Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

S týmto vegetariáni nepočítali ani v najhoršom sne: Tieto potraviny by nemali jesť!

Budete sa čudovať, ale banány nie sú vhodné pre vegetariánov!
Budete sa čudovať, ale banány nie sú vhodné pre vegetariánov! (Zdroj: thinkstock.com)

Záujem o vegetariánstvo stále rastie. Mnoho ľudí dávajú prednosť strave bez mäsa, preto si potraviny starostlivo vyberajú. Mali by byť však ešte pozornejší. Nie je to tak jednoduché, ako sa zdá!

Myslíte, že banány, figy a japonská miso polievka sú ideálnymi potravinami pre vegetariánov? Omyl! Existuje celý rad potravín, od ovocia až po cereálie, ktoré mnohí považovali za bezpečné na konzumáciu a napriek tomu môžu obsahovať živočíšne produkty!

Čo je však najviac znepokojujúce pre vegetariánov a vegánov je fakt, že zoznamy prísad na obaloch potravín môžu byť skryté za inými názvami. Málokto by vedel, že za potravinárskym farbivom s názvom karmín sú v skutočnosti drvené chrobáky, alebo že pesticídy, ktorými sa ošetrujú banány, môžu obsahovať stopy mäkkýšov a kôrovcov.

Zástankyňa vegánstva Karin Ridgersová trvá na tom, že vegetariáni by mali byť pozorní pred tým, než určité jedlo vložia do úst. Mali by sa zaujímať o to, odkiaľ pochádza určité jedlo.

Zoznam potravín, ktoré môžu obsahovať živočíšne produkty:

Japonská miso polievka

Smutná správa pre vegetariánov! Aj keď je japonská miso polievka ich obľúbeným jedlom, šokujúce je zistenie, že nejde o vegetariánske jedlo. Môže totiž obsahovať rybí vývar s názvom dashi.

Parmezán

Niektoré syridlo na výrobu syrov pochádza zo žalúdočnej sliznice mladých teliat. Preto je pre vegetariánov nevhodný parmezán.

Figy

Na prvý pohľad bezpečné ovocie, no v skutočnosti nevhodné pre vegetariánov a vegánov! Figy sú z tohto pohľadu problematické, lebo môžu obsahovať hmyz - mŕtve osy. Po opelení môže osa uviaznuť vo vnútri kvetu, zomrieť tam a stať sa tak súčasťou ovocia.


Žena spávala 6 hodín, čo sa odrazilo na jej pleti: Šokujúci výsledok, ktorý ukazuje zmenu tváre!


Banány

Dajte prednosť organicky pestovaným banánom! Ostatné sa striekajú pesticídmi, ktoré môžu obsahovať časti zvierat. Podľa Science Daily existuje pesticíd, ktorý bojuje proti baktériám a zabraňuje banánom, aby rýchlo dozreli. Aj keď banán je sám o sebe ovocím, zlúčeniny, ktoré sa používajú na predĺženie jeho životnosti, sú vyrobené zo živočíšnych zložiek.

Jogurty

Aj jogurty sa doteraz považovali za bezpečné potraviny pre ľudí, ktorí odmietajú jesť mäso. Súčasťou niektorých jogurtov tvšak môže byť želatína vyrobená z kože, šliach a kostí. Poriadne si preštudujte informácie o prísadách daného výrobku!

Sladkosti červenej farby

Červené sladkosti obsahujú karmín, červené potravinárske farbivo, ktoré sa vyrába z vysušených tiel hmyzu. Hmyz sa uvarí s uhličitanom sodným alebo amoniakom, pričom výsledná zmes vytvára jasne červené farbivo. Preto by sa mali vegetariáni vyhýbať červeným cukríkom, či dokonca aj niektorým džúsom červenej farby.

Worchesterová omáčka

Na prvý pohľad nevinná worchesterová omáčka je zase vyrábaná z rybičiek ančovičiek. Údajne dodávajú omáčke jemne pikantnú príchuť.

Pomarančový džús

Pozor by si mali dávať vegetariáni aj pri tom, čo pijú. Pomarančový džús môže v sebe skrývať viac  ingrediencií! Zistilo sa, že v jeho zložení môžu byť omega-3 mastné kyseliny, pochádzajúce z rybích olejov.

Raňajkové cereálie

Na trhu máme množstvo cereálií, ktoré sú obalené cukrom, obsahujúcim hovädziu želatínu, extrahovanú z kože, kostí a spojivových tkanív zvierat.

Pesto

Aj pesto môže byť pre mnohých vegetariánov priam ideálne, no po tomto zistení zmeníte názor! Rovnako ako v prípade parmezánu, obsahuje syry so živočíšnym syridlom.

Čítajte tiež: Existujú nevedomé tehotenstvá? Takto zistíte, že ste tehotná pred použitím testu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9