Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Paradoxné zistenie o zubnom kaze: Kefka je proti tejto potravine bezbranná

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Čo sa v detstve naučíš, v starobe akoby si našiel. Toto príslovie svojim deťom pripomínajte vždy, keď si budú čistiť zuby a najmä vtedy, keď dostanú neodbytnú chuť na niečo sladké. Vedci totiž zistili, že čistenie zubov u detí nie je až takou silnou prevenciou zubného kazu, ako sa doteraz myslelo.

 

Detské zuby sa môžu pokaziť bez ohľadu na to, či si deti zuby čistia alebo nie, zistili vedci z Edinburghskej univerzity. Najhorším nepriateľom zdravých zubov sú podľa nich sladké jedlá. Keď si dieťa často pochutnáva na čokoláde a k tomu ešte obľubuje sladké nápoje, je u neho šanca na vytvorenie zubného kazu dvojnásobná. A to aj napriek dodržiavaniu pravidiel ústnej hygieny.

Čítajte viac: Najväčší strašiak zdravých zubov? Skutočná pravda o tom, či sladkosti kazia chrup!

Vedci upozorňujú, že to nie sú len klasické sladkosti, ktoré detské zuby vystavujú riziku zubného kazu. Dokonca aj deti, ktoré medzi dvomi hlavnými jedlami konzumujú jogurt, čelia vyššej kazivosti skloviny. Výskumníci preto upozorňujú, že by deti mali znížiť konzumáciu sladkých jedál na minimum, aj keby mali byť považované za zdravé.

Zuby sa kazia aj po jogurte

Do štúdie vedci zapojili 3 832 detí vo veku od dvoch do piatich rokov. Zamerali sa na ich hygienické návyky vrátane pravidelnosti čistenia zubov a absolvovanie preventívnych prehliadok. Takisto brali do úvahy detské maškrtenie. Zistili, že deti, ktoré sú zvyknuté desiatovať medzi hlavnými jedlami niečo sladké, častejšie trpia zubnými kazmi.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Paradoxne, riziko kazivosti zubov tiež zvyšuje konzumácia sladkého jogurtu, kým ovocie, naopak, toto riziko znižuje. Z výsledkov vyplýva, že dvojročné deti, ktoré si zuby čistia len raz denne alebo vôbec, čelia dvojnásobnej pravdepodobnosti, že budú mať do piatich rokov zubné kazy. Štúdia bol zverejnená v magazíne Journal of Public Health.

Viac o téme: ZubyJogurtSladkosťČistenie zubovZubný kaz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9