Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ODBORNÍCI varujú pred užívaním jedných z NAJPREDÁVANEJŠÍCH doplnkov výživy: Vraj nám nepomôžu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnoho ľudí užíva doplnky rybieho oleja s domnienkou, že sú prospešné pre srdce. Nová štúdia hovorí, že aj keď väčšina predajcov uvádza výhody, stále chýbajú vedecké dôkazy na preukázanie tohto účinku.

Výskumníci z University of Texas Southwestern Medical Center preskúmali viac ako 2 800 doplnkov s rybím olejom predávaných na trhu, uvádza medicaldaily.com. Zistili, že hladiny dvoch kľúčových zložiek doplnkov rybieho tuku – kyseliny eikozapentaénovej (EPA) a kyseliny dokosahexaénovej (DHA) – sa medzi jednotlivými produktmi líšia.

Štúdia hodnotila dva typy tvrdení v súvislosti so zdravím srdca: kvalifikované zdravotné tvrdenia a tvrdenia o funkcii, ktoré popisujú úlohu živín alebo diétnych zložiek na vplyv štruktúry alebo funkcie ľudského tela. Príkladom je "vápnik buduje silné kosti".

Kvalifikované zdravotné tvrdenia sú prínosom v súvislosti s liečbou alebo prevenciou ochorenia. Vydáva ich americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) po preskúmaní dôkazov. Čo sa týka tvrdení o funkcii, tie sú určené na štrukturálny alebo funkčný prínos orgánu a nezohrávajú žiadnu úlohu pri prevencii alebo liečbe akejkoľvek choroby. Výskumný tím zistil, že 73,9 % zložení doplnkov uvádzalo aspoň jedno zdravotné tvrdenie – väčšina z nich (80,8 %) obsahovala tvrdenia o ich funkcii, zatiaľ čo 19,2 % použilo tvrdenie FDA.

Zavádzajú nás? 

Výskumníci uviedli, že existujú len obmedzené dôkazy na preukázanie účinnosti doplnkov rybieho oleja. Pritom až jeden z piatich ľudí vo veku nad 60 rokov ich užíva pre zdravie srdca.

ODBORNÍCI varujú pred užívaním
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Viaceré randomizované klinické štúdie nepreukázali žiadny kardiovaskulárny prínos doplnkov rybieho oleja," poznamenali výskumníci. "Z nedávnych veľkých, randomizovaných štúdií vieme, že doplnky s rybím olejom nezabraňujú srdcovým chorobám, ale napriek tomu sú jedným z najbežnejších doplnkov, ktoré často užívajú ľudia, ktorí veria, že budú prospešné pre ich srdce," povedala hlavná autorka Joanna Assadourian.

Často sa používajú v súvislosti s doplnkami označenia ako „podporuje zdravie srdca“ a „podporuje srdce, myseľ a náladu“, čo môže spôsobiť zmätok a poskytnúť spotrebiteľom zavádzajúce informácie.

"Ako preventívny kardiológ hovorím svojim pacientom, že ak užívajú rybí olej, aby sa vyhli srdcovým chorobám, potom ho rovno môžu prestať užívať, pretože im nepomôže," povedala spoluautorka doktorka Ann Marie Navarová.

Čo je lepšie? 

Namiesto toho odborníčka odporúča zaradiť do stravy čerstvú zeleninu, pravidelné cvičenie a lieky na liečbu krvného tlaku a cholesterolu. Výskumníci tiež zistili, že spotrebitelia by sa mali poradiť s lekárom, aby pochopili výhody, a nie sledovať etikety doplnkov.

"V dennej dávke EPA+DHA v dostupných doplnkoch existuje významná heterogenita, čo vedie k potenciálnej variabilite bezpečnosti a účinnosti medzi doplnkami. Môže byť potrebná zvýšená regulácia označovania zloženia doplnkov stravy, aby sa predišlo dezinformáciám spotrebiteľov," uviedol tím.

Viac o téme: SrdceZdraviePrevenciaRybí olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9