Obľúbený nápoj mení svoju tvár: Spojitosť medzi bielym vínom a rakovinou!

Pohár bieleho vína denne rapídne zvyšuje riziko rakoviny kože.
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-02 06:00:00

Pohár vína denne bol doteraz odporúčaný ako nápoj dlhovekosti, ktorý predchádza mnohým chorobám, vrátane infarktu či rakoviny. Najnovšie výskumy však vyvracajú všetky mýty! Odborníci varujú, že pohár bieleho vína denne rapídne zvyšuje riziko rakoviny kože.


Donedávna sme si mohli pohár vína po ťažkom dni dopriať s pocitom, že robíme niečo prospešné pre naše zdravie. Vďaka látke resveratrol sa o bielom víne dlho hovorilo ako o zázraku, ktorý má protizápalové účinky, napomáha pri strate váhy, pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym chorobám, spomaľuje proces starnutia a reguluje diabetes. Vďaka flavonoidom sa dokonca dlho biele víno považovalo za prevenciu proti rakovine. Pre nedávne zistenia však lekári nad obľúbeným nápojom zdvíhajú varovný prst. 

Smrteľne nebezpečný melanóm

Výskumníci z Americkej asociácie pre výskum rakoviny (AACR) zistili, že ľuďom, ktorí pijú pravidelne biele víno, hrozí v porovnaní s ľuďmi pijúcimi iný alkohol o 13 percent vyššie riziko, že sa v ich organizme rozvinie nebezpečný melanóm, a to najmä na miestach, ktoré nevystavujeme slnečnému žiareniu. Melanóm sa navyše považuje za jeden z najsmrteľnejších typov rakoviny, preto by sme odporúčania nemali brať na ľahkú váhu. Štúdia pritom pri svojom výskume brala do úvahy aj rodinné anamnézy pacientov a iné rizikové faktory.


Jedzte tieto raňajky každý deň po zobudení: Tuk vám z tela doslova zmizne!


Podľa AACR má biele víno škodlivejšie účinky ako červené víno, pivo či likéry. Spôsobuje to údajne fakt, že vo víne sa všeobecne nachádza o niečo viac karcinogénov než v inom alkohole. Antioxidanty v červenom víne však podľa Eunyoung Cho, jednej z autoriek štúdie, však zrejme negujú výskyt karcinogénov, a preto sa červené víno javí ako o niečo vhodnejšia alternatíva.

Červené ako zdravšia voľba? Radšej nie!

Dali ste si práve vychladiť červené víno vo viere, že je zdravou náhradou bieleho? Neunáhlite sa. O červenom víne sa síce hovorí ako o moku bohov, ktorý má na organizmus blahodarné účinky a má menej karcinogénov ako biele víno, odborníci z AACR však varujú: 3,6 % percent prípadov rakoviny sú spôsobené požívaním akéhokoľvek alkoholu. Až u 14 % ľudí, ktorí pijú hocijaký alkohol denne, je údajne zvýšené riziko nakazenia melanómom. Ak vypijete denne viac ako jeden a pol pohára alkoholu, riziko ochorenia sa dokonca zvýši až o 73 percent.

Nuž, zdá sa, že pripíjanie „na zdravie“ už naozaj nemá význam. Aká je najlepšia prevencia a koľko alkoholu denne sa pije na zdravie? Zrejme vás nepotešíme. Lekári sa zhodujú, že najlepšou prevenciou je abstinencia.

Čítajte tiež: Čo s nami robí celibát? Pozitívny účinok odmietania sexu, ktorý môže zmeniť váš milostný život!

2017-02-02 06:00:00  |  Text: ts   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: cebp.aacrjournals.org, Forbes.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia