Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pozor, v kuchyni máte halucinogénne KORENIE: Neznámy ÚČINOK bežnej suroviny, o ktorej sa nehovorí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je veľmi pravdepodobné, že ste ho nedávno použili. Keďže je už také bežné ako čierne korenie, nikoho by ani len nenapadlo, že má negatívnu stránku.

Muškátový oriešok možno nájsť v mnohých kuchynských skrinkách po celom svete. Stačí pridať menšie množstvo do nejakého sladkého dezertu, pečiva alebo ním okoreniť mäso, klobásy alebo omáčky. Jedlo tak dostane nový šmrnc! Toto domáce korenie má však pri konzumácii vo veľkých množstvách menej známy účinok. Ide o nebezpečný halucinogén, ako upozorňuje iflscience.com.

Skrytá vlastnosť suroviny

Po stáročia bol muškátový oriešok vysoko cenený v celej Európe a na Strednom východe. Mnohí ho vyhľadávali nielen pre jeho chuť, ale aj rozsah lekárskych vlastností, o ktorých sa predpokladalo, že mal. Nielenže ho dopyt predražil, no jeho cena stúpla aj preto, že ho bolo ťažké získať. Do 19. storočia bolo možné nájsť stromy, ktoré produkovali korenie. Myristica fragrans, čo je názov stromu, teraz rastie len na jednom mieste – konkrétne na ostrovoch Maluka v Indonézii.

Korenie dnes nájdete vo väčšine miestnych supermarketoch a málokto má dôvod zamýšľať sa nad jeho dlhšou históriou. Má však aj inú vlastnosť, o ktorej vie málokto. Jeden trend na TikToku ešte z roku 2020 ju priviedol do povedomia verejnosti.

Závažné komplikácie z korenia

Muškátový oriešok obsahuje zlúčeninu nazývanú myristicín, ktorá sa prirodzene vyskytuje aj v iných koreninách a rastlinách, ako je petržlen a kôpor, no najviac ju obsahujú práve semená muškátového orieška.

Vo voľnej prírode slúži zlúčenina ako prírodný insekticíd a akaricíd (toxická pre roztoče a kliešte), no v ľudskom tele môže pôsobiť podobne ako meskalín, inak povedané, psychoaktívny alkaloid. Je to z dôvodu, že sa rozkladá na zlúčeniny, ktoré ovplyvňujú centrálny nervový systém zvýšením neurotransmiteru norepinefrínu, hormónu, zvyšujúcemu našu srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

Pozor, v kuchyni máte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa konzumuje vo veľkom množstve, táto forma intoxikácie muškátovým orieškom môže spôsobiť halucinácie, nevoľnosť, zmätenosť a závraty. Hrozia však oveľa závažnejšie komplikácie.

Čo sa stane po intoxikácii?

Nejde o nový objav. Toxické účinky muškátového orieška si ľudia uvedomujú už od 16. storočia, no nie je to niečo, o čom sa bežne hovorí. Kedysi dávno, podľa jedného príbehu, križiaci počas Križiackej výpravy konzumovali semená muškátového orieška v snahe dostať sa čo najďalej, kým cestovali na veľké vzdialenosti – malo to prekonať nudu z dlhých pochodov a sprevádzajúcu bolesť nôh.

Na pocítenie týchto účinkov stačí prijať pomerne málo - zvyčajné množstvo, ktoré sa nachádza vo vašom jedle, to nedokáže. Všeobecne povedané, musíte skonzumovať asi 5 gramov muškátového orieška (približne dve čajové lyžičky), kým sa dostavia psychotropné účinky. 

Intoxikácia myristicínom prichádza s dosť silnou "opicou", po ktorej sa dva dni budete cítiť dosť mizerne, ale môže tiež spôsobiť záchvaty a búšenie srdca. Bohužiaľ, zlúčenina môže tiež vyvolať kómu a dokonca smrť (najmä ak sa používa v kombinácii s inými liekmi).

Jediný rozdiel medzi jeho konzumáciou, fajčením alebo vdychovaním je rýchlosť, akou sa psychotropné účinky prejavia. Požitie je najpomalší spôsob, vďaka čomu je o niečo menej nebezpečný ako ostatné alternatívy.

Môže sa to teda zdať ako lacný a jednoduchý spôsob, ako sa rýchlo dostať do pohody, no je jasné, že potenciálne riziká spojené s intoxikáciou uďaleko prevyšujú psychoaktívne účinky, ktoré môže vyvolať. Existujú oveľa jednoduchšie a bezpečnejšie spôsoby, ako sa nakopnúť.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaToxická látkaMuškátový oriešok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9