Bojujete so spánkom? Na vine môžu byť vaše svaly

Málokto vie o tom, že svaly v tele ovplyvňujú spánok.
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-04 17:00:00

Nový výskum zistil, že proteín vo svaloch môže zmierniť negatívne účinky nedostatku spánku. Toto odhalenie spochybňuje všeobecne známe presvedčenie, že mozog kontroluje všetky aspekty spánku.

Štúdia vedená výskumníkmi z Texasu naznačila, že myši s vyššou hladinou proteínu nazývaného BMAL1 vo svojich svaloch sa zotavili rýchlejšie zo spánkovej deprivácie. Keď tento proteín vedci odstránili zo svalu, viedlo to k narušeniu normálneho spánku a zníženej schopnosti zotaviť sa. Údajne by toto zistenie mohlo viesť k novej liečbe, ktorá by mohla byť prínosom pre ľudí, trpiacich poruchami spánku. Spánkový deficit zvyšuje riziko obezity, depresie, infarktu a mŕtvice. V lekárskom výskume boli použité myši, keďže sú biologicky podobné ľuďom.

Čítajte tiež: Holíte sa aj „tam dole“? Koledujete si o poriadny sexuálny problém!

"Toto zistenie sme nečakali. Mení spôsob, akým si myslíme, že spánok je kontrolovaný," povedal výskumný pracovník Dr. Joseph S. Takahashi, predseda neurovedy na UT Southwestern Medical Center.

Predchádzajúce výskumy naznačujú, že každý máme v sebe vnútorné hodiny, ktoré určujú náš spánok. Skladajú sa zo skupiny nervových buniek v mozgu, ktoré sa nazývajú suprachiasmatické jadro (SCN), nachádzajúce sa v hypotalame v mozgu, podľa National Institute of General Medicines Sciences.

Svaly ovplyvňujú spánok

Avšak výskum, uverejnený v časopise eLife odhaľuje, ako BMAL1 - "cirkadiánny časový proteín" - vo svaloch reguluje dĺžku a spôsob spánku. Všetko však bolo na úrovni svalov, pretože prítomnosť alebo neprítomnosť proteínu v mozgu mala malý vplyv na spánok, ako zistili vedci.

Okrem toho odstránenie BMAL1 zo svalu viedlo k zvýšenej potrebe spánku a hlbšiemu spánku. Doktor Takahashi povedal, že vývoj novej terapie založenej na týchto zisteniach by mohol byť užitočný najmä pre tých, ktorí majú povolania, kde bývajú dlho bdelí, od vojenskej až po pilotnú leteckú dopravu.

"Tieto štúdie ukazujú, že faktory vo svaloch môžu dať signál mozgu a ovplyvňovať spánok," vysvetlil.

Ktovie, možno tieto zistenia pomôžu vývoju nových liekov na liečbu porúch spánku.

2017-09-04 17:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia