Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najčastejší PROBLÉM po holení ŽILETKOU: Pravý dôvod, prečo máte VYRÁŽKY a čo s tým!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ruku na srdce. Kedy ste si naposledy vymenili žiletku? Minulý týždeň, pred mesiacom, alebo tak dávno, že sa na to nepamätáte? Chyba. V tom prípade môžete snívať o krásnej, hladkej pokožke.

Každej žene sa to občas stane. Treba však na to myslieť! Holenie starou a tupou žiletkou spôsobuje vašej pokožke veľké problémy, ako sa píše na livestrong.com. Čo všetko s kožou robí opotrebovaná žiletka?

Čítajte tiež: Nedozretý či prezretý BANÁN? Siahnite po tomto, CHRÁNI pred onkologickými CHOROBAMI

1. Popálená pokožka

Máte vždy po holení svrbivú, červenú vyrážku?

„Na príčine je pravdepodobne stará žiletka, mali by ste ju čo najskôr vymeniť,“ konštatovala certifikovaná dermatologička Lauren Plochová.

Toto podráždenie pokožky, inak známe ako "popálenie žiletkou", je často spôsobené holením tupou čepeľou.

„Oholenie po jej použití nie je rovnomerné a môže spôsobiť popálenie,“ tvrdí lekárka.

2. Zarastajúce chĺpky

Rovnako ako popáleniny aj zarastené chĺpky, ktoré sa stáčajú a zarastajú späť do pokožky, sú často výsledkom holenia starou čepeľou. Aj tu platí, že tupá žiletka neodstráni chĺpky rovnomerne, dráždi pokožku, čím sa zvyšuje šanca, že sa vytvoria otravné malé hrbolčeky.

Najčastejší PROBLÉM po holení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Porezanie

Pravdou je, že existuje väčšie riziko, že sa porežete tupou čepeľou ako super ostrou.

„Tupá žiletka vás ťahá za pokožku, namiesto toho, aby po nej hladko kĺzala, a tak vás zbavila chĺpkov,“ vysvetlila Plochová.

4. Bakteriálna alebo plesňová infekcia

„Žiletky držíme obvykle v kúpeľni, teda v teplom a vlhkom prostredí, takže sú dokonalými hostiteľmi pre plesne a baktérie," konštatovala Plochová.

Ako dodala, čím je staršia, baktérie sa na nej množia vo väčšom množstve. Problémy nastávajú aj vtedy, ak žiletku zdieľate ešte s niekým iným. Ak chcete minimalizovať rast mikróbov, používajte žiletku len vy a skladujte ju na chladnom a suchom mieste. Ako spoznáte, že ide o infekciu spôsobenú žiletkou?

„Poškodené miesto je červené, šupinaté, z rany vyteká ružovožltá tekutina," uviedla dermatologička.

Ako často treba meniť žiletku?

„Ako často by sme mali meniť žiletky závisí od toho, ako často sa holíme a od veľkosti plochy, ktorú odstraňujeme," konštatovala Plochová.

Ako dodala, vo všeobecnosti ale platí, že vymeniť by sme ju mali po piatich až desiatich holeniach. Netreba zabúdať ani na jej pravidelné čistenie hneď po použití. Stačí ju poriadne opláchnuť vodou. Nikdy nešúchajte čepeľou o uterák, rýchlejšie sa tak otupí.

Najčastejší PROBLÉM po holení
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Namiesto toho ňou jemne poklepte, aby ste odstránili prebytočnú vodu a po každom použití ju dôkladne nechajte vyschnúť,“ radí dermatologička.

Zaujme vás: Izbová RASTLINA, ktorá chutí SLADKO a posilní IMUNITU: O tomto mnohí NEVEDIA!

Holenie starou, hrdzavou žiletkou teda nemôže priniesť nič dobré. V najhoršom prípade vám môže podráždiť pokožku a spôsobiť infekciu. Zahoďte tupú žiletku a začnite odznova s ​​ostrou čepeľou. Vaša pokožka sa vám za to poďakuje.

Viac o téme: ZdravieŽiletkaHolenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9