Nemá žiadne kalórie, napriek tomu z nej priberáme: Po tomto zmeníte názor na sýtenú vodu

Pozor na sýtené vody, po ktorých sa priberá!
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-10 11:31:00

Obyčajná voda s bublinkami, ktorá prispieva k zvýšeniu telesnej hmotnosti? Ťažko tomu uveriť, no vedci držia v rukách výsledky výskumu, ktoré hovoria niečo iné. Sýtená voda podľa nich nie je zdravá. Nielen že z nej priberáme, ale má aj negatívny vplyv na naše zuby.

Tí, ktorí sa zdravo stravujú, preferujú vo svojom jedálničku, čo sa týka pitia, hlavne vodu, čaje a nesladené minerálky. Práve tie však môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. O to viac verejnosť šokujú odborníci, ktorí tvrdia, že sýtená voda má neblahý vplyv na našu postavu. Priberáme z nej a čo vyznie ešte horšie, spôsobuje hnitie zubov!

Čítajte tiež: Deväť úžasných zdravotných prínosov opaľovania, o ktorých ste zrejme nevedeli

Čo je za tým? 

Podľa zubára z londýnskej Harley Street Adam Thorne sú hlavným vinníkom bublinky v sýtenej vode, ktoré vznikajú pridaním oxidu uhličitého pod tlakom. Výsledkom je voda s menším množstvo kyseliny uhličitej. Odborník upozorňuje, že môže škodiť zubom!

„Mnohí o tom nevedia, ale šumivá voda je extrémne kyslá. Na stupnici kyslosti má pH3. Bublinky erodujú zubnú sklovinu a po čase môžete mať problémy s bolestivými, žltými zubami s popraskanou sklovinou,“ varuje Thorne.

Iný názor má však hovorca Americkej asociácie zubárov Edmont R. Hewlett. Podľa neho je neochutená sýtená voda zo zdravotného hľadiska úplne v poriadku, keďže sa do nej pridávajú arómy, ktoré znižujú kyslosť.

„Ide o arómu, nie uhličitan. Takže neznižuje pH, teda kyslosť na úroveň, ktorá by mohla erodovať zubnú sklovinu. Laboratórne štúdie ukázali, že neochutené šumivé vody majú veľmi nízky erozívny potenciál a teda, nie sú rizikom pre zubnú sklovinu,“ povedal pre Food Network.


Pozor, aby vám na dvere toalety neklopala zubatá: Čo sa stane, keď ste týždeň bez stolice?!


Samozrejme, že je ešte potrebné zrealizovať viac výskumov.

Spôsobuje väčší hlad

To, že voda nie je až taká zdravá, ako si myslíme, nie je žiadnou novinkou. Už začiatkom roka vedci naznačili, že sýtená voda môže spôsobiť priberanie. Vysvetlili to tak, že oxid uhličitý v nápoji spôsobuje pocit prázdnejšieho žalúdka. Výsledkom je väčší hlad a vy tak nakoniec zjete viac. Podľa vedcov z Birzeitskej univerzity na palestínskom západnom brehu hladový hormón grelín sa po vypití sýtenej vody u ľudí rozplýva. Zistili, že tí, ktorí na raňajky vypili sýtenú vodu, mali šesťkrát vyššiu hladinu tohto hormónu ako tí, ktorí vypili obyčajnú vodu.

2017-08-10 11:31:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia