Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zubná pasta nestačí na vyčistenie zubov: Saláma má väčší efekt!

Saláma je skvelá na zuby! Zobraziť galériu (2)
Saláma je skvelá na zuby! (Zdroj: thinkstock.com)

Dôkladne si čistíte zuby dvakrát denne a nezabúdate na dentálnu niť? Hoci sa to môže zdať ako ideálna cesta k zdravému chrupu, nemusí to stačiť. Stále sa vystavujete riziku vzniku zubného kazu. Podľa zubného lekára tomu zabránite, ak do jedálnička zaradíte určité potraviny, vrátane salámy.


Kľúčom je strava

Dr. Steven Lin z Austrálie tvrdí, že dôkladné čistenie chrupu, ako nás učil zubný lekár, nestačí na zabránenie poškodenia zubnej skloviny, ako sa píše na independent.co.uk. Podľa odborníka je kľúčom strava! Zachovanie si dobrých stravovacích návykov je jediný spôsob, ako odvrátiť slabé, nezdravé zuby. Zaradenie štyroch kľúčových vitamínov do stravy urobí človeka veľa pre ústne zdravie. Doktor varuje, že hygienické návyky, ktoré sme sa naučili v detstve nestačia, pokiaľ ide o starostlivosť o naše zuby. Dr. Lin je autorom knihy Dentálna diéta, ktorá vyjde pravdepodobne v roku 2018 a tiež blogov o bežných mylných predstavách, týkajúcich sa orálneho zdravia.

Čítajte tiež: Kultová česká psychosomatička Jarmila Klímová: Naše telo sa nikdy nemýli

"Zrejme vás to prekvapí, ale vaša zubná pasta nie je až taká dôležitá. V skutočnosti, ak porovnáme správnu výživu, zubná kefka a pasta nie sú až také významné," upozorňuje Dr. Lin.

Tieto vitamíny potrebujeme

Podľa lekára práve preto majú niektorí problémy zo zubnými kazmi, aj keď dodržiavajú odporúčania svojho zubára. Taktiež ani dentálna niť nemusí stačiť.. Problém spočíva v prijatých živinách z jedla, ktoré konzumujeme. Dr. Lin varuje, že sú štyri vitamíny, ktoré sú schopné ochrániť naše zuby - vitamín A, K2, D a E. Väčšina ľudí má vraj nedostatok týchto vitamínov!

Ak svoje telo nedopĺňame o vitamín A, naše ústa nevytvárajú dostatok slín, ktoré by nás zbavili škodlivých baktérií.

Vysvetľuje: "Keď neprijmete dostatok vitamínu A, vaše slinné žľazy nemôžu robiť svoju prácu, čo môže prispieť k jamkám na povrchu vašej zubnej skloviny."

Vitamín D je zase nevyhnutný pre silné kosti a tiež zuby.

"Vo vnútri zubu je vlastne malý imunitný systém, ktorý potrebuje aktiváciu vitamínu D. Vaše odontoblasty sú bunky vašich zubov, ktoré produkujú dentín a sú životne dôležité pre regeneráciu zubov," vysvetľuje.

Zubná kefka a pasta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)
Dr Lin hovorí, že bez vitamínu K2 je užívanie vápnikových doplnkov zbytočné. Ako pokračuje, vitamín K2 je vlastne "dopravným policajtom" pre vápnik. Hovorí mu, kam a kedy sa dostať na tú správnu časť tela. Keď ľudia s nedostatkom K2 berú vápnik, putuje do ich obličiek a tepien namiesto ich zubov.

Napokon vitamín E - antioxidant, zabezpečuje, že hladiny baktérií v ústach sú pod kontrolou. Tento vitamín reguluje mikrobiómy v ústach, ktoré obsahujú vírusy, huby a baktérie. Bez týchto štyroch vitamínov nie je o vaše zuby správne postarané.

Tieto potraviny obsahujú vitamíny: 

Vitamín A: mliečne výrobky, vajcia, mrkva, žltá alebo tmavá zelenina
Vitamín K2: maslo, vajcia, saláma, mäkké syry
Vitamín E: brokolica, špenát, orechy
Vitamín D: huby, mastné ryby, niektoré mliečne výrobky

"Musíte prijať správne živiny, vitamíny a minerály, aby sa vaše zuby mohli regenerovať. Mnohí sa mylne domnievajú, že dokážu zabrániť dutinách a parodontickým chorobám jednoducho dobrými zvykmi - čistením a správnou zubnou pastou. V skutočnosti to však nie je najdôležitejší faktor," dodal odborník na záver.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9