Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Títo ľudia nikdy nebývajú chorí a rodia v 65: Ostatní sú šokovaní ich skutočným vekom!

Niektorým z kmeňa Hunza by ste tipovali nižší vek ako v skutočnosti. (Ilustračná fotografia) Zobraziť galériu (3)
Niektorým z kmeňa Hunza by ste tipovali nižší vek ako v skutočnosti. (Ilustračná fotografia) (Zdroj: profimedia.sk)

Vyzerajú, akoby ani do tejto planéty nepatrili. Nikdy nestrácajú úsmev na tvári, za každých okolností sú milí a vyzerajú, ako by vôbec nestarli. V horách severného Pakistanu žijú ľudia, ktorí držia v rukách veľký triumf: poznajú recept na dlhovekosť.

Členovia kmeňa Hunza, ktorí obývajú časť Pakistanu, sú zvláštni tým, že sa dožívajú veku aj vyše sto rokov. Podľa portálu healthtipsportal.com dokonca niektorí z nich nemali nikdy žiadne zdravotné problémy a dožili sa až 120 rokov. Populáciu tvorí okolo 87-tisíc ľudí, ktorí sú vraj priamymi potomkami Alexandra Veľkého a jeho armády. V roku 1984 médiami preletela správa o Said Abdul Mabuduovi, ktorý bol členom kmeňa Hunza. Priletel na letisko v Londýne, kde po kontrole jeho dokladov šokoval ostatných svojim vekom. Údajne v ňom mal uvedený rok narodenia 1832.

Mnohí z nich nevedia, čo je to choroba. Žiadne zdravotné ťažkosti, s ktorými musia iní bojovať. O rakovine taktiež ani len nepočuli. Ich výzor až vyráža dych, no skutočnou raritou sú niektoré ženy, ktoré rodia až do veku 50 až 65 rokov!

Aký majú životný štýl?

Ľudia z tohto kmeňa sú živým dôkazom, ako veľmi nás môže zmeniť strava a celkovo životný štýl. Za svoje pevné zdravie vďačia ľadovej vode, v ktorej sa kúpu dokonca aj vtedy, keď sú vonkajšie teploty pod nulou. Z potravín uprednostňujú len tie, ktoré si sami vypestovali. Nechýba surové ovocie a zelenina, orechy,  sušené marhule, cereálie ako proso, pohánka a jačmeň, strukoviny a menšie množstvo syru a vajec. Mäso si doprajú len výnimočne, dvakrát do roka. Zaujímavé je, že pravidelne raňajkujú a obedujú, no nemajú desiatu ani olovrant. Mávajú aj obdobie, kedy pijú len džús zo sušených marhúľ. Ide o tradíciu od dávnych čias, ktorá sa koná v období roka, keď ešte ovocie na stromoch nie je dozreté.

Ľudia z kmeňu Hunza sa dožívajú aj vyše 100 rokov. (Foto: screenshot youtube.com/MeHagoBolas)
Zobraziť galériu (3)
Ľudia z kmeňu Hunza sa dožívajú aj vyše 100 rokov. (Foto: screenshot youtube.com/MeHagoBolas)  (Zdroj: screenshot youtube.com/MeHagoBolas )

Samozrejme, nechýba ani pohyb. Žiadny ťažký šport či fyzická aktivita! Jednoducho všade chodia pešo, denne prejdú aj 15-20 km. Aj psychicky sú na tom veľmi dobre, stále sa smejú, nebývajú v strese a netrpia depresiami. Lekári jednoznačne potvrdzujú, že ich životný štýl prispieva k ich pevnému zdraviu a dlhovekosti.


Tento muž popiera všetky zákony starnutia: Má 95, no telo ako päťdesiatnik!


Toto ich chráni pred nebezpečnou chorobou

Zákerná choroba, ktorá si nevyberá a kosí ľudské životy takmer na celom svete, sa členom kmeňa Hunza zatiaľ vyhýba. Môže za to ich zvýšená konzumácia marhúľ, ale i jadierok z ich kôstok. Marhuľové jadierka ich chránia pred rakovinou, konkrétne vitamín B17 má protirakovinové účinky. Z jadierok si vyrábajú olej, ktorý v malých dávkach konzumujú. Uvedomujú si, že väčšie množstvo tohto vitamínu im môže viac uškodiť ako pomôcť. Pre telo totiž môže byť toxický, obsahuje nebezpečný kyanid.

Svojim mladistvým vzhľadom mnohým vyrážajú dych. (Foto: screenshot youtube.com/MeHagoBolas)
Zobraziť galériu (3)
Svojim mladistvým vzhľadom mnohým vyrážajú dych. (Foto: screenshot youtube.com/MeHagoBolas)  (Zdroj: screenshot youtube.com/MeHagoBolas )

Ak k nim už prenikli nezdravé potraviny

Nezdravým priemyselne vyrábaným potravinám sa však nakoniec ani oni nevyhli. Sú dôkazom o tom, ako postupne dokážu podlomiť zdravie. Zatiaľ sa medzi nimi objavili prípady zubných kazov a ťažkosti s trávením. No napriek tomu ich netrápia vážnejšie zdravotné problémy ako ostatných, keďže aj naďalej preferujú zdravú stravu.

Čítajte tiež: Ako dlho budete žiť? Jednoduchý test predpovedá krutú pravdu, ako ste na tom fyzicky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9