Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žena spávala 6 hodín, čo sa odrazilo na jej pleti: Šokujúci výsledok!

Kvalita pleti sa odrazí aj podľa toho, koľko hodín denne spíte. Zobraziť galériu (2)
Kvalita pleti sa odrazí aj podľa toho, koľko hodín denne spíte. (Zdroj: thinkstock.com)

Je možné, že by sa dve hodiny spánku navyše dokázali odraziť na našej pleti? Nedávna štúdia sa zamerala na to, ako veľmi spánok vplýva na regeneráciu pokožky, a ako naopak vyzeráme, keď spíme iba šesť hodín!

Na vlastnej koži sa 46-ročná matka troch detí Sarah Chalmersová presvedčila, akú veľkú silu má spánok. Tmavé kruhy pod očami, pobledlá farba kože a rozšírené póry sa začali objavovať na jej pokožke, hoci s tým nikdy nemala problémi. Aj keď občas stres a zhon okolo detí môže mať podobný účinok na pleť, prekvapilo ju, že sa to výrazne zhoršilo až teraz.

Súčasť spánkového experimentu 

Sarah si uvedomila, že to môže byť spôsobené jej spánkovými návykmi. Od pôrodu jej prvého syna zvykla spať maximálne 6 hodín.

„Ako matka troch detí som celé roky spala veľmi málo. Šesť hodín bolo magické číslo, sestra mi poradila, že to mi bude stačiť, keď porodím prvého syna a keď som panikárila, pretože som sa bála bezsenných nocí, ktoré prídu,“ povedala Sarah Chalmersová.   

Sarah sa rozhodla zúčastniť zaujímavého výskumu v spánkovom laboratóriu. Výskum bol zameraný na to, ako sa spánkové návyky odrážajú po fyzickej, i psychickej stránky. Experimentu sa zúčastnilo 11-tisíc ľudí, ktorí mali jedno spoločné – všetci spávali max. šesť hodín.

Výsledok

Ako teda súvisí spánok a kognitívne schopnosti? Experiment potvrdil pokles schopností riešiť problémy o 60% a pokles pamäte o 40%! Aj čo sa týka fyzickej stránky, boli zaznamenané viaceré zmeny.  

„Ak sa dobre nevyspíte, telo začne produkovať viac kortizolu, ktorý štiepi kolagén a elastín, teda proteíny, ktoré udržujú pokožku hladkú a dodávajú jej elasticitu,“ povedala Anita Sturnhamová, lekárka spánkového laboratória. 

Takto vyzerala pleť Sarah po 6 hodinách spánku (vľavo) a po 8 hodinách spánku, kedy sa jej pleť o poznanie zlepšila. (Foto: screenshot Hypeness.com.br)
Zobraziť galériu (2)
Takto vyzerala pleť Sarah po 6 hodinách spánku (vľavo) a po 8 hodinách spánku, kedy sa jej pleť o poznanie zlepšila. (Foto: screenshot Hypeness.com.br)  (Zdroj: screenshot Hypeness.com.br)

Sarah na začiatku pozorovania podstúpila scan, ktorý jej zmeral začervenanie, textúru pokožky a veľkosť jej pórov. Druhý scan po prvej fáze nedopadol najlepšie, nastalo len mierne zlepšenie. Posledný scan priniesol najväčšie a najšokujúcejšie prekvapenie. Každý by očakával, že kvalita pleti sa enormne zlepší, tá sa zhoršila ešte viac.

Nedostatok spánku spôsobuje, že telo neprodukuje toľko rastového hormónu, ktorý zabezpečuje podporu a reparáciu kožných buniek. To, čo na koži vidíte, je schopnosť buniek opraviť a vyliečiť samú seba,“  dodala doktorka Sturnhamová. 

Čítajte tiež: Zabudnite na pyžamo:  Čo sa stane, keď budete spať nahí!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9