Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Temná stránka zeleniny: Málokto vie o tom, že môže byť pre nás nebezpečná!

Nekonzumujte baklažán v surovom stave, môžete sa otráviť!
Nekonzumujte baklažán v surovom stave, môžete sa otráviť! (Zdroj: thinkstock.com)

Má schopnosť uzdravovať. Zo zeleniny v surovom stave získame vysoké množstvo enzýmov, antioxidantov, vitamínov a príjemným plusom je fakt, že pôsobí účinnejšie proti rakovine. Pozor však na to, akú zeleninu konzumujete. V niektorých prípadoch môže byť pre nás nebezpečná!


Mnohí odborníci sa zhodujú na tom, že surová zelenina má pre nás množstvo výhod. Získame z nej viac výživných látok, ako by sme ju konzumovali tepelne upravenú. No netýka sa to každej! Niektoré druhy zeleniny môžu spôsobiť v surovom stave viac škôd ako úžitku. Pozrite sa, ktoré sem patria.

Baklažán

Baklažán oceníte pre jeho prospešné účinky na srdce i mozog. Je vhodnou potravinou pri liečbe zvýšeného cholesterolu, aterosklerózy, rakoviny, cukrovky a zápchy. Obsahuje veľa vlákniny, draslíka, vitamínov skupiny B, mangánu i medi. No i táto na prvý pohľad ideálna potravina pre naše zdravie môže byť nebezpečná! V prípade, ak ju konzumujete surovú... V baklažáne sa totiž nachádza jedovatý solanín, ktorý sa varením rozpúšťa a stráca. Ak sa chcete vyhnúť zažívacím ťažkostiam, nevoľnosti, bolesti hlavy a hnačky, čo sú príznaky otravy solanínom, radšej dajte prednosť tepelne upravenému baklažánu.

Zemiaky

Zemiaky sú na tom podobne ako baklažán. Tiež obsahujú zlúčeninu solanín, aj keď v menšej koncentrácii. Nebezpečné však môžu byť zelené a silne naklíčené zemiaky, ktoré boli skladované na veľkom svetle či teple. Vplyvom svetla začne obsah solanínu stúpať až trikrát. Navyše, jeho koncentrácia sa zvyšuje i pri samotnom dlhodobom skladovaní.

Najvyššia koncentrácia solanínu je v okolí očiek a klíčkov. V zelenej šupke i tesne pod ňou sa môže koncentrovať až 35 mg solanínu na 100 gramov hľuzy. Ťažkosti pritom môže človek pociťovať už po konzumácii menšieho množstva, od 25 g! Spomínané časti preto vždy dôkladne odstráňte!

Nezabúdajte ani na to, že zemiak obsahuje vysoké množstvo škrobu, ktoré z nich robí ťažko stráviteľné suroviny.

Paradajky

Oveľa viac solanínu než je z hľúz zemiakov však môžete získať z paradajok! Týka sa to však nezrelých, zelených paradajok. V jednej nezrelej paradajke môže byť až 25 mg solanínu. Často sa z nich robia džemy, no cukor solanín deaktivuje, takže sú bezpečné.

Rebarbora

Rebarboru by ste nemali konzumovať vo veľkom množstve! Jej surové listy totiž obsahujú zlúčeniny oxaláty, ktoré sú toxické. Vo veľkých množstvách môžu spôsobiť zdravotné problémy ako podráždenie žalúdka či problémy s obličkami.

Výživový poradca Ing. Libor Javro potvrdil, že tepelná úprava mierne deštuuje alkaloid solanín v potravinách, v ktorých sa nachádza. No podľa odborníka by sme si hlavne mali všímať jednu vec.

Omnoho dôležitejšie je sledovať to, aby boli potraviny ako zemiaky či baklažán dostatočne dozreté alebo naopak, aby neboli príliš prezreté. V takýchto potravinách sa automaticky zvyšuje  koncentrácia solanínu. Potraviny ako zemiaky, baklažán či paradajky by nemali byť zelené či naklíčené, resp. nevhodne skladované,“ povedal nutričný špecialista.

Zelenina by mala byť neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Aj keď obsahuje množstvo prospešných látok, nie každá nám v surovom stave môže pomôcť.

Čítajte tiež:

Odvrátená strana ovocia a zeleniny: Za chuť môžete zaplatiť životom

Skrytý hazard so zdravím? Jesť či nejesť plesnivé ovocie!

Čo robiť, ak vám spadne jedlo na zem? Ako to s pravidlom piatich sekúnd skutočne je!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9