Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Omyl o SKLADOVANÍ masla, ktorý vás zaskočí: Takto vyzerá SPRÁVNY spôsob, chladnička to nie je!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rozum máva v týchto veciach zvyčajne jasno. Velí skladovať mliečne výrobky vrátane masla v chladničke. Je to však dobrý nápad? Nízke teploty by mohli skrátiť dobu trvanlivosti.

Podľa aktivistky Joelle Mertzelovej by ľudia mali zmeniť spôsob, akým zaobchádzajú s maslom. Týka sa to konkrétne miesta skladovania. Ak ste ho zvykli uchovávať v chladničke, zrejme tak už robiť nebudete. Ako dodáva 49-ročná žena, maslo by nemalo byť chladené, ale uložené na kuchynskom pulte. Takto vraj vydrží celé týždne, ako sa uvádza na thesun.co.uk!

Ukázali to laboratórne testy

Matka troch detí z Kalifornie objednala laboratórne testy, aby dokázala svoju teóriu. Aby toho nebolo málo, vedie kampaň, aby americká vláda zmenila svoje smernice o masle. Vo Veľkej Británii sa zvykne maslo v supermarketoch predávať spolu s mliečnymi výrobkami, ako je mlieko a jogurt, v chladiarenských pultoch. Na svedomí to má Dairy UK, teda obchodné združenie pre mliečne výrobky v Spojenom kráľovstve, ktoré na tom trvalo už pred 6 rokmi. 

Žena nabáda ostatných na celom svete, aby zabudli na chladničku a spoľahli sa na kuchynskú linku. Trvá na tom po tom, čo ukázali aj laboratórne testy - maslo uložené na kuchynskom pulte sa nepokazí ani po niekoľkých týždňoch. Navyše, tento spôsob skladovania má ešte jeden benefit. Uľahčuje to používanie masla, keďže je mäkšie a lepšie roztierateľné, čo sa nedá povedať o potravine, keby bola studená. Hoci doteraz sa hovorilo, že maslo už po troch dňoch pri izbovej teplote zožltne, ona trvá na svojom a hovorí o troch týždňoch, počas ktorých bude v poriadku. 

Omyl o SKLADOVANÍ masla,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Záleží od pokynov výrobcu

Expert UK Food Standard Agency Adam Hargreave má však na to iný názor. Už v roku 2017 povedal, že maslo by sa malo uchovávať v chladničke.

„Majte ho v chladničke. Vždy by ste sa mali riadiť pokynmi výrobcu. Ide skôr o otázku kvality ako o bezpečnosť," dodáva Hargreave. 

Ďalšie tipy

Ak sa rozhodnete pre skladovanie masla na kuchynskej linke, dbajte na pár zásad. Teplota v miestnosti by nemala byť vyššia ako 21 stupňov Celzia. Ak varíte alebo je leto, najlepšia bude špajza alebo parapet na okne, ktorý je na severnej strane. Uchovávajte ho v maselničke, nie však v tej nepriehľadnej, aby doň neprenikalo svetlo a slnko. 

Viac o téme: ChladničkaZdravieMasloPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9