Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po PREPICHNUTÍ uší už vaša KOŽA nebude taká ako predtým: Rovnaká ako v PODPAZUŠÍ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď sa rozhodnete pre piercing, mali by ste dopredu s niečím rátať. Hoci po estetickej stránke bude vaše ucho vyzerať priam výstavne, v koži nastanú určité zmeny.

Tím výskumníkov z McGill University a Tattoo Lounge MTL v Montreale v Kanade, ktorých štúdia bola zverejnená v časopise Proceedings of the Royal Society B., opísal, ako sa mení mikrobióm kože, keď si dáte prepichnúť uši.

Nové komunity baktérií vďaka piercingom

Či sa vám to páči alebo nie, od hlavy až po päty sme pokrytí biliónmi baktérií, húb a vírusov, ktoré tvoria mikrobióm pokožky. Nikdy sa ich nezbavíte, ani keby ste si stále drhli kožu, píše sa na iflscience.com

„Podobne ako tie v našich črevách, aj kožné mikroorganizmy majú zásadnú úlohu pri ochrane pred inváznymi patogénmi, posilňovaní imunitného systému a rozklade prirodzených produktov,“ vysvetľuje článok z roku 2018 v časopise Nature Reviews Microbiology. "Keď sa však bariéra naruší, môže dôjsť ku kožnému alebo dokonca systémovému ochoreniu."

Existuje však jedna vec, vďaka ktorej sú tieto mikroorganizmy neutralizované aspoň lokálne: keď si dáte spraviť piercing. Keď prídete do salónu s touto požiadavkou, všetko sa to začne sterilizáciou oblasti, vďaka čomu budete mať danú oblasť efektívne vyčistenú z hľadiska mikroflóry. 

„Piercingy v koži nie sú len kultúrne významné, ale predstavujú aj ekosystémové inžinierstvo na ľudskom tele,“ uvádza sa v článku. "Nové biotopy a komunity, ktoré piercingy vytvárajú, môžu poskytnúť všeobecný pohľad na biologické reakcie s dôsledkami pre ekosystém aj ľudské zdravie."

Po PREPICHNUTÍ uší už
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rovnaké prostredie ako na nose

Tím zhromaždil svoje údaje pomocou kožných tampónov od 28 dobrovoľníkov, ktorými sa odobrali vzorky pred aj po piercingu. Potom sa odoslali ďalšie výtery z miesta – prvý po 12 hodinách, potom o deň neskôr, o tri dni, o týždeň a nakoniec o dva týždne neskôr. Výsledky boli dramatické!

„Napriek tomu, že sterilizácia narušila životné prostredie a zabilo mnoho domácich druhov, zistili sme, že v priebehu času nové piercingové prostredie podporilo väčšiu biodiverzitu a ekologickú zložitosť a zásadne zmenilo povahu biotických interakcií v porovnaní s odhalenou kožou ušného lalôčika,“ poznamenal tím.

Vedci predpovedali a aj potvrdili, že mikrobióm, ktorý sa vyvinul okolo nového piercingu na uchu, bude podobný tým, ktoré sa nachádzajú vo vlhkých oblastiach, ako je nos, podpazušie alebo slabiny. Dôvod je jednoduchý: okolo piercingu sa ťažšie odparuje vlhkosť, takže tam môžu prekvitať druhy mikroorganizmov, ktorým sa darí vo vlhkom prostredí.

Zistilo sa, že v lokalite dominujú najmä dva druhy mikróbov: Staphylococcus epidermidis a Cutibacterium acnes. Nejde však o nič strašné. Ide totiž o bežné členy kožných mikrobiómov, ktoré pomáhajú udržiavať kožnú homeostázu.

Vplyv na zloženie mikrobiómu

Je prekvapujúce, že piercing môže zmeniť mikrobióm kože, keďže doteraz nebolo veľa zrealizovaných výskumov o tom, čo sa presne deje s kožou po zákroku. Táto štúdia sa preto stala prvou, ktorá ukázala, aké bakteriálne spoločenstvá obývajú uši s piercingami. 

„Proces piercingu – sterilizácia kože, prepichnutie kože a vloženie kovového kolíka – má preukázateľný vplyv na ekológiu miestneho kožného mikrobiómu,“ uzatvárajú vedci. 

Viac o téme: KožaBaktériePiercingPrevenciaUši
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9