Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

5 PRÍZNAKOV, že sa vaša PEČEŇ lieči z alkoholu: Takto spoznáte OČISTU tela od toxínov!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia.sk)

Lekári a výskumníci, ktorí sa zaoberajú pečeňou, uvádzajú, čo sa skutočne deje v tele, ktoré sa detoxikuje od alkoholu. Dochádza k určitým zmenám, ktoré si môžete všimnúť už v priebehu pár týždňov.

Nedávne údaje Národného inštitútu zdravia odhalili, že až 47% zo 100 530 úmrtí na ochorenia pečene v roku 2021 bolo pripísaných alkoholu, uvádza thehealthy.com. Práve tento orgán „odstraňuje toxíny z krvného zásobenia tela, udržiava zdravú hladinu cukru v krvi, reguluje zrážanlivosť krvi a vykonáva stovky ďalších životne dôležitých funkcií,“ uvádza blog Kolumbijskej univerzity. 

Odborníci tvrdia, že detoxikácia pečene nie je len na mentálnej a emocionálnej transformačnej úrovni, ale môže priniesť aj významné fyzické uzdravenie, ktoré je niekedy viditeľné už za pár týždňov. 

Christina Lindenmeyerová, doktorka gastroenterológie a hepatológie na Clevelandskej klinike, poukazuje na to, že rozsah liečebného potenciálu pečene môže závisieť od počiatočného poškodenia a súvisiacich komplikácií. Prvým krokom k začatiu liečby je vyhýbať sa alkoholu, ale doktorka tvrdí, že to nie je len o tom, čomu sa vyhýbate, ale aj o tom, čo prijímate. 

Na začiatok je tiež najdôležitejšie začať vhodne jesť. Zdravé potraviny poskytujú základné stavebné kamene, ako sú bielkoviny a vitamíny. Doktorka Lindenmeyerová zdôrazňuje, že potraviny, ako sú ryby, orechy, olivy a listová zelenina, sú prospešné pre pečeň, pretože obsahujú živiny, ktoré pomáhajú pri regenerácii pečeňových buniek a posilňujú celkovú funkciu. Proces obnovy môžu podporiť aj vhodné nápoje. 

5 PRÍZNAKOV, že sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlepšenie pečene sa môže objaviť v priebehu niekoľkých týždňov po zmene životného štýlu. Ako však zdôrazňuje doktorka, zotavenie je individuálny proces. Pozrite sa na päť kľúčových príznakov, že sa vaša pečeň uzdravuje z alkoholu: 

1. Krv lepšie pracuje

Kľúčové sú testy funkcie pečene, ktoré možno vykonať rutinnou laboratórnou prácou. Tieto testy, vrátane meraní ako alaníntransamináza (ALT), aspartáttransamináza (AST) a ďalšie, poskytujú pohľad na stav pečene. Vysoké hladiny zvyčajne signalizujú stres alebo jej poškodenie. 

Povzbudivé je, že prehľad z roku 2021 v časopise NIH's Alcohol Research odhalil, že keď sa pečeň uzdraví z poškodenia spôsobeného alkoholom, hladiny týchto enzýmov sa môžu vrátiť do normálu. Je to znak obnovy a regeneračnej schopnosti. V prehľade sa tiež zistilo, že okrem zlepšenia zdravia pečene sa zlepšujú aj iné hodnoty, ako je inzulínová rezistencia, krvný tlak a hladina cholesterolu, a to najmä vďaka abstinencii. 

2. Zvýšená energia 

Clevelandská klinika naznačuje, že jasným znamením, že vaša pečeň sa dala do poriadku, je výrazné zvýšenie hladiny energie. Keď je poškodená alkoholom, snaží sa filtrovať toxíny a efektívne metabolizovať živiny, čo vedie k chronickej únave a zahmlievaniu mozgu. Ako sa zotavuje, tieto funkcie sa stávajú efektívnejšími, čo vedie k zvýšeniu vašej celkovej energie a zníženiu pocitov únavy a letargie. Možno zistíte, že ste aktívnejší a menej sa spoliehate na stimulanty, ako je kofeín – čo môže tiež poskytnúť vašej pečeni zdravý odpočinok. 

5 PRÍZNAKOV, že sa
Zobraziť galériu (4)

3. Lepšie trávenie 

Obnovujúca sa pečeň rekalibruje svoju produkciu žlče, ktorá je nevyhnutná pre rozklad a vstrebávanie tukov a niektorých vitamínov. Ak sa uzdravuje, môžete pociťovať menej tráviacich problémov, ako sú poruchy trávenia, nadúvanie alebo nepravidelné vyprázdňovanie. Zlepšenie trávenia znamená, že vaša pečeň efektívnejšie spracováva potraviny, a že vaše telo efektívnejšie absorbuje živiny. 

4. Zmiernenie opuchu brucha 

Ďalším z jasných signálov, že sa vaša pečeň uzdravuje z alkoholu, je viditeľné zníženie opuchu brucha. Tento stav, známy ako ascites, zvyčajne vzniká vtedy, keď je kapacita pečene produkovať albumín – proteín, ktorý zabraňuje úniku tekutín do vašich tkanív, znížená. Okrem toho môže byť ascites spôsobený zvýšeným krvným tlakom v pečeňových žilách. Clevelandská klinika naznačuje, že keď sa funkcia pečene zvyšuje, tento opuch sa môže zmenšiť, aby sa zabezpečila lepšia syntéza bielkovín a regulácia tekutín v tele. 

Carlos Romero-Marrero, gastroenterológ z Clevelandskej kliniky, poukazuje na to, že približne polovica pacientov s cirhózou pečene, čo je stav, keď tkanivo jazvy nahrádza to zdravé pečeňové, čo môže byť spôsobené chronickým používaním alkoholu, má ascites. Tekutina sa môže hromadiť v bruchu alebo nohách a zatiaľ čo mierne prípady možno zvládnuť diétou s nízkym obsahom sodíka, závažnejšie prípady môžu potrebovať lieky, ako sú diuretiká vo forme vodných piluliek alebo procedúry, ako je paracentéza na odvod tekutín. 

5 PRÍZNAKOV, že sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Rozjasnená pleť a oči 

Keď sa vaša pečeň zotavuje, na koži a očiach môžete zbadať ďalší viditeľný znak. Symptómy ako bledá pleť, tmavé kruhy a žltačka (žltnutie kože a očí) budú postupne miznúť. Toto zlepšenie je spôsobené tým, že pečeň sa stáva efektívnejšou pri filtrovaní toxínov, čo vedie k zdravšej pokožke a obnoveniu prirodzeného jasu očných bielkov. 

Najmä žltačka je závažným príznakom problému, varuje doktor Romero-Marrero. Vzniká vtedy, keď sa bilirubín, vedľajší produkt rozpadu červených krviniek, hromadí v krvnom obehu, pretože ho pečeň nedokáže efektívne spracovať. V zdravom stave pečeň absorbuje bilirubín a premieňa ho na žlč, ktorú telo vylúči. Doktor zdôrazňuje závažnosť žltačky ako symptómu zlyhania pečene. Ak spozorujete žltačku, je dôležité ísť na vyšetrenie. 

Je tiež dôležité poznamenať, že rýchlosť a rozsah týchto príznakov sa môže značne líšiť v závislosti od individuálnych faktorov, ako je závažnosť poškodenia pečene, celkový zdravotný stav a zmeny životného štýlu. Nepretržitá podpora pečene prostredníctvom zdravej výživy, vyhýbaniu sa alkoholu a pravidelné lekárske prehliadky sú nevyhnutné pre udržanie zdravia. Vždy sa poraďte so svojím lekárom.

Viac o téme: AlkoholZdraviePrevenciaPečeňDetoxikácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9