Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dobrý CHOLESTEROL nie je v skutočnosti zdravý: Vplyv na TELO, o ktorom sa nepredpokladalo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pexels.com)

To, že má prívlastok "dobrý" ešte neznamená, že telo z neho čerpá len výhody. Opäť sa potvrdzuje, že všetkého veľa škodí. I v prípade "dobrého" cholesterolu.

Pokiaľ ide o cholesterol, poznáme "dobrý" a "zlý" na základe účinkov na zdravie srdca. Každý automaticky očakáva, že v prvom prípade ide o niečo, čo je prospešné pre ľudské telo. O to viac prekvapí zistenie novej štúdie, zvrejnenej v časopise The Lancet Regional Health – Western Pacific, podľa ktorej „dobrý“ typ cholesterolu môže mať zdravotné riziká.

Veľkú časť cholesterolu v našom tele tvorí lipoproteín s nízkou hustotou, inak známy ako spomínaný "zlý" typ (LDL), ako sa píše na sciencealert.com. Najnovší výskum však preukázal, že i "dobrý" cholesterol (HDL), čiže lipoproteín s vysokou hustotou, môže spôsobiť zdravotné problémy, konkrétne sa spája jeho nadbytok s vyšším rizikom demencie u starších dospelých. U osôb starších ako 75 rokov sa riziko zvyšuje o 42 percent, ukázala analýza.

Zvýšené riziko o 27 percent

Štúdia z Monash Univesity v Melbourne analyzovala údaje 18 668 ľudí z USA a Austrálie vo veku nad 65 rokov. Tí, u ktorých bola diagnostikovaná vysoká hladina HDL-C, mali zvýšenú šancu na vznik demencie o 27 percent, pričom jednotlivci boli sledovaní v priemere 6,3 roka.

„Toto je najkomplexnejšia štúdia, ktorá uvádza vyoký HDL-C a riziko demencie u starších ľudí. Zistenia ukázali, že vysoká hladina HDL-C súvisela s rizikom demencie, ktoré sa zvyšovalo vekom,“ uvádzajú vedci vo svojom publikovanom článku.

Dobrý CHOLESTEROL nie je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výhoda "dobrého" typu cholesterolu

Väčšina cholesterolu v našom tele je lipoproteín s nízkou hustotou (LDL) alebo „zlý“ typ, a ak je ho v krvi veľa, môže upchávať tepny, čím sa zvyšuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Hlavnou výhodou HDL-C je udržiavanie hladín LDL-C pod kontrolou. Normálna hladina HDL-C v krvi je 40-50 miligramov na deciliter u mužov a 50-60 mg/dl u žien. Približne 15 percent účastníkov malo na začiatku okolo 80 mg/dl.

 „Aj keď vieme, že HDL je dôležitý pre kardiovaskulárne zdravie, potrebujeme ďalší výskum na pochopenie vysokého HDL v kontexte zdravia mozgu,“ vraví epidemiologička Monira Hussain z univerzity. 

Veci neskúmali žiadne biologické mechanizmy, ktoré môžu spájať HDL s demenciou, čo by mohli analyzovať ďalšie štúdie. 

Viac o téme: ZdravieCholesterolDemenciaHDL cholesterol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9