Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dožiť sa STOVKY nie je nereálne: JUBILEUM oslávite vďaka týmto 8 NÁVYKOM, pridajú až 24 ROKOV života!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si ich osvojíte, môžete rátať ešte s dlhým životom. Podľa vedcov sa to týka aj starších, ktorí prekročili 60 rokov! Ide o dôkaz toho, že nikdy nie je neskoro začať so zdravým životným štýlom.

Sfúkli ste na torte 50 rokov? V tom prípade očakávajte, že si vďaka nasledujúcim návykom život predĺžite o 21 rokov. Ani v 60-tke nie je neskoro! Vtedy získate takmer 18 rokov navyše, ako sa píše na edition.cnn.com

"Zmeny môžete vykonať počas 20-ročného obdobia, či už to urobíte postupne alebo naraz," povedal hlavný autor štúdie Xuan-Mai Nguyen, špecialista na zdravotníctvo v VA Boston Healthcare System. „Urobili sme aj analýzu, aby sme zistili, či sa to týka ľudí s cukrovkou 2. typu, vysokým cholesterolom, mŕtvicou, rakovinou a podobne. Výsledok nebol iný,“ tvrdí odborník. "Takže, ak bojujete s chronickými chorobami, návyky vám môžu pomôcť."

Čím skôr, tým lepšie

Nejde však o niečo nové, o čom by ste doteraz nepočuli! Spomínanú silu majú zdravé návyky vrátane cvičenia, konzumácie zdravej stravy, znižovania stresu, dobrého spánku a rozvíjania pozitívnych sociálnych vzťahov. Vyhýbajte sa fajčeniu, nepite príliš veľa alkoholu a nebuďte závislí na opiodoch. 

"Čím skôr, tým lepšie! Aj keď urobíte čo i len malú zmenu vo svojich 40, 50 alebo 60-tych rokoch, stále je to prospešné," povedal Nguyen. "Ide pritom o návyky, ktoré sú dosiahnuteľné a splniteľné pre všeobecnú populáciu. Nič ťažké!"

Dožiť sa STOVKY nie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Každá zmena sa ráta!

Štúdia, prezentovaná v pondelok na Nutrition 2023, výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre výživu, sa zaoberala životným štýlom takmer 720 000 vojenských veteránov vo veku od 40 do 99 rokov. Všetci boli súčasťou Miliónového veteránskeho programu, dlhodobej štúdie, ktorej cieľom bolo preskúmať zdravie a pohodu amerických veteránov.

Pridanie len jedného zdravého spôsobu správania do života muža vo veku 40 rokov mu poskytlo ďalších 4,5 roka života, povedal Nguyen. Ak sa k tomu pridala druhá zmena v životnom štýle, viedlo to k ďalším siedmim rokom, zatiaľ čo osvojenie si troch návykov predĺžilo mužom život o 8,6 roka. Ako počet dodatočných zmien životného štýlu stúpal, rástli aj výhody pre mužov, čo prinieslo takmer štvrťstoročie života navyše.

Ženy tiež zaznamenali obrovské skoky v dĺžke života, hoci čísla sa sčítavali inak ako u mužov. Osvojenie si len jedného zdravého správania pridalo žene 3,5 roka života, zatiaľ čo dva 8 rokov. V prípade troch to bolo 12,6 roka a osvojenie si všetkých zdravých návykov predĺžilo život ženy o 22,6 roka.

„Uskutočnenie všetkých ôsmich návykov malo synergický efekt, išlo o akýsi ďalší impulz na predĺženie vášho života. Každá malá zmena urobila rozdiel,“ objasnil Nguyen.

Dožiť sa STOVKY nie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Po úprave podľa veku, indexu telesnej hmotnosti, pohlavia, rasy a etnickej príslušnosti, rodinného stavu, úrovne vzdelania a úrovne rodinných príjmov štúdia zistila „o 87 % relatívne zníženie úmrtnosti zo všetkých príčin u tých, ktorí si osvojili všetkých osem faktorov životného štýlu v porovnaní s tými, ktorí neprijali žiadnu zmenu,“ dodal odborník.

„Populácia bola veľmi rôznorodá, čo sa týka rasy, etnického pôvodu a socioekonomického statusu,“ povedal hlavný autor štúdie a vedúci výskumník v oblasti výživy Dr. Walter Willett, profesor epidemiológie a výživy na Harvardskej univerzite T.H. Chan School of Public Health a profesor medicíny na Harvard Medical School.

Veteráni v štúdii boli na dôchodku a neboli v aktívnej službe, ani sa nezúčastňovali vojenského výcviku.

Čo prispieva k dlhovekosti?

Tieto návyky predlžujú ľudský život: 

  1. Cvičenie

  2. Vyhýbanie sa drogám

  3. Vyhýbanie sa fajčeniu

  4. Zvládanie stresu

  5. Konzumácia rastlinnej stravy (napr. stredomorská strava)

  6. Vyhýbanie sa nadmernému pitiu alkoholu

  7. Dostatok spánku (7-9 hodín každú noc)

  8. Rozvíjanie sociálnych vzťahov

Viac o téme: ZdravieŽivotPrevenciaDlhovekosťNávyky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9