Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

PODCEŇOVANÁ, no dôležitá: Po tejto ČINNOSTI pôjdu KILÁ dole ako po masle a bude po STRESE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dôkladné prežúvanie je základom zdravého trávenia. To so sa totiž nezačína v žalúdku, ale práve v ústach, keď sa jedlo spojí so slinami. Ak nežujeme dostatočne, koledujeme si o zdravotné problémy.

Nie je dôležité len to, čo jete, ale akým spôsobom. Správne prežúvanie je podceňované, pritom ak sa robí správne, s telom robí divy. Stačí žuť pomaly a každé sústo požuť asi 32-krát, ako sa píše na brightside.me. Správne žuvanie môže spôsobiť veľké zmeny v organizme a zlepšiť celkové zdravie. Jedlo dôkladne premiešané so slinami napríklad pomáha ľahšie absorbovať všetky živiny z potravy. Aké ďalšie benefity prináša dôkladné prežúvanie?

Čítajte tiež: POPÁLILI ste sa? Jednoduchý TRIK, ktorý ZNÍŽI počet pacientov v nemocniciach!

1. Pomáha pri chudnutí

Keď budete žuť jedlo pomalšie, bude vám trvať dlhšie, kým ho dojete. V konečnom dôsledku zjete oveľa menej, keďže mozog vyšle skôr signál, že ste sýti. Pomalé jedenie a dôkladné prežúvanie zrýchľuje metabolizmus a zabraňuje prejedaniu sa.

2. Zlepší sa váš výkon

Žuvanie v skutočnosti súvisí s pamäťou a celkovou kognitívnou schopnosťou. Zvyšuje prietok krvi a kyslíka do mozgu, čo vedie k lepšiemu duševnému výsledku. Ľudia, ktorí dôkladne prežúvajú, sú pozornejší, ľahšie získavajú informácie, rozhodujú sa a riešia problémy. Tí, ktorí jedlo hlcú a nežujú dostatočne, môžu mať problémy so slovnou zásobou, pamäťou a celkovo s učením.

3. Nedôkladné žuvanie spôsobí problémy s trávením

Ak budete rýchlo žuť a prehĺtať, váš tráviaci systém sa môže dostať do nerovnováhy a telo nebude jedlo správne rozkladať. To môže mať za následok kyslý reflux, kŕče, či nadúvanie.

Našťastie, existuje niekoľko spôsobov, ako zlepšiť trávenie:

  • Pite 30 minút pred a po jedle.
  • Nedávajte si kávu hneď po jedle.
  • Po jedle nejedzte ovocie a sladkosti.

PODCEŇOVANÁ, no dôležitá: Po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Má antistresové účinky

Žuvanie je skvelý spôsob, ako znížiť stresový hormón. Zabráni úzkosti a zároveň posilní kosti. Stačí, keď budete žuť žuvačku.

5. Lepšie sa absorbujú živiny z jedla

Pečeň a črevá nie sú jediné orgány v tele, ktoré majú pod kontrolou živiny, ktoré získavame zo stravy. V skutočnosti všetko začína v ústach, keď sa jedlo spojí so slinami. Žuvanie jedla umožňuje lepšie absorbovať výživné látky.

6. Zlepší sa vaša koncentrácia

Žuvanie žuvačky vám môže pomôcť lepšie sa sústrediť a udržať pozornosť na veci, ktoré potrebujú istý čas. Pri žuvaní totiž prúdi kyslík do častí mozgu, ktoré súvisia s pozornosťou.

7. Pomáha rozvoju reči u detí

Keď deti začnú jesť skutočné jedlo, práve žuvanie im pomáha vydávať zvuky a vyslovovať prvé slová. Hutnejšie pokrmy im pomáhajú rozvíjať čeľusť spolu so svalmi pier a jazyka. Ak im začnete dávať tuhú stravu neskôr, ako je potrebné, môže to spôsobiť, že dieťa bude viac úzkostlivé a neznalé nových potravín. V neskoršom veku môže mať problémy s rečou.

Viac o téme: ZdravieJedloPrevenciaŽuvanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9