Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ranná RUTINA, ktorá ZHORŠÍ problém s VYPADÁVANÍM vlasov: Môžete PRÍSŤ o korunu krásy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina ľudí siahne po zobudení najskôr po šálke kávy alebo čaju. Hoci vám dávka kofeínu môže dodať energiu, má jeden vedľajší účinok. Vaša hriva moc nadšená nebude...

Prísady v čiernom čaji a káve môžu totiž zaťažiť hladinu železa v tele, čo môže viesť k vypadávaniu vlasov.

Blokujú vstrebávanie železa

Doktorka Sara Kayatová vysvetľuje, že vypadávanie približne 100 až 150 prameňov vlasov denne je normálne, no niektorí môžu stratiť viac kvôli stresu. Väčšinou sa vypadávanie vlasov zastaví, keď sa stres zmierni, no ľahko sa to hovorí, ako robí. Odborníčka zdvíha varovný prst v prípade konzumácie kofeínu, ktorý môže prispieť k vypadávaniu vlasov, ako sa píše na the-sun.com

Čítajte tiež: KVÍZ ako PREVIERKA ďalších vedomostí z BIOLÓGIE: Koľko toho viete o VÍRUSOCH?

„Vedeli ste, že taníny v čiernom čaji môžu blokovať vstrebávanie železa, čo môže zvýšiť riziko nedostatku tohto minerálu a následne spôsobiť vypadávanie vlasov? Ak patríte medzi milovníkov čierneho čaju - snažte sa minimalizovať jeho príjem, alebo ešte lepšie - držte sa zeleného čaju ako alternatívy," radí doktorka. 

Káva obsahuje asi 4,6 percenta tanínu, zatiaľ čo čaj má približne 11,2 percenta. Taníny sú molekuly, ktoré sa viažu na bielkoviny, pričom sa nachádzajú v dreve a kôre stromov, v nezrelom ovocí a listoch rastlín. 

Ranná RUTINA, ktorá ZHORŠÍ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Intolerancia laktózy a pokožka hlavy

Dr Kayatová dodala, že to nie je len nedostatok železa, ktorý môže poškodiť vašu korunu krásy. Trpieť môžu aj ľudia s intoleranciou laktózy. Tí by sa mali vyhýbať produktom, ktoré by mohli zhoršiť ich problém a taktiež podporiť vypadávanie vlasov. 

Intolerancia laktózy je veľmi častá a u tých, ktorí sú na ňu citliví, môže konzumácia potravín obsahujúcich mliečne výrobky zhoršiť kožné ochorenia, ako je psoriáza, ekzém a lupiny. Tieto choroby ovplyvňujú zdravie pokožky hlavy, a tým aj zdravie vlasov. Zdravá pokožka hlavy je dôležitá, pretože folikuly, ktoré sú postihnuté infekciou, lupinami, mastnotou a nečistotami, môžu ovplyvniť rast vlasov," dodáva doktorka, ktorá zároveň upozorňuje, že nezdravú pokožku hlavy spoznáte podľa svrbenia, šupinatosti, lupín, začervenaniu, mastnoty alebo hrbolčekov. 

Podľa Kayatovej môžu pomôcť jednoduché zmeny vo vašom rutinnom režime, čo sa týka starostlivosti vlasov. Ak nevidíte zmenu k lepšiemu, v tomto prípade je na rade návšteva lekára. 

Prečítajte si etiketu

Odborníčka taktiež dodala, že sa treba vyhýbať akýmkoľvek vlasovým produktom, ktoré obsahujú alkohol, ktorý môže poškodiť vlasy a vysušiť pokožku hlavy.

Ranná RUTINA, ktorá ZHORŠÍ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Pred výberom produktu si vždy prečítajte zoznam zložiek – a snažte sa vyhnúť úprave vlasov hlavne prostredníctvom lakov, keď to nie je potrebné. Opakované použitie laku na vlasy môže spôsobiť nahromadenie a vytvorenie vrstiev častíc podobných lupinám. Ak si upravujete vlasy lakom, snažte sa vlasy pravidelne umývať, aby ste sa vyhli hromadeniu stylingových produktov a podráždeniu pokožky hlavy," zdôrazňuje špecialistka. 

Pozor na stres

Spôsob, akým zvládate úroveň stresu, môže tiež ovplyvniť vypadávanie vlasov a ak nevyhľadáte pomoc, môže to znamenať zhoršenie komplikácii, smerujúcich k rednutiu vlasov.

"Odporúčam tiež techniky zvládania stresu, ktoré môžete robiť doma, vrátane jogy, meditácie, hlbokého dýchania, zapisovania si do denníka a trávenia času vonku," dodala na záver Dr Kayatová.

Viac o téme: KávaZdraviePrevenciaVypadávanie vlasov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9