Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zbavte sa bolesti pomocou stravy: Tieto známe potraviny liečia choré kĺby!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Bolesti kĺbov pripisuje väčšina ľudí vyššiemu veku. Lekári však namietajú, že si ich do určitej miery spôsobujeme sami. Vedieme totiž životný štýl, v ktorom chýba práve to, čo telo najviac potrebuje na svoje zdravé fungovanie.

Väčšina ľudí považuje osteoartrózu za chorobu starých ľudí. Pravdou však je, že môže postihovať aj mladšie ročníky už pred dovŕšením 40. veku. Osteoartróza je najrozšírenejším postihnutím pohybového aparátu a jej základným príznakom je bolesť kĺbov, ktorá sa ozýva po fyzickej námahe alebo aj v stave pokoja či počas spánku.

Čítajte viac: Choroba, ktorá trestá za každú diétnu chybu: Prezrádza ju silná bolesť v kĺbe palca

Cieľom liečby ochorenia je spomaliť jeho progresiu vrátane zmeny životného štýlu. Najnovšie vedecké poznatky spájajú znížené riziko osteoartrózy s preferenciou potravín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri prevencii a dokážu tiež zmierňovať prejavy choroby.

Vitamín K a rybí olej

Podľa výskumníkov z University of Surrey môže viesť konzumácia rybieho oleja na dennej báze k zníženiu bolestivosti kĺbov a zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia. Esenciálne mastné kyseliny prítomné  v rybom oleji totiž dokážu tlmiť zápalový proces odohrávajúci sa v kĺboch, informuje štúdia zverejnená v magazíne Rheumatology.

Čítajte viac: Domáca masť na bolesť kĺbov: Neuveriteľné, úľavu pocítite už po prvom použití!

Veľmi osožné môžu byť aj potraviny obsahujúce vitamín K – napríklad kel, špenát a petržlen. Deficit tohto vitamínu v tele totiž negatívne ovplyvňuje regeneráciu kostného tkaniva a podporuje jeho degeneratívne zmeny. Zápalové procesy tiež intenzifikuje fajčenie či pitie alkoholu.

Zdravší životný štýl by mal podľa vedcov zahŕňať aj nižší obsah nasýtených živočíšnych tukov. Je totiž známe, že pre osteoartrózu je charakteristická aj zvýšená hladina cholesterolu v krvi.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalším pomocným prostriedkom, ako s diagnózou bojovať, je redukcia hmotnosti v prípade nadváhy či obezity, ale aj dostatok pravidelnej pohybovej aktivity. Experti upozorňujú, že bez fyzickej námahy vaše kosti a kĺby zlenivejú natoľko, že začnú starnúť rýchlejšie aj vtedy, keby boli vaše stravovacie návyky priam ukážkové.

Podľa štatistických údajov trápi osteoartróza najčastejšie ľudí nad 60 rokov. Celosvetovo postihuje asi 18 percent žien a 9,6 percenta mužov. Prognózy však varujú, že do roku 2050 bude týmto ochorením globálne trpieť okolo 130 miliónov ľudí.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

 

 

Viac o téme: VýživaBolesť kĺbovOsteoartróza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9