Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zoznam najnebezpečnejších baktérií odolných voči antibiotikám: Ich sila šokuje!

Niektoré baktérie sú nebezpečné a spôsobujú vážnu infekciu krvi. Zobraziť galériu (2)
Niektoré baktérie sú nebezpečné a spôsobujú vážnu infekciu krvi. (Zdroj: thinkstock.com)

Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vytvorili zoznam najnebezpečnejších baktérii, ktoré si vyvinuli imunitu voči antibiotikám. Zostavili ho na základe porovnania aktuálnej úrovne odolnosti jednotlivých baktérií voči liekom, globálnej úmrtnosti, rozšírenia infekcií v populácii a záťaže, ktorú predstavujú pre zdravotníctvo.


Najväčšiu hrozbu predstavujú baktérie Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa a zástupcovia čeľade Enterobacteriaceae, kam patria napríklad Escherichia coli či zástupcovia rodov Klebsiella, Serratia či Proteus, pričom všetky menované si vyvinuli odolnosť voči karbapenémovým antibiotikám. Tieto baktérie spôsobujú vážne infekcie krvi a tiež v oblasti hrudníka.

V ďalšej skupine sú napríklad Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori či druhy rodu Salmonella. V skupine so strednou prioritou sú potom napríklad Streptococcus pneumoniae alebo Haemophilus influenzae. Do zoznamu odborníci nezahrnuli Mycobacterium tuberculosis, ktorá spôsobuje tuberkulózu, pretože vývoj nových liekov proti tejto baktérii sa už stal prioritou.


Bolesť chrbta ako signál vážneho problému? Šokujúce spojenie s rizikom úmrtia!


Dochádzajú možnosti liečby

Účelom vytvorenia tohto zoznamu je snaha upriamiť pozornosť vlád na naliehavosť objavu nových antibiotík, ktoré dokážu tieto baktérie usmrtiť.

"Odolnosť baktérií voči antibiotikám dosahuje znepokojujúce rozmery, pričom nemáme k dispozícii takmer žiadne nové antibiotiká, takže nám rýchlo dochádzajú možnosti liečby. Ak prenecháme vývoj nových liekov iba na farmaceutické firmy, tak nové antibiotiká, ktoré potrebujeme najsúrnejšie, by sme nemali k dispozícii včas," uviedla Marie-Paule Kieny z WHO.

Čítajte tiež: Koniec rozruchu okolo sladidiel: Kompletný prehľad s čím sladiť, aby neutrpela postava!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9