Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Malé telíčko vystavené vysokým teplotám: Takýmto peklom si prejde dieťa zatvorené v aute!

Dávajte pozor na svoje deti v aute!
Dávajte pozor na svoje deti v aute! (Zdroj: thinkstock.com)

Každý už veľmi dobre pozná ten nepríjemný pocit, keď nastúpi do rozpáleného auta. Predstavte si, že by ste v ňom boli zavretí aj niekoľko hodín! Bohužiaľ, stalo sa to dvojročnému dievčatku, na ktoré zabudol jeho otec....

V aute ako v skleníku

Spálené telíčko s pľuzgiermi. Takýto hrôzostrašný pohľad sa naskytol otcovi malého dievčatka, ktoré sedelo v aute celé hodiny. Dieťatko tak prešlo doslova peklom! Podľa pohotovostného lekára na University of Alabama v Birminghame Dr. Davida Pigotta si ľudia často neuvedomujú, ako horúco môže byť v uzavretom aute. O to horšie je to práve v týchto dňoch, keď teplota vonku presahuje 35 C °. Už pri vonkajšej teplote 32 C ° sa môže teplota vo vnútri vozidla o 10 minút vyšplhať až na 43 C ° a za 20 minút až na neuveriteľných 48 stupňov Celzia!

"Kovová karoséria vozidla je veľký vodič tepla. Absorbuje veľa tepla a udržiava ho v sebe. Auto sa mení na skleník, kde stúpa teplota i vlhkosť vzduchu," povedal lekár.  

K smrti z tepla dochádza vtedy, keď telo nedokáže regulovať svoju vlastnú teplotu.

"Normálne môžeme regulovať telesnú teplotu medzi 36 až 37 C °, ale akonáhle sa dostáva nad určitú úroveň - 40 či 41 C °, ľudské telo vo veľkom trpí a riziko poškodenia telesných orgánov sa zvyšuje," upozornil Dr. David Pigott.

Organizmus, vystavený vysokým teplotám, sa prehrieva a telo odčerpáva vodu. Životne dôležité orgány pracujú na vysoké obrátky a dochádza k zlyhaniu.


Utopil sa hodinu po kúpaní: Rodičia pozor, môže sa to stať aj vašim ratolestiam!


Čo sa stane s malým telíčkom pri vysokých teplotách?

Ak telesná teplota prekročí 41 C °, zvyčajne má fatálne následky. Prvými príznakmi je potenie a začervenanie tváre. Červená tvár je spôsobená vazodiliatáciou, teda znížením tonusu cievnej steny a jej následným rozšírením. Teplo sa tak dostáva cez hlavu von. Nefunguje to však u detí. Dospelí majú väčšiu plochu, než deti, čo znamená, že majú väčšiu možnosť odvádzať teplo. Malé deti jednoducho nedokážu regulovať svoju telesnú teplotu, preto je u nich riziko úpalu v aute oveľa väčšie!

Detský organizmus sa prehreje tri- až päťkrát rýchlejšie ako organizmus u dospelých. Deti do dvoch rokov dokonca nedokážu regulovať svoju teplotu vôbec. Aj preto si dobre rozmyslite dlhé cesty autom v  horúcom počasí! Čím je dieťa menšie, tým by mali byť jeho rodičia opatrnejší. Napríklad novorodencovi hrozí úpal už po niekoľkých minútach.

Toto sa deje s malým telíčkom, ak je vystavené vysokým teplotám:

  • Dieťa sa spočiatku pri vysokej teplote necíti dobre vo svojej koži.
  • Následne sa pridáva malátnosť, je unavené a podráždené.
  • Keď sa teplota vyšplhá na 40 stupňov Celzia, organizmus malého telíčka je v ohrození. Dieťa rozbolí hlava a pridá sa i vracanie.
  • Väčšie deti sú unavené, malátne, smädné a nepokojné.
  • Koža dieťatka sa mení. Je červená, suchá, no neskôr zbledne.
  • Pulz sa zrýchľuje, tak ako aj frekvencia dýchania.
  • Nakoniec prichádzajú kŕče a bezvedomie.

Zábudlivosť ako večný problém

Podľa Jany Nullovej z oddelenia geologických vied na State University v San Franciscu viac ako polovicu detí, t.j. 51 percent, zabudnú dospelí v autách, čoho výsledkom je úmrtie z tepla. Po preskúmanú médií sa zistilo, že 29 percent úmrtí sa týkalo detí zabudnutých vo vozidle a 18 percent tých, ktoré boli ponechané v aute s tým, že o tom rodičia vedeli.

Zábudlivosť sa stáva najväčším problémom s príchodom spolujazdca, kedy sú autosedačky pre deti presunuté na zadné sedadlo. Podľa Jany Nullovej bolo napr. v trojročnom období od roku 1990-1993 zaznamenaných len 11 úmrtí detí z úpalu a v období od 2009-2011 to bolo už viac ako 118!

Podľa Dr. Pigott, uvedenie hračky na predné sedadlo môže byť pre vodiča pripomienkou, že má na zadnom  sedadle  dieťa. Na druhej strane je aj tak veľmi ťažké pochopiť, ako môžu rodičia zabudnúť na svoje vlastné dieťa aj na niekoľko hodín. Žijeme vo svete, kedy sme rozptyľovaní viacerými vecami a v tejto uponáhľanej dobe sa snažíme všetko postíhať, preto zabúdame na iné veci, oveľa podstatnejšie...

Pozrite sa na test, ktorý ukazuje, ako sa s pribúdajúcimi minútami zvyšovala teplota v aute:

Čítajte tiež: Po tomto vás prejde chuť na fastfood: Pozrite sa, čo mužovi narástlo z kuracieho mäsa!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9