Slovenská odborníčka na výživu radí: Čo jesť, aby boli kĺby zdravé

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-06 05:55:00

Súčasný životný štýl nepomáha našim kĺbom. Málo sa hýbeme alebo naopak, zaťažujeme naše kĺby rýchlo a neprimerane. Čo môžeme urobiť pre zlepšenie ich výkonnosti? Inšpirovať sa môžete radami doktorky Alžbety Béderovej, známej odborníčky na zdravé stravovanie.

Kĺby sú primárne zaťažované neprimeranou hmotnosťou, ktorá spôsobuje, že sú pod vplyvom stáleho a vysokého tlaku. Nedostatok pohybovej aktivity alebo naopak - extrémne zaťažovanie kĺbov pri niektorých typoch športov pôsobí nepriaznivo. Cvičenie by malo byť prispôsobené veku, zdravotnému stavu a fyzickej kondícii.

Čítajte viac: Domáca masť na bolesť kĺbov: Neuveriteľné, úľavu pocítite už po prvom použití!

„Najprirodzenejší pohyb je chôdza. Jej výhodou je, že každý si môže nastaviť intenzitu podľa svojich schopností. Vďaka pravidelným tréningom si časom môžeme dovoliť viac, čo bude ovplyvňovať stav nášho tela.  Vynikajúca je tiež turistika a pobyt v prírode. Okrem pravidelnej a veku primeranej záťaže môže pomôcť aj správna výživa, najmä použitie správnych tukov,“ potvrdzuje odborníčka na výživu doktorka Alžbeta Béderová.

Preventívne by sme pri výbere potravín mali uprednostňovať kvalitné bielkoviny - živočíšne aj rastlinné - čiže kvalitné, chudé mäso, strukoviny a obilniny. „Dôležitou stavebnou látkou chrupaviek a kostí je bielkovina kolagén, ktorá tvorí základ chrupaviek a šliach a udržuje ich v optimálnej kondícii. Jeho zdrojom je napríklad hovädzí mäsový vývar či huspenina. Pri tvorbe kolagénu je nevyhnutný aj vitamín C. Zabezpečuje premenu aminokyselín prolínu a lyzínu na kolagén, zároveň komplexne zvyšuje imunitu a ako antioxidant účinne chráni kolagén. Denne by sme mali skonzumovať 400-500 gramov ovocia a zeleniny (hlavne listovú zeleninu, koreňovú žltú zeleninu, brokolicu, avokádo, ovocie citrusové, bobulové),“ dodáva Béderová s tým, že okrem vitamínu C sú dôležité antioxidanty, ktoré môžu prispieť k zníženiu rizika mnohých civilizačných ochorení.

Okrem šliach a kĺbov by sme sa mali starať aj o náš kostný systém. „Z minerálnych látok sú pre pevnosť kostí nevyhnutné: vitamín D vápnik, fosfor, horčík (ktorý môžeme nájsť v citrusoch, kivi, banánoch) a zinok (v mäse),“ vysvetľuje Béderová. Zásadný je tiež vitamín K, ktorý pomáha udržiavať kosti zdravé. Zdrojom vitamínu K je okrem iného repkový olej. Ďalšou významnou vlastnosťou tohto produktu je vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nedostatočne zastúpené v našej strave. „Ak je v každodennej strave deficit omega-3 mastných kyselín, a naopak, prebytok omega-6 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v slnečnicovom či kukuričnom olej a stužených tukoch, kompenzačné mechanizmy zlyhávajú a môže sa rozvinúť zápalová reakcia,“ dodáva Béderová. Z hľadiska výživy človeka sa repkový olej vyznačuje ideálnym pomerom omega-6 k omega-3 mastných kyselín, t.j. 2:1. Ak chceme nášmu telu dodať viac omega-3 mastných kyselín, je to jednoduché – denná dávka cca dvoch lyžíc repkového oleja úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka.

Stojí za zmienku, že je dôležité nielen to, čo jeme, ale aj to, ako pripravujeme pokrmy. Veľký význam má tepelné spracovanie pomocou vhodných rastlinných olejov. Vyprážanie na rafinovanej verzii repkového oleja poskytuje výhody, ktoré od správne zloženej stravy očakávame. Môže sa použiť v teplej kuchyni na pečenie či vyprážanie, ale aj v studenej kuchyni - v tomto prípade dokonale poslúži za studena lisovaný repkový olej.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny strava kĺby Alžbeta Béderová

2018-03-06 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia