Prekvapivý fakt o zapáchajúcom chlóre: Množstvo ľudí tomu verí, no toto vás prekvapí!

Letné osvieženie v podobe chlórovej vody nemusí byť na škodu, všetko ale s mierou!
Zdroj: Thinkstock.com
2015-07-22 06:00:00

Kúpanie v prírodných jazerách niekomu príliš nevonia, aj vzhľadom na to, že nikdy neviete, akú chorobu si odtiaľ odnesiete. Na druhej strane sú tu kúpaliská s chlórovanou vodou, ktorá na pokožku tiež nevplýva práve blahodárne... Alebo je to úplne inak?

Chlór, ktorý voda obsahuje, je často príčinou suchej pokožky, nepríjemného svrbenia a začervenania pokožky. Asi len málokto by si trúfol povedať, že chlór má na pokožku aj pozitívny vplyv. Mnoho ľudí si totiž myslí, že chlór v spojení so slnkom pôsobí na nepríjemné vyrážky blahodarne, vysúša ich a tým ich majiteľa mastnej pleti úplne zbavuje. Zakladá sa však toto všeobecne známe tvrdenie na pravde?

"Akné síce vysuší, ale nevylieči. Vplyvom slnka a tepla mazové žľazy produkujú viac mazu a prichádza k tvorbe akné. Dlhodobý pobyt  v chlórovanej vode akné, ekzémové ochorenia a iné kožné ochorenia často zhoršuje," povedala pre náš portál MUDr. Adriana Tomeková, primárka dermatologicko - laserovej kliniky Tomar.

Menej je niekedy viac 

Chlór vám teda nepomôže. Ba práve naopak! Aj keď sa vám môže zdať, že vám chlór pomohol, je to len na chvíľu...

"Platí, že ak svoju pokožku príliš odmasťujeme a používame agresívnu kozmetiku, alebo v tomto prípade chlór, pokožka reaguje opačne a aj keď sa na chvíľu vysuší a vyrážky zmiznú, neskôr začne produkovať oveľa viac mazu, ktorý tento problém ešte zhorší," povedala pre náš portál MUDr. Tomeková.  

S "očistou" tváre opatrne 

Dôležité tiež je, ako často sa vo vode nachádzate, ako sa chránite, a aký druh akné máte. 

"Keď plávate v bazéne, naneste si na telo tenkú vrstvu krému, alebo oleja ešte predtým než pôjdete do bazéna, aby bola koža chránená pred vysušením a po plávaní opäť si nakrémujte pokožku vhodným krémom. Po opustení bazéna sa ihneď osprchujte tvár aj telo," povedala pani primárka. 

Ak ste v bazéne a zvyknete si tzvár často namáčať vo vode, tento zvyk sa vám môže viac vypomstiť! Ak trpíte občasným akné, ktoré neliečite inak ako dostatočnou starostlivosťou a hydratáciou, chlór by mohol dočasne "pomôcť". Ťažšie formy akné určite nevylieči, takže žiadne zázraky neočakávajte!

Čítajte tiež: Odvrátená strana dovolenky, ktorej sa mnohí boja: Hrôza, ktorá stretne takmer každého!

2015-07-22 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: bustle.com, bacnetreatments.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia