Červené mäso a zdravie: Prekvapí vás, prečo je také nebezpečné!

Pozor na konzumáciu červeného mäsa, poškodzuje srdce.
Zdroj: profimedia.sk
2015-05-19 19:00:00

Už sme to počuli miliónkrát. Červené mäso nie je práve najlepším priateľom nášho srdca, keďže obsahuje vysoké množstvo nasýtených tukov a cholesterolu. Avšak nový výskum z Cleveland Clinic prišiel na to, že je aj iný dôvod, prečo by sme mali obmedziť jeho konzumáciu. Záver novej štúdie vás bude šokovať!

 

Spoluautorom výskumu bol Stanley Hazen, riaditeľ kardiovaskulárnej medicíny na Cleveland Clinic v Ohiu, ktorý upozorňuje, že štúdia by mohla naznačovať nový prístup k diéte a zdraviu.

Zvyšuje riziko srdcových chorôb

Zistilo sa, že konzumáciou červeného mäsa sa zvyšuje riziko úmrtia na srdcové ochorenia. Čo je dôvodom, to sa snažil zistiť Hazel a jeho kolegovia na 77 dobrovoľníkoch, ktorým boli podávané steaky. Výskumu sa zúčastnilo dokonca aj 26 vegánov a vegetariánov, pričom jeden vegán dokonca súhlasil s tým, že zje 200-gramovú sviečkovú. Po odobratí krvi dobrovoľníkom, výskumníci zistili, že mali zvýšené riziko vzniku srdcových problémov, za ktorými je látka v mäse.

Môže za to látka v mäse

Hazen už dávnejšie zistil, že takzvaný trimetylamín N-oxid (TMAO) je látkou, ktorá spôsobuje vyššie riziko ochorenia srdca, pričom v tele vzniká metabolizmom baktérií. Vedci nakoniec prišli na to, že v červenom mäse je látka, ktorej výsledkom je škodlivý TMAO. Ide o L-karnitín, ktorý zvyšuje krvné hladiny TMAO. Karnitín je pritom známy ako doplnok stravy pri chudnutí, ktorý spaľuje kalórie, a ktorý užíva množstvo ľudí.


Zbavujeme sa tukových vankúšikov: K postave snov za okamih?!


Ako to funguje?

L-karnitín metabolizujú črevné baktérie, čoho výsledkom je TMAO, a tým aj zvýšené riziko vyššej hladiny cholesterolu a rôznych srdcovocievnych problémov.

"Baktérie vytvárajú molekuly z potravín a tieto molekuly môžu mať obrovský vplyv na naše metabolické procesy," povedal Hazel.

Ako potvrdili vedci, niektoré druhy baktérií sa začnú živiť L-karnitínom, akonáhle sa dostane do tela. Tak vzniknú chemické látky spracúvané pečeňou a napokon trimetylamín N-oxid, ktorý spôsobuje vznik tukových usadenín na stenách tepien a tým vznik zdravotných problémov.

Zlá správa pre milovníkov mäsa i užívateľov L-karnitínu

S výsledkami štúdie sa stotožňuje aj Daniel Rader, riaditeľ preventívnej kardiovaskulárnej medicíny na University of Pennsylvania vo Filadelfii, ktorý hovorí, že štúdia jednoznačne potvrdzuje prípad, že kŕmenie črevných baktérií karnitínom zvyšuje riziko srdcových ochorení.

Hazen hovorí, že pravidelná strava mäsa tak podporuje rast baktérií, ktoré môžu premeniť L-karnitín na TMAO, čo je zlou správou nielen pre mnohých milovníkov mäsa, ale aj pre tých, ktorí berú pravidelne karnitín. Tie sú pritom uvádzané na trh s prísľubom, že podporujú energiu, chudnutie a športový výkon.

"Žiadna z týchto vlastností karnitínu nebola preukázaná, takže nevidím žiadny dôvod, prečo by ho mal niekto užívať," povedal na záver Hazel.

Čítajte tiež: Najvýkonnejšie antibiotikum cesnak: Takto ničíte jeho liečivé účinky a ani o tom neviete!

2015-05-19 19:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: nature.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia