Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dovolenkové triky: Viete, ako rýchlo a jednoducho prekonáte jet leg?

Chystáte sa na dovolenku a bojíte sa časového posunu? Všetko sa dá zvládnuť, len treba vedieť, ako nato!
Chystáte sa na dovolenku a bojíte sa časového posunu? Všetko sa dá zvládnuť, len treba vedieť, ako nato! (Zdroj: thinkstock.com)

Cesta lietadlom býva zážitkom, aký by mal byť dopriaty každému. Nie všetci sa ale z toho tešia, pretože prežívajú doslova muky. Nevoľnosť, pocit úzkosti, klaustrofóbia. Ako sa s tými najčastejšími problémami z letu vyrovnať?

Pitný režim je dôležitý, no zabúdame na neho

Ak niekto vybočí z bežnej rutiny, stane sa, že zabudne aj na pitný režim. Pred dovolenkou musíte vybaviť množstvo záležitostí, stres z toho, či všetko klapne tak ako má, vie byť stresujúci. Nielenže zabúdate jesť v pravidelných dávkach, na vodu či čaj si ani nespomeniete. A to je chyba.

Dehydratácia je totiž jedným z najčastejších dôsledkov letu a predprípravy naň. Preto sa môže stať, že z lietadla vystúpite unavení, smädní, so závratom. A to nie je bohvieaký štart dovolenky, však?

  • Postrach menom žilová trombóza

Opuchnuté nohy a problémy s krvou v nohách nie je dôsledok iba lietania, ale všeobecne cestovania na dlhé vzdialenosti. Tým, že máme nohy stále v jednej polohe, krv žilami prúdi pomaly a môže tvoriť zrazeniny.

  • Máte zažívacie problémy, hoci nič nejeme

Nervozita sa prejavuje rôznymi spôsobmi, napríklad aj tým, že nemôžeme nič zjesť. Stiahnutý žalúdok spolu s prípravami sú „základom“ pre problémy so žalúdkom.

Podľa terapeutky majú zažívacie ťažkosti aj iný dôvod.

„Zmena nadmorskej výšky spôsobuje dehydratáciu v tráviacom trakte. Tkanivá orgánov môžu stratiť niekoľko litrov vody, keď cestujeme vo vzduchu. To spôsobuje nadúvanie a neskôr zápchu, ako náhle pristaneme a dostaneme sa do cieľa,“ povedala Kitty Marteen.

  • Znížená imunita pred dovolenkou je risk

Uzavreté verejné priestory ako sú letiská či autobusové stanice sú semeniskom baktérií, živnou pôdou pre rôzne vírusy. Ani my sami nemáme čas nato, po každom vystúpení či nástupe si umyť ruky. Stáva sa to, nezmeníte to. Zdravie atakujú rôzne nástrahy a ak je imunita znížená, vypuknutie choroby je len otázka času.

Jet leg – už ste ním trpeli?

Pásmovej chorobe sa nevyhneme, najmä ak cestujeme do krajín s iným časovým pásmom. Dysenchronosis je dočasná porucha, ktorá spôsobuje únavu, nespavosť a ďalšie symptómy.

„Jet leg je viazaný k narušeniu vnútorného prostredia tela a pretlakom v kabíne vo vysokých nadmorských výškach,“ uvádzajú odborníci z Mayo Clinic.


Čo robiť: Pred odletom?

Ak sledujete svoj zdravotný stav, pravidelne navštevujete lekára, mali by ste vedieť, čo vás teoreticky počas letu môže ohroziť a čo nie. So svojím lekárom jednoznačne prekonzultujte dlhšie lety, vie vám povedať, či to zvládnete a ako to najlepšie zvládnuť.

Čo robiť: Počas letu?

Pite dostatočne veľa vody: Počas letu sa snažte dodržiavať bežnú rutinu pitia vody, akú by ste dodržiavali počas dňa. Vyvarujete sa dehydratácii a bolesti hlavy, ktorá môže prísť po opadnutí stresu po príchode do destinácie.

Nepite alkohol: Hoci je to tiež tekutina, „zabávať“ sa týmto spôsobom počas cesty sa neodporúča. Alkohol totiž udržuje telo dehydrované, čo je presne to, čo nepotrebujeme.

Vynechajte jedlo s vysokým obsahom tuku a soli: Dlhé čakanie na let sa dá skrátiť viacerými spôsobmi, napríklad aj jedlom. To, čo si kúpite v obchodíkoch po kontrole vás síce zasýti, no so zdravou, doma varenou stravou, to nemá nič spoločné. Chceme sa zasýtiť, dodať energiu a preto siahame po nezdravých alternatívach. Jedlo s vysokým obsahom soli nás opäť dehydratuje, zaťažuje trávenie, tým spôsobuje nadúvanie. Namiesto bagiet či čipsov si radšej nájdite niečo nízkotučné a zdravé.

Čo robiť: Po pristátí? 

Jedzte tak, ako ste zvyknutí doma: Trávenie a vyprádznovanie sa vám poďakuje. Najmä ak hneď, ako je to možné, začnete normálne jesť. Začnite niečím, čo vám je známe, čo viete, čo je. Nepustite sa hneď do exoticky vyzerajúcich a zaujímavo chutiacich jedál. Nikdy neviete, ako žalúdok zareaguje.

Buďte na slnku čo najviac: Odborníci sa totiž zhodujú na tom, že najlepším „liekom“ na jet leg je slnečné svetlo. Poriadne sa nakrémujte a šup na slnko.

„Svetlo ovplyvňuje reguláciu melatonínu, čo je hormón, ktorý pomáha synchronizovať bunky v celom tele. V noci, pri nedostatku svetla epifýza uvoľňuje melatonín. Počas dňa ho epifýza málo, preto čím viac času strávite na slnku počas dňa, tým lepšie,“ zhodujú sa odborníci z Mayo Clinic. 

Ak vás čaká cesta na dlhú vzdialenosť 

Pripraviť sa na dlhý let nie je len o psychike. Ak sa bojíte lietať, naozaj to nie je nič príjemné, nezabúdajme však na fakt, že letecká doprava sa vždy považovala za jednu z najbezpečnejších a do niektorých kútov sveta sa inak ako lietadlom jednoducho nedostaneme. Preto si zapamätajte pár jednoduchých pravidiel, ktoré koniec koncov môžu čakanie na vysnívanú dovolenku spríjemniť. 

  • Počas letu sa čo najviac pohybujte – udržujete prúdenie krvi a zabraňujete problémom s obehom.
  • Poslúžia kompresné ponožky – sú to tesné podkolienky, ktoré napomáhajú krvnému obehu, takže krv v nohách prúdi, aj keď dlho nič nerobíte. Odporúčajú sa tehotným ženám, ale sú vhodné pre každého, kto opúchanie nôh berie ako problém
  • Snažte sa zachovať harmonogram dňa aj počas spánku – týka sa to najmä spánku. Ak letíte v noci, je možné, že spánok vám až taký problém robiť nebude. Ak áno, skúste si pred letom zaobstarať slúchadlá na potlačenie šumu, masku na oči.
  • Pripravte sa na iné časové pásmo – ak viete, že cestujete do krajiny, kde nie je rovnaký čas ako u nás, na túto zmenu sa dá pripraviť. Začnite týždeň pred – nastavte si každý deň o hodinu viac či menej podľa časového pásma na budíku. Prispôsobíte sa tak času, ktorý bude pre vás na dovolenke „normálny“ a predídete jet legu.

Čítajte tiež: Odvrátená strana letnej zábavky: Tobogan ako osvieženie s podlomeným zdravím! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9