Nedostatočná hygiena rúk kedysi zabíjala: Kedy a ako si umývať ruky?

Hygienu rúk by ste nemali podceňovať, predídete tak chorobám.
2013-05-05 10:00:00

Každý rok sa 5. mája koná Svetový deň hygieny rúk, ktorý vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Dnes už vieme, že pravidelné umývanie rúk patrí k najzákladnejším prevenciám proti rôznych chorobám.

V minulosti však bola nedostatočná hygiena príčinou smrti mnohých ľudí, preto by sme mali na ňu myslieť nielen dnes, ale počas celého roka.

Ľudia kvôli nej zomierali

Než bola zaužívaná technika, ako si umývať ruky, ľudia kvôli nedostatočnej hygiene často umierali. Bolo bežným javom, keď sa lekári starali o pacientov s nákazlivou chorobou a potom odišli za iným bez toho, aby si umyli ruky. Tak si ľudia „predávali“ choroby medzi sebou, čo malo často fatálne následky.

Kedysi vyhasínalo množstvo životov novorodencov, ktorí mali oslabenú imunitu. Častými prípadmi bolo, že lekári kontaminovali mamičky a ich bábätká. Navyše, pre mnohých nakazených pacientov, nebolo toľko účinných liekov ako v súčasnosti, čo bolo tiež dôvodom, prečo bola úmrtnosť veľká.

Častá bola pooperačná úmrtnosť

Približne do konca 19. storočia si chirurgovia pred operáciou neumývali ruky a nedezinfikovali lekárske nástroje. Preto pacienti zomierali po operácii na smrtiacu infekciu, čo podľa Josepha Listera, anglického chirurga, mohla spôsobiť bakteriálna infekcia. Situácia sa zlepšila až od roku 1865, kedy tento chirurg vyvinul antiseptický rozprašovač na karbolovú kyselinu, čím sa ničili baktérie v operačnej sále. Tak sa znížila pooperačná úmrtnosť.

Kedy si treba umývať ruky?

Dennodenne sa dotýkame kľučiek od dverí, výťahov či držiakov v autobusoch, kde môžu byť stovky baktérii od iných ľudí. Nepochybne preto je dôležitá hygiena rúk, obzvlášť vtedy, keď ste mimo domova.

Na prevenciu infekcie by ste si mali umývať ruky:
• Pred akýmkoľvek jedlom.
• Pred prípravou jedla.
• Po návšteve toalety.
• Po kýchnutí.
• Pred návštevou chorej osoby aj po nej.
• Po príchode do práce i z práce domov.
• Keď máte ruky viditeľne špinavé.

Ako si umývať ruky?

1. Pustite si čistú teplú vodu a namočte si do nej ruky.
2. Použitie mydlo.
3. Dôležité je, aby ste ruky o seba silno treli, a aby ste nezabudli vynechať žiadne miesto. Vedeli ste o tom, že väčšina z nás má tendenciu si umývať len jeden palec? Potrebné je, umyť si oba palce!
4. Nezabúdajte na také miesta ako priestory pod nechtami, hodinkami či šperkami, kde sa zhromažďujú aj milióny choroboplodných zárodkov. Prekvapí vás zistenie, že pod vaším prsteňom je v skutočnosti toľko baktérií ako ľudí v celej Európe!
5. Opláchnite si ruky čistou vodou.
6. Poriadne si usušte ruky, najlepšie papierovou utierkou na jedno použite, ktorú hneď môžete zahodiť. Dôležité je, aby ste mali ruky úplne suché, nakoľko vlhké ruky šíria 1000-krát viac choroboplodných zárodkov ako suché ruky.
7. Po umytí rúk zavrite vodovodný kohútik a následne aj dvere na toalete papierovou utierkou. Tým sa vyhnete kontaktu s povrchmi, ktorých sa ľudia často dotýkajú.
8. Keďže je potrebné umývať si ruky niekoľkokrát za deň, používajte jemné mydlo či vlhčiace prípravky, čím ostanú vaše ruky hebké.

Začína sa kampaň

Dnes sa pri príležitosti Svetového dňa hygieny rúk uskutoční na Slovensku 5. ročník kampane „Save Lives: Clean Your Hands“ („Umývaj si ruky – zachrániš život“), ktorá je súčasťou programu WHO „First Global Patient Safety Challange - Clean Care Is Safer care“. Hlavným cieľom je celosvetové propagovanie správnej praxe v oblasti hygieny rúk u zdravotníckych pracovníkov. Keďže je hygiena a dezinfekcia rúk jednými z najdôležitejších spôsobov, ako predchádzať vzniku a šíreniu infekčných ochorení, kampaň je zameraná na zlepšenie hygieny rúk u pracovníkov pracujúcich v zdravotníckych zariadeniach.

Ako sa uvádza na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR, do kampane sa zapoja regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike. Budú vykonávať aktivity zamerané na pomoc zdravotníckym zariadeniam pri ich registrácii do siete nemocníc, ktorú buduje WHO, pričom je do tejto siete prihlásených zatiaľ 15 423 nemocníc z celého sveta. Tiež sa bude hodnotiť kvalita hygieny v nemocniciach, čím sa tak odhalia slabé stránky v oblasti hygieny a ako ich zlepšiť.

2013-05-05 10:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: mayoclinic.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia