Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najčastejší zlozvyk, ktorého sa mnohí dopúšťajú: Tento návyk pri pití vody by ste mali okamžite zmeniť!

Dodržiavanie pitného režimu je dôležité.
Dodržiavanie pitného režimu je dôležité. (Zdroj: thinkstock.com)

Keď málo pijeme, sme unavení, malátni, ťažšie sa sústredíme a bolí nás hlava. Preto je dostatočný pitný režim dôležitý. Piť by sme mali počas celého dňa, no existuje situácia, kedy by sme sa tekutinám mali vyhýbať! A práve vtedy mnohí siahajú po vode a robia tak veľkú chybu!


V reštauráciách je úplne bežné, ak si od čašníka vypýtame okrem jedla aj niečo na pitie. Pritom pohára vody by sme sa nemali ani len dotknúť! Dobre čítate. Ak máte na stole jedlo, vodu si nenalievajte, aby vás zbytočne nelákala.

Väčšina ľudí je zvyknutá jedlo zapíjať. Po pár sústach si odpijú z pohára osviežujúcej minerálky a pokračujú ďalej v konzumácii. Obzvlášť vtedy, ak je jedlo suché alebo slané. Horším prípadom je situácia, keď počas jedla vypijete naraz veľké množstvo vody, takisto ako aj, keď si ho doprajete po jedle. Lekári pritom varujú, že v štýle teraz to poriadne zapijeme, je tou najhoršou a škodlivou variantou!

Čo sa vtedy s nami deje?

Návyk zapitia jedla veľkým množstvom vody síce nespôsobuje okamžité bolesti a nepríjemné reakcie. Avšak, ak tak budete robiť pravidelne a v dlhodobom horizonte, organizmus sa vám za to nie práve najpríjemnejším spôsobom „poďakuje“.

Zapíjanie jedla nadmerným objemom tekutín má negatívny dopad pri natravovaní potravín organizmom. Je to najmä z toho dôvodu, že žalúdočné kyseliny, ktoré sú prispôsobené k natravovaniu jedla v žalúdku sa zriedia s vodou, kedy dochádza k zníženiu natrávenia potravy. Preto môžeme povedať, že pri zapití konzumovanej potravy veľkým množstvom vody dochádza k zníženiu využiteľnosti látok pre náš organizmus,“ upozornil výživový poradca Ing. Libor Javro.


Jedinečná technika, ktorá vás zbaví všetkých chorôb? Túto metódu mnohí pripisujú k zázraku!


Pitie veľkého množstva tekutín počas alebo po jedle ovplyvňuje prirodzený obsah kyseliny a žlče, ktorá je potrebná v žalúdku na správne trávenie jedla. Riedi tráviace šťavy a enzýmy a splachuje potravu zo žalúdka do čriev skôr, než bola dostatočne natrávená. Navyše, privádza vzduch do žalúdka, čoho výsledkom je grganie a nepríjemný pocit nafúknutého brucha. Následkom toho sú poruchy trávenia a zhoršené využívanie energie.

Ak je voda, ktorou ste zapili jedlo, studená, môže spôsobiť kŕče u citlivých jedincov, teda tých, ktorí už zápasia s existujúcimi zažívacími problémami.  Ak trpíte zápchami alebo hnačkami, je dosť možné, že za to môže váš zlozvyk: zapíjanie množstva vody počas alebo po konzumácii potravín.  

Kedy teda môžete piť?

Ak sa odmietate vzdať tekutiny počas jedla, zvoľte si menšie zlo, teda teplú vodu alebo čaj. Zvoľte však malé dúšky počas jedla, čím si prečistíte dutinu úst. Najlepšie však spravíte, ak sa úplne vzdáte vody. Ideálne je prijímať tekutiny približne 20 až 30 minút pred jedlom alebo po jedle. Aspoň tým zabránite nutkaniu piť príliš veľa vody, zatiaľ čo váš žalúdok sa snaží tráviť.

Nezabúdajte na pravidelný pitný režim počas celého dňa! Prekonajte sa a zmeňte svoj zvyk - piť počas jedenia. Ak začnete deň dvoma pohármi vody a budete ďalej piť po troche počas dňa, budete dostatočne hydratovaní a nebudete túžiť po veľkom množstve vody pri jedení alebo po jedle.

Čítajte tiež: Keď populárna voda s citrónom nefunguje tak, ako by mala: Kedy sa jej radšej vyhnúť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9