Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stačí jediný pohľad do zrkadla: Signály, ktoré predpovedajú zmeny v tele!

Všímajte si viditeľné zmeny na pokožke!
Všímajte si viditeľné zmeny na pokožke! (Zdroj: thinkstock.com)

Všímate si svoje telo? Sledujete jeho signály, ktorými sa vám snaží naznačiť, že niečo nie je v poriadku? Vyrážky na tele nemusia byť len problémom, s ktorým bojujú tínedžeri a mladí ľudia. Nevyhýbajú sa ani dospelým, no vtedy už môže byť dôvodom ich vzniku niečo vážnejšie!


Je dôležité pozorovať, kde sa vám na tele najviac tvoria nepekné vyrážky. Miesto ich vzniku totiž môže veľa napovedať o vašom zdravotnom stave:

V oblasti čeľuste a krku

Ak ste spozorovali zvýšený výskyt pupienkov na čeľusti či krku, môže ísť o zvýšenú hladinu cukru v krvi. Taktiež za tým môže byť hormonálna nerovnováha. Zájdite za lekárom, ktorý vám skontroluje, či máte normálnu hodnotu mužských a ženských hormónov. Vyrážkami v tejto oblasti sa zvyknú ozvať aj zažívacie ťažkosti - zrejme sú vaše tráviace procesy spomalené. Dôvodom je konzumácia veľkého množstva sladkostí a mastných jedál. Pupienky na brade signalizujú gynekologický problém, ktorý vám môže potvrdiť len lekár. Muži by mali byť tiež v pozore,  môže ísť o ochorenie pečene!

Na krku a časti chrbta

Aj na krku sa môžu objaviť nepríjemné vyrážky, ktoré nevyzerajú na prvý pohľad dobre a predstavujú estetický problém. Môže byť za tým porucha nervového systému či nadmerné stresové napätie. Mnohí športovci majú problém s pupienkami na hornej časti chrbta pri krku, keďže aktívne športujú a sú vlastne v strese. Na svedomí to má aj nedostatočná osobná hygiena alebo nervový šok.


Koniec rozruchu okolo sladidiel: Kompletný prehľad s čím sladiť, aby neutrpela postava!


Vyrážky na chrbte

Za vyrážky na chrbte je zodpovedné syntetické oblečenie a zvýšené potenie. Tričká z umelých vlákien môžu ľahko poškodiť pokožku a vyvolať vznik nepríjemných vyrážok. Oplatí sa preto nosiť skôr veci vyrobené z prírodných vlákien. Môže ísť aj o poruchy v žalúdku, ktoré odstránite zdravším stravovaním s prísunom vitamínov a minerálov.

Na hrudi

Zrejme máte alergickú reakciu na oblečenie, potraviny, parfumy či na iné hygienické prípravky na telo.

Na lakťoch a kolenách

Vaše telo je ochudobnené o vitamíny. Potrebujete hlavne vitamín A a E. Taktiež môže ísť o nedostatok zinku v tele. Zaraďte do jedálnička tekvicové semienka, stačí jedna hrsť denne.

Na bruchu

V tomto prípade už ide o život! Môžete mať porušený vnútorný orgán alebo iné závažné ochorenie. Lekár by vám mal skontrolovať funkčnosť všetkých systémov v tele.

Na zadku a v intímnych partiách

Opäť je na vine oblečenie zo syntetických vlákien. Tie môžu nepríjemne podráždiť pokožku tým, že sa o ňu trú. Nemal by sa podceňovať výber spodnej bielizne, ktorá je pohodlná a príjemná na dotyk. Bolí vás a svrbí vyrážka v tejto oblasti? Dermatológ môže potvrdiť alebo vyvrátiť, či ide o infekciu..

Čítajte tiež: Spánok spúšťa vážnu chorobu: Zo zdravého návyku nebezpečný škodca!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9