Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čo sa s nami deje, ak prebdieme celú noc? Zaskočí vás, čo s nami robia tropické noci!

Ak prebdiete celú noc a nezažmúrite ani oko, váš deň sa prevráti naruby a nebudete na 100 % fungovať.
Ak prebdiete celú noc a nezažmúrite ani oko, váš deň sa prevráti naruby a nebudete na 100 % fungovať. (Zdroj: thinkstock.com)

Zaspať v týchto horúčavách je doslova nadľudský výkon. Tí, čo nemajú doma klímu a teploty v miestnosti atakujú 26 či nebodaj 30 stupňov Celzia dobre vedia, čo je to prebdená noc. Viete, čo sa vtedy deje vo vašom tele?

Ideálna teplota v spálni

Aby sa telo dostalo do stavu relaxácie a zaspalo, potrebuje okrem tmy aj správnu teplotu. Odborníci sa zhodujú, že najideálnejšia teplota v spálni je približne 18 °C. Ak je v miestnosti príliš teplo, nevylučuje sa melatonín, teda hormón, od ktorého závisí, ako dobre a dlho spíme. Keď zaspávame, telo uvoľňuje teplo počas spánku cez tvár, nohy a ruky, pričom teplota klesá až do ranných hodín. Ak sa tento proces preruší, ťažko sa vám bude zaspávať.. A tu je ten problém.

Ako keby sme vypili alkohol

Keď sme unavení, zatváranie očí je len to najmenej, čo sa s nami deje! Prebdená noc s nami zamáva viac, ako si myslíte. Jedna rakúska štúdia zverejnila nedávno šokujúce výsledky, podľa ktorých sa nedostatok spánku vyrovná pôsobeniu alkoholu. Je to to isté, ako keby ste mali v  krvi 0,8 promile! Neviete sa na nič sústrediť, ste nepozorní a hrozí zvýšené riziko nehody či úrazu.  

Sme v strese

Prebdená noc mení psychiku! Človek má hneď od rána pokazenú náladu, je podráždený a vystresovaný. Hladina stresového hormónu kortizolu je zvýšená. Stres môže vyústiť do depresie a zvýšeného vnímania negatívnych zážitkov, čo je dosť nebezpečné. Vtedy sa totiž znižuje aj schopnosť ovládať emócie.


Utopil sa hodinu po kúpaní: Rodičia pozor, môže sa to stať aj vašim ratolestiam!


Hrozí nadváha

V našom tele máme hormóny - hormón hladu a hormón nasýtenia. Ich signály sú spojené s centrom vášho mozgu. Ten reguluje to, na aké jedlo máte práve chuť. Ak ste málo spali, zníži sa vám hladina leptínu a naopak, zvýši sa hladina grelínu, čo spôsobí, že budete mať väčší hlad. To však nie je všetko! Vedci upozorňujú, že po noci s krátkym alebo žiadnym spánkom sa vám zvýši BMI index, ktorý určuje, či máte nadváhu alebo obezitu.  

Zhoršená pamäť i sústredenie

Deficit spánku taktiež ovplyvňuje predné laloky mozgu, zodpovedné za komunikáciu. Schopnosť sústredenia, priestorová, sluchová i vizuálna pozornosť sú znížené. Pre človeka je riadenie autom veľmi rizikové a taktiež nezvládne ani monotónnu prácu, ako napr. kontrola účtovníctva. Taktiež nie sme presní, máme zhoršenú pamäť, nevieme sa poriadne vyjadriť a pochopiť informácie, horšie sa orientujete v priestore.. Jednoducho fungujete celkovo horšie! Nedostatok spánku ovplyvňuje aj thalamus, teda časť mozgu, ktorý spolu so spánkovým lalokom určuje schopnosť rozoznávať tváre.

Ochoriete

Ak ste sa nevyspali, máte zníženú imunitu! Riziko nakazenia chrípkou či angínou je tak väčšie. Vtedy hrozí aj väčšie riziko cukrovky, či dokonca sa nedostatok spánku dáva do spojitosti s rakovinou! V tomto prípade však určite ide o dlhodobé problémy so spánkom..

Nedostatok spánku dokonca môže spôsobiť predčasnú smrť.  Navyše, jeden americký výskum publikovaný v časopise Archives of Internal Medicine upozornil, že tí, ktorí spia sedem hodín denne a viac, lepšie čelia srdcovým chorobám.

Ako prežiť tropickú noc?

Aby sa to hrozivé dianie neodohralo vo vašom tele, mali by ste svojmu telu dopriať dlhý a kvalitný spánok. Ľahko sa to však povie, keď je tropická noc! Počítanie ovečiek vám nemusí pomôcť, no vyskúšajte nasledujúci trik. Ak neviete zaspať kvôli teplu, strčte pod prúd studenej vody zápästie. Chvíľu tak vydržte. Vaše telo sa akoby šibnutím čarovného prútika ochladí. Ak sa v noci preberiete , skúste znova tento trik.

Čítajte tiež: Kedy je sex najlepší? Len v tomto čase z neho vyťažíte maximum!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9