Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obyčajná MAJORÁNKA má neuveriteľné účinky: Prečo nepodceňovať obľúbené KORENIE babičiek!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nie je to len skvelé dochucovadlo do známych pokrmov. Malá rastlina robí zázraky aj s telom. Majorán dokáže ochrániť telo pred tráviacimi ťažkosťami, ale poradí si aj s hormonálnymi problémami.

Majorán záhradný (Majorana hortensis) je bylina známa v stredomorskej kuchyni pre svoju typickú arómu. Patrí do čeľade hluchavkovité a čoraz viac sa stáva populárnou po celom svete pre svoje liečivé účinky, píše sa na steptohealth.com. Má protizápalové, antibakteriálne, gastroprotektívne a antioxidačné vlastnosti. Darí sa jej v krajinách ako je Španielsko, Maďarsko, Portugalsko, Nemecko a Francúzsko, no viete si ju vypestovať aj doma.

Čo na to veda?

Pokiaľ ide o varenie, majorán, alebo ľudovo povedané majoránku môžete použiť na prevoňanie polievok, šalátov a mäsových jedál. V tradičnej medicíne ju ľudia často používajú na stimuláciu trávenia a upokojenie príznakov menštruácie. Má však aj iné výhody.

Treba ale myslieť na tp, že majoránka by nemala nahrádzať liečbu samotnú, nie je dobré ju používať ako jedinú možnosť pri zdravotných problémoch. Aké sú teda výhody a kontraindikácie majoránu?

1. Upokojuje tráviace ťažkosti

Najvýznamnejším benefitom majoránky v prírodnej medicíne je fakt, že podporuje zdravé trávenie. Podľa výskumu publikovaného v The American Journal of Chinese Medicine má táto rastlina antiulcerogénne vlastnosti, pravdepodobne vďaka obsahu prchavých olejov, flavonoidov, tanínov a iných látok. Podobne štúdia o bylinách zverejnená v Brazílskom žurnály mikrobiológie zistila, že majorán je užitočný proti chorobám prenášaným jedlom. Bojuje najmä proti patogénu známemu ako Clostridium perfringens.

2. Reguluje menštruačný cyklus

Majorán je spojencom pre zdravie žien, najmä vtedy, ak čelia zmenám v menštruačnom cykle. Vo forme extraktu aj v čaji preukázal pozitívne účinky pri obnove hormonálnej rovnováhy. Pomáha aj pri syndróme polycystických vaječníkov. Reguluje tiež hormonálnu aktivitu a citlivosť na inzulín.

Obyčajná MAJORÁNKA má neuveriteľné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Predchádza infekciám

Mnohé z výhod majoránu sa pripisujú jeho antimikrobiálnym a protiplesňovým vlastnostiam. Vďaka tomu jeho výťažky pomáhajú pri prevencii a liečbe niektorých typov infekcií. Štúdia zverejnená v Global Advances in Health and Medicine odhalila, že je užitočným bojovníkom proti premnoženiu baktérií v tenkom čreve. Okrem toho jeho zriedený éterický olej preukázal zaujímavé účinky na plesňové infekcie kože.

Pre koho majoránka nie je? 

Nie každý môže bez problémov čerpať výhody tejto bylinky. 

  • Tehotné alebo dojčiace ženy by sa mali vyhýbať doplnkom z majoránky. Podľa článku v International Journal of Obstetrics and Gynaecology môže mať škodlivý vplyv na hormonálnu aktivitu.
  • Doplnky z tejto rastliny môžu interferovať so zrážaním krvi. Preto ju lekári neodporúčajú, ak sa liečite antikoagulanciami alebo máte pridružené poruchy.
  • Rastlina a jej extrakty vzájomne pôsobia s liekmi na cukrovku tým, že obe znižujú hladinu glukózy v krvi. Preto je najlepšie vyhnúť sa užívaniu v týchto prípadoch, pokiaľ to nepovolí váš lekár.

Výhody rastliny

Ak majorán nie je pre vás nebezpečný, môžete ho v malých množstvách zaradiť do rôznych receptov. Viete ho skombinovať s lyžicou kuchynského oleja a pridať do polievok, dusených pokrmov, šalátov, zeleniny a receptov s mäsom.

Zaberá na:

  • podporu imunity
  • zlepšené trávenie
  • vykašliavanie
  • uvoľňuje kŕče
  • tvorí červené krvinky
  • zmierňuje nadúvanie a plynatosť
  • zvyšuje vylučovanie žlče
  • pomáha pri ženských problémoch
Viac o téme: RastlinaZdravieBenefityMajoránMajoránka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9