Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zasiahnu naše zdravie, pritom ich nemusíme zažiť na vlastnej koži: Dopad teroristických útokov!

Teroristické útoky zasiahnu aj ľudí, ktorých sa priamo netýkajú.
Teroristické útoky zasiahnu aj ľudí, ktorých sa priamo netýkajú. (Zdroj: profimedia.sk)

Každý deň sme zavalení hrozivými správami. Obzvlášť posledné týždne boli náročné. Explodovaná nálož v Manchester aréne, rukojemnícka dráma v austrálskom Melbourne... Tieto tragické udalosti môžu významne ovplyvniť náš pohľad na život a svet. A taktiež sa dotknú nášho zdravia.


Málokto si uvedomuje, ako ho ovplyvňujú tieto tragické udalosti. Dokážu s nami zamávať, aj keď sa útoky nedejú priamo nám či v našom okolí. Stačí si len o nich prečítať či vidieť ich.. A naše duševné zdravie utrpí ujmu.

Vplyv na zdravie

V dôsledku teroristických útokov je verejnosť doslova zaplavená množstvom fotografií a informáciami, ktoré opisujú tragické udalosti. Dokonca aj vtedy, keď tieto informácie aktívne nevyhľadávame, sú naše mozgy zamerané na grafické zobrazenia a fotografie.

"Tieto informácie zaznamenávame vo vysokej rotácii, čo má veľký vplyv na hladinu úzkosti. Náš mozog je štruktúrovaný, venuje pozornosť veciam, ktoré sú pre nás neobvyklé a hrôzostrašné. Naše povedomie je zvýšené," vysvetľuje psychológ Allison Hill nebezpečenstvo prílivu takýchto informácií.

Čo sa týka nášho zdravia, tieto fotografie a obrázky z miest činu zvyšujú hladinu kortizolu - stresového hormónu a taktiež hladiny adrenalínu. Adrenalín a kortizol boli z hľadiska evolúcie rozhodujúce pre naše prežitie. Adrenalín zvyšuje našu srdcovú frekvenciu, zvyšuje krvný tlak a taktiež zásobovanie energiou. Kortizol mení reakcie imunitného systému a potláča tráviaci systém, reprodukčný systém a rastové procesy.


Čo sa stane po dosiahnutí orgazmu? Zaujímavé veci, s ktorými treba počítať!


"Nemyslím si, že treba ignorovať správy o tom, čo sa deje vo svete. Ak ste však videli záber včera v televízii, na čo si ho stále pozerať dookola? Tak budete samých seba neustále vystavovať stresu a úzkosti. Venujte pozornosť radšej niečomu krajšiemu," radí Allison.

Keď úraduje strach

Ako dodali prychiatri z Harvard Medical School, následky takýchto udalosti spôsobujú, že ľudia sú viac zraniteľní. V rokoch 1995 a 1996 čelilo Francúzsko bombovým útokom, ktoré si vyžiadali množstvo ľudských životov i zranených. Štúdia z roku 2004 skúmala posttraumatickú stresovú poruchu obetí a prišla na to, že 31 percent z nich zažíva túto poruchu. Na vine sú traumatické spomienky a znepokojujúce myšlienky o udalosti. Tieto osoby sa naďalej vyhýbali situáciám, ktoré im situáciu pripomínali a spôsobovali úzkosť.

Ako bolo už spomenuté, symptómy posttraumatickej poruchy sa objavujú aj u ľudí, ktorí neboli priamo vystavení útokom. Vysvetlením môžu byť médiá, ktoré opakovane informujú o teroristických útokoch. Ľudia majú strach, myslia na to, čo by bolo, ak by sa útoky objavili v ich meste. Tento strach mení ľudské správanie a zaužívané zvyky, vrátane cestovania a návštevy verejných miest.

Teroristi majú v rukách psychologickú zbraň - vzbudzujú strach. Ten v ľuďoch pretrváva ešte niekoľko rokov po útoku. Hrozba terorizmu však každého ovplyvňuje inak. Niektorí reagujú na hrozby budúceho terorizmu skôr racionálnym spôsobom.. Žijú tu a teraz. Užívajú si život plnými dúškami a cestujú.. Keď to príde, tak to príde..

Čítajte tiež: Ako sa správajú nebezpečné látky v našom tele? Šokujúca reakcia chemikálií zo šampónov!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9