šišky a lupienky, boli významne spojené so sedempercentným vyšším rizikom symptómov úzkosti u mužov. 

V rokoch 2022/23 priemerne až 37 percent žien a takmer 30 percent mužov uviedlo vysokú úroveň úzkosti, zatiaľ čo až 10 percent ľudí v Anglicku zažije depresiu počas svojho života.

Dr Duane Mellor, registrovaný dietológ z Aston University, povedal na záver: "Je možné, že ľudia, ktorí konzumujú viac vyprážaných jedál, môžu mať iné rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko problémov duševného zdravia."

Viac o téme: ZdravieDepresiaHranolčekyúzkosťVyprážané jedloSpychika
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9