Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

TUK alebo nafúknuté brucho? Takto spoznáte, o čo ide a ako sa toho zbaviť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rozlíšiť či máte okolo brucha pneumatiku v podobe tuku, alebo vás len neustále nadúva, býva niekedy zložité. Tieto veci si môžete ľahko pomýliť, príznaky sú takmer identické.

Brušný tuk je často výsledkom rôznych faktorov. Môže za to zle zvolená strava, nesprávny životný štýl, ale aj genetika.

„Nejde len o estetický problém, zvyšuje tiež riziko vzniku srdcových chorôb a cukrovky 2 typu,“ varovala dietologička Destini Moodyová.

Naopak, nadúvanie je dočasný a často nepríjemný stav spôsobený nahromadením plynov alebo tekutín v tráviacom systéme, uvádza sa na eatthis.com. Môže spôsobiť, že váš žalúdok je opuchnutý, nafúknutý a vy sa cítite nepríjemne.

Ako to rozoznať?

Na rozlíšenie medzi nadúvaním a nahromadením brušným tukom Moodyová navrhuje venovať pozornosť tomu, ako sa cítite počas dňa. Ak sa žalúdok roztiahne a stiahne, ide pravdepodobne o nadúvanie, často spôsobené zadržiavaním plynu alebo tekutín. Naproti tomu konzistentné vydutie môže naznačovať tuk na bruchu. Ten býva pevnejší.

TUK alebo nafúknuté brucho?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ak ste pribrali viac ako dve kilá za 48 hodín alebo menej, pravdepodobne ide o nadúvanie," vysvetlila Moodyová.

Telu nejaký čas trvá, kým zaregistruje dostatok kalórií navyše na to, aby ich uložilo ako brušný tuk.

Zbohom balón!

Boj s nadúvaním zahŕňa viac ako len čakanie, kým to samé prestane. Moodyová odporúča začať s pitím nápojov proti nadúvaniu. Vyskúšať by ste mohli zázvorový alebo mätový čaj. Výskum naznačuje, že tieto prírodné prostriedky upokojujú tráviaci systém a zmierňujú gastrointestinálne ťažkosti. Vyhýbanie sa sodíku môže tiež pomôcť. Štúdie totiž ukazujú, že jedlá a potraviny, ktoré ho obsahujú vo väčšom množstve, spôsobujú zadržiavanie vody, čo vedie k nadúvaniu. Ďalším spôsobom, ako bojovať proti tomuto neduhu, je pravidelné cvičenie, najmä aktivity, ktoré vyvolávajú potenie.

A čo s brušným tukom?

Riešenie brušného tuku si vyžaduje komplexnú zmenu životného štýlu. Podľa Moodyovej je nevyhnutné uprednostniť vysokokvalitnú stravu s nízkym obsahom nasýtených tukov, spracovaných potravín, rafinovaných sacharidov a pridaného cukru. Pomôže aj kontrola celkového príjmu kalórií, pretože zabraňuje nadmernému prírastku hmotnosti. Aj kombinácia silového tréningu s kardio cvičením tvaruje okolie brucha.

TUK alebo nafúknuté brucho?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Praktické tipy pre zdravú strednú časť tela:

1. Vsaďte na zdravie čriev

Zahrňte do svojho jedálnička potraviny bohaté na probiotiká, ako je kimchi, kyslá kapusta, tempeh a jogurt, aby ste podporili črevný mikrobióm. Podľa výskumu môžu zdravé črevá zlepšiť trávenie, znížiť nadúvanie a riziko chronických ochorení.

2. Zostaňte hydratovaní

Pitná voda môže skutočne pomôcť znížiť jej zadržiavanie. Uistite sa, že jej počas dňa popíjate dostatok, najmä, keď konzumujete potraviny s vysokým obsahom sodíka, aby ste vyplavili prebytočné tekutiny a zmiernili nadúvanie.

3. Uvedomte si, čo jete

Osvojenie si vedomých stravovacích návykov môže riešiť nadúvanie aj chudnutie, čo môže viesť k strate brušného tuku. Skúste jesť pomaly, vychutnávajte si každé sústo a venujte pozornosť pocitu hladu a sýtosti vášho tela. Tento prístup predchádza prejedaniu sa, podporuje zdravú reguláciu hmotnosti a znižuje nadúvanie.

4. Preč so stresom

Chronický stres prispieva k hromadeniu brušného tuku aj k nadúvaniu. Je teda dôležité nájsť jeho spúšťač a efektívne to riešiť. Oddávajte sa obľúbeným aktivitám a záľubám, meditujte, choďte na jogu, venujte sa hlbokým dýchacím cvičeniam, doprajte si upokojujúci kúpeľ. Toto všetko vám pomôže zbaviť sa tuku, aj nadúvania.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaTukNaadúvanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9