Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zle ste sa VYSPALI? Rýchla 20-minútová NÁPRAVA, ktorá zresetuje telo!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nabudúce, keď budete mať chuť si po zlej noci zdriemnuť, vyskúšajte radšej niečo iné. Budete svieži a menej unavení, ako keby ste si dali počas dňa šlofíka.

Podľa nového výskumu, publikovaného v Physiology & Behaviour, dokáže účinne vyrovnať pokles kognitívnych funkcií spôsobený nepokojnou nocou. A o čo ide? Takéto účinky na vás bude mať krátke cvičenie!

Štúdia vedená výskumníkmi z University of Portsmouth v Spojenom kráľovstve odhaľuje niekoľko zaujímavých nových poznatkov o tom, ako pohyb prospieva nášmu telu. Uskutočnili sa dva experimenty, pričom v každom bolo 12 zdravých dospelých účastníkov. Jeden testoval kognitívnu výkonnosť po troch nociach čiastočnej deprivácie spánku (PSD) a druhý po jednej noci úplnej deprivácie spánku (TSD) v stave hypoxie (nízky obsah kyslíka v tele) v porovnaní s normálnym množstvom spánku, ako sa píše na sciencealert.com.

Objavilo sa niekoľko zaujímavých zistení, pričom kľúčovým odhalením bolo, že 20 minút tréningu na rotopéde zlepšilo funkciu mozgu za všetkých podmienok: PSD, TSD a hypoxia. 

„Z existujúcich výskumov už vieme, že cvičenie zlepšuje a udržiava náš kognitívny výkon, aj keď je hladina kyslíka znížená,“ hovorí fyziológ cvičenia Joe Costello z University of Portsmouth. "Toto je však prvá štúdia, ktorá naznačuje, že taktiež zlepšuje kognitívnu výkonnosť po úplnom aj čiastočnom nedostatku spánku a v kombinácii s hypoxiou."

Zle ste sa VYSPALI?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Faktory, ktoré sú za tým

Hoci spojenie medzi cvičením a posilňovaním mozgu je už preukázané, táto štúdia poskytuje výskumníkom niekoľko užitočných dôkazov. Predpokladá sa, že jedným z dôvodov, prečo sú cvičenie a mozgová sila prepojené, je to, že cvičenie dodáva mozgu extra kyslík. Môžu tu hrať úlohu aj iné faktory, ako sú hormóny regulujúce mozog alebo zvýšené vzrušenie a motivácia. 

"Nedostatok spánku sa často vyskytuje v kombinácii s inými stresormi," dodáva fyziológ Thomas Williams z University of Portsmouth. "Napríklad ľudia, ktorí cestujú do vysokej nadmorskej výšky, tiež budú mať pravdepodobne narušený spánkový režim."

Niet nad kvalitný spánok

Výskum naznačuje, že približne 43 percent ľudí nedosiahne odporúčaných 7-9 hodín spánku za noc. Hrozia tak následky vrátane depresie či srdcových chorôb, ktoré ovplyvňujú väčšinu aspektov nášho fyzického a duševného zdravia. Povzbudzujúce však je, ako rýchlo sa dokážeme zresetovať a zvrátiť tieto negatívne vplyvy, hoci je jednoznačne lepšie postarať sa o to, aby ste mali dostatočný spánok každú noc, ako sa snažiť dohnať zameškané.

Viac o téme: ZdravieSpánokCvičenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9