Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obľúbená metóda umývania vlasov skrýva nebezpečné tajomstvá: Suchý šampón ako podvod?

Používanie suchého šampónu má svoje úskalia. Ako často ho používate vy?
Používanie suchého šampónu má svoje úskalia. Ako často ho používate vy? (Zdroj: thinkstock.com)

Pre ženy je tajnou zbraňou a bleskovým trikom, ako zatočiť s mastnými vlasmi za pár minút. Problém, na ktorý si mnohé sťažujú, že majú jemné vlasy, ktoré sa rýchlo mastia, je tak zažehnaný. Je suchý šampón skutočne na nezaplatenie?

Považuje sa za pomocníka, ktorý rýchlo zachráni účes. Rýchlo sa vám mastia vlasy, no nemáte čas si ich umyť? Predstavuje však tento šampón skutočne vzpruhu pre naše vlasy? Zatiaľ čo sa vám môže zdať, že máte pramienky vlasov po použití suchého šampónu v skvelej forme, ťažko môžete vedieť, ako vaša koruna krásy trpí! Vedia o tom i mnohí kaderníci, ktorí sa zhodujú na tom, že suché šampóny by sme mali používať minimálne. Hrozia nám totiž trvalé následky!

Spôsobuje lupiny

„Vzhľadom k tomu, že sa prášok zo šampónu hromadí na pokožke, môžete ju mať  suchú, k tomu sa pridajú lupiny a odlupovanie suchej pokožky,“ potvrdil Joseph Cincotta, lekár a chemik, ktorý sa počas svojej kariéry okrem iného venoval aj vývoju vlasových produktov.

Okrem toho upozornil, že takéto „nezdravé“ prostredie vo vlasoch môže byť vhodným „domovom“ pre baktérie.

Zhoršuje rast vlasu

Tento nepríjemný fakt úzko súvisí s predchádzajúcou situáciou. Ak sa prášok zo spreju hromadí na vlasovej pokožke, upcháva vlasové folikuly. Vlas nerastie tak, ako má a je porušená jeho štruktúra.

Môže vytvoriť cysty

Hoci to znie priam strašidelne, upchatie folikúl môže spôsobovať vznik cýst!

Iné riešenie

Ak bez suchého šampónu jednoducho neveiete byť, snažte aspoň dodržiavať nasledujúce zásady:

  • Nepoužívajte ho viac ako dvakrát týždenne.
  • Menej je niekedy viac – suchý šampón naneste alebo nastriekajte iba na určité miesta, nie po celej dĺžke vlasov. Dodržujte vzdialenosť 10 cm, poriadne vmasírujte do vlasov, aby vlasy nasiakli potrebné zložky zo šampónu.
  • Medzi aplikáciami radšej použite tekutý šampón, predídete upchávaniu folikúl a pokožka sa prečistí.
  • Kvalita by mala predchádzať kvantite, preto, ak už siahnete po suchom šampóne, nemala by to byť lacná alternatíva kvalitného suchého šampónu napr. z kaderníctva.
  • Vyhnúť by ste sa mali parfumovaným či príliš pudrovým suchým šampónom.

Mali sme možnosť vyskúšať suchý šampón v období po operácii, keď sme neboli schopní si sami umyť vlasy a suchý šampón bol alternatíva, ako mať hrivu relatívne v pohode. Na svoje vlasy sme háklivé, musia byť svieže a dobre vyzerať. Problémom je, že sa neustále mastia a preto po všetkých odporúčaniach a výhodách, ktoré sľubovali suché šampóny, sme sa rozhodli jeden z nich vyskúšať. Bohužiaľ,  bolo to prvý a poslednýkrát. Vlasy vyzerali ešte horšie, šampón zanechával stopy (akoby sme mali vo vlasoch lupiny) a nedal sa vyčesať. Doteraz stojí na poličke a čaká, kým sa ho zbavíme. Radšej dáme prednosť obyčajnému šampónu, vďaka ktorému nebudeme mať vlasy rýchlo opäť mastné.

Čítajte tiež: Prežila vďaka ovociu? Modelku dostala z agresívnej choroby vraj táto potravina!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9