Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

O tomto vie MÁLOKTO: Odteraz už budete mať túto VEC so sebou v LIETADLE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si bežne balíte opaľovací krém do podpalubnej batožiny, keď cestujete lietadlom, po tomto zistení ho budete chcieť mať radšej v príručnej. Oplatí sa mať ho po ruke. Prečo?

Bez krému ani na krok! Je jasné, že ak sa idete opaľovať na priame slnko, opaľovací krém by mal byť povinnou výbavou každej plážovej tašky. Dermatologička Joyce Parková odporúča všetkým cestujúcim, aby sa pred letom natreli krémom s ochranným faktorom (SPF).

Slnko je totiž vo výške intenzívnejšie a letci sú bližšie k ozónovej vrstve, uvádza dailymail.co.uk

„Okná v lietadle sú zvyčajne polykarbonátové plastové alebo vrstvené kompozitné sklo. Zatiaľ čo cez plastové a sklenené predné sklá je prenos UVB lúčov zanedbateľný, iné je to v prípade UVA, ich prenos cez tieto okná je veľký,“ upozorňuje odborníčka. 

O tomto vie MÁLOKTO:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aké sú následky?

UBV lúče môžu spôsobiť spálenie, zatiaľ čo UVA lúče sú spojené so starnutím pokožky. V jednom videu na sociálnej sieti TikTok doktorka Joyce Parková citovala štúdiu z roku 2015, publikovanú v JAMA Dermatology, ktorá skúmala riziko rakoviny kože u pilotov a palubných sprievodcov. Zistilo sa, že piloti letiaci v kokpite asi hodinu vo výške 30 000 stôp boli vystavení rovnakému množstvu UVA žiarenia ako v 20-minútovom soláriu.

Lúče by mohli poškodiť aj pasažierov sediacich na sedadle pri okne a letušky, ktoré lietajú častejšie ako bežní ľudia. Aby sa znížilo vystavenie slnku, možno zatiahnuť roletu na okne, aplikovať krém so SPF a nosiť dlhé rukávy.

"V lietadlách by ste mali určite nosiť opaľovací krém alebo mať zatiahnuté okná,” stojí si za svojím dermatologička. 

Viac o téme: KožaZdravieOpaľovací krémCestovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9