Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neviete odolať sladkému? Predzvesť obávanej choroby!

Prílišná chuť na sladké môže byť predzvesťou demencie.
Prílišná chuť na sladké môže byť predzvesťou demencie. (Zdroj: GettyImages)

Zriedkavý typ demencie - frontotemporálna demencia (FTD), sa menej často prejavuje príznakmi, ako je strata pamäti a zmätenosť. Namiesto toho si ľudia s týmto ochorením môžu všimnúť zmeny v stravovaní. Na čo si dávať pozor?

Frontotemporálna demencia (FTD) je súhrnný termín používaný pre typy ochorenia, ktoré ovplyvňujú osobnosť, správanie, jazyk a reč. Podľa britskej národnej agentúry, na ktorú sa odvoláva Mirror, má FTD v porovnaní s inými formami ochorenia tendenciu začínať v oveľa mladšom veku - väčšina prípadov postihuje osoby vo veku 45-65 rokov.

V súčasnosti neexistuje jediný test na FTD, čo znamená, že na stanovenie diagnózy je potrebné vykonať sériu hodnotení a krvných testov. Pri akejkoľvek forme demencie je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc, aby sa spomalili a kontrolovali príznaky, ktoré sa časom zhoršujú. Jeden z nich sa môže prejaviť pri jedle.

Popredná charitatívna organizácia Dementia UK uvádza, že zmeny v správaní týkajúce sa jedla alebo pitia môžu byť varovným signálom ochorenia. Patrí sem podľa spoločnosti túžba po sladkých jedlách, prejedanie sa a nadmerné pitie alkoholu, ako aj zlé správanie pri stole.

V štúdii z roku 2011 uverejnenej v časopise PubMed sa sledovalo stravovacie správanie 18 pacientov v ranom štádiu FTD v porovnaní so 16 zdravými účastníkmi . Hľadali sa vzorce vrátane prejedania sa, uprednostňovania sladkých jedál a zvýšenej tendencie jesť rovnaké potraviny.

Výskumníci zistili, že toto správanie sa vyskytovalo len u pacientov s týmto ochorením, a to bez ohľadu na pohlavie, vek alebo trvanie ochorenia. "Tieto výsledky majú dôležité klinické a teoretické dôsledky a poskytujú náhľad na vysvetlenie znepokojujúcej vlastnosti FTD, ktorej sa venovalo prekvapivo málo pozornosti," vysvetlili výskumníci.

FTD sa však neprejavuje len týmto príznakom, existuje viac varovných znamení:

  • Nedostatok záujmu o veci, ktoré vás predtým bavili
  • Znížená motivácia
  • Znížená empatia
  • Nevhodné správanie
  • Ťažkosti so sústredením sa na úlohy
  • Obsedantné/opakujúce sa správanie
  • Nedostatočné uvedomovanie si vlastných zmien

Viac o téme: DemenciaFrontotemporalna demencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9