Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Preč s vatovými tyčinkami čo najskôr: Po tomto zistení už s nimi nadobro skoncujete!

Vatové tyčinky nepatria do uší! Zobraziť galériu (2)
Vatové tyčinky nepatria do uší! (Zdroj: thinkstock.com)

Vatové tyčinky mnohí považovali za svojich pomocníkov proti ušnému mazu. Následne sa objavili v médiách upozornenia odborníkov, že nie sú vhodné na čistenie uší. Napriek tomu u niektorých ostali súčasťou domácej lekárničky. Tentokrát však prichádza Americká otolaryngologická akadémia s dôsledným varovaním!


Lekárska vedecká inštitúcia, ktorá sa zaoberá výskumom ochorení uší, krku a nosa zdvíha varovný prst! Chce upozorniť všetkých tých, ktorí ešte stále neskoncovali s používaním vatových tyčiniek na čistenie uší. Taktiež varuje, že i v prípade čo i len malej poruchy sluchu po dlhodobom používaní vatových tyčiniek je potrebné ihneď navštíviť lekára, keďže môžete dopadnúť veľmi zle.

Hrozí strata sluchu

Vatovými tyčinkami si človek môže len ublížiť! Hrozí zatlačenie prebytku ušného mazu hlbšie do ucha, čím dochádza k tzv. „zaklineniu“. Hrozí poškodenie ušného bubienka s následnou ujmou na sluchu. Málokto vie, že uši majú prirodzenú schopnosť vytlačiť prebytočný maz von. Tým, že použijeme vatové tyčinky, spôsobíme pravý opak!


Bolesť chrbta ako signál vážneho problému? Šokujúce spojenie s rizikom úmrtia!


Maz naše uši chráni, nezbavujte sa ho nasilu!

Mnohí považujú ušný maz za nepríjemnú vec, ktorú treba dať von. Pritom práve ušný maz udržiava uši zdravé. Môže za to látka v sekréte, ktorá zabraňuje vysychaniu uší a pomáha zvukovodom prirodzene sa potiť. Taktiež chráni sluchový orgán pred vonkajšími časticami, ktoré by ho mohli napadnúť. Ušný maz, ktorý čistí naše uši, je v skutočnosti odplavený tým, ako rozprávame, pohybujeme čeľusťou, pri žuvaní, atď. Niektorí však môžu mať tento systém nefunkčný, preto odborníci z Americkej otolaryngologickej akadémie upozorňujú, aby tento problém neriešili sami, ale zašli čo najskôr za svojím lekárom.

Zrátané a podčiarknuté. V prípade akýchkoľvek problémov treba navštíviť lekára. Spozorovali ste, že sa vám v ušiach neprirodzene hromadí väčšie množstvo ušného mazu alebo máte tzv. pocit zvonenia v ušiach? Netreba čakať, ale konať! Aj keď vatové tyčinky priamo nespôsobujú problémy so sluchom, môžu ich podporiť!

Čítajte tiež: Už jedno sústo pikantného jedla zamáva s vaším telom: Spustí tieto procesy!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9