Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dr. Igor Bukovský: Zabudnite na pevnú vôľu, nájdite si motiváciu

Dr. Igor Bukovský je uznávaným slovenským lekárom, ktorý sa venuje zdravej výžive.
Dr. Igor Bukovský je uznávaným slovenským lekárom, ktorý sa venuje zdravej výžive.

Mávate výkyvy váhy? Motivujte sa! Tvrdí to slovenský lekár Dr. Igor Bukovský, ktorý sa už vyše 20 rokov venuje otázkam zdravej výživy. Pred pár dňami ho mali možnosť čitatelia v online rozhovore v magazíne Vysetrenie.sk vyspovedať a opýtať sa na čokoľvek, čo ich zaujíma. Pozrite sa na sumár toho, čo prezradil z oblasti zdravého stravovania.

Nejeden čitateľ vyslovil lekára Dr. Bukovského o pomoc v oblasti zdravej životosprávy a chudnutia. Na otázku, čo robiť, ak má niekto výkyvy váhy aj 5 kg za týždeň, poskytol jednoznačnú radu. Podľa neho sa treba vykašľať na pevnú vôľu, ale nájsť si motiváciu. Navyše, pri chudnutí by mal človek zhodiť max. 4 kilá mesačne. Čím to ide rýchlejšie, tým horšie, budete mať väčšie riziko jojo efektu.

Vitariánstvo je náročné

V otázkach vitariánstva má slovenský lekár jasno. Pri tomto spôsobe stravovania sa človek vzdáva klasických jedál ako mäso, grilované, pečené či sterilizované jedlá a dáva prednosť  tepelne neupravenému ovociu, zeleniny, orechom, semenám a klíčkom. Podľa neho je vitariánstvo veľmi náročné, logisticky i finančne.

 „Podľa mňa, v našich podmienkach je takmer nemožné stravovať sa vitariánsky a pritom mať plnohodnotnú, biologicky vyváženú stravu,“  povedal Dr. Bukovský.

Na cholesterol sú výborné orechy a škorica

Ak máte problémy s vysokým cholesterolom, pomôcť vám môžu potraviny, konkrétne orechy a škorica. Najviac vám poslúžia vlašské orechy, pistácie a mandle. Pozor však na to, aby neboli solené a pražené. 3koricu používajte v dávke pol čajovej lyžičky denne do jedla. Súčasťou vášho jedálnička môžu byť aj müsli tyčinky, ktoré si však vyberajte podľa zloženia. Čím viac celozrnných zložiek a menej cukru, tým lepšie. Naopak, kukuričné lupienky nie sú vhodnou potravinou.

Ako sa pripraviť na leto?

Blíži sa leto, kedy mnoho ľudí trávi väčšinu času pri vode a chytá bronz, preto je na mieste príprava na opaľovanie. Pred užívaním tabletiek betakaroténu, Dr. Bukovský odporúča radšej pitie mrkvovej šťavy – 2 až 3 dcl denne. Podľa neho nemá prírodný betakarotén toxické účinky ako syntetický.

Hladovanie áno, ale len jednodňové

Mnohí sa pod vidinou dokonalej štíhlej postavy snažia obmedziť stravu, pričom v niektorých prípadoch až hladujú. Iní zase využívajú toto obdobie na jarnú detoxikáciu. Dr. Bukovský je za hladovanie, ale len jednodňové. Pri viacdňovom hladovaní je nutné to prekonzultovať s lekárom, ktorý uzná, či je to pre vás bezpečné podľa vášho zdravotného stavu.

Je sója skutočne zdravá?

Niekde sa hovorí o sóji ako o zdravej potravine, inde, že je geneticky modifikovaná a obsahuje hliník a hormón príbuzný ženskému estrogénu. Podľa Dr. Bukovského sa však v Európe geneticky modifikovaná sója nepestuje a navyše, neobsahuje veľa hliníka. Je bohatá na látky genisteín a daidzeín, ktoré majú mierny estrogénový účinok. Muži sa teda nemusia báť a ženám pomáha.

Pozrite sa na celý online rozhovor s Dr. Igorom Bukovským!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9