Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je to možné? Dôkazy, že aj fit a zdraví ľudia môžu dostať infarkt!

Infarkt môžu dostať aj tí, ktorí vedí zdravý životný štýl!
Infarkt môžu dostať aj tí, ktorí vedí zdravý životný štýl! (Zdroj: thinkstock.com)

Riziko srdcového infarktu nepochybne znižuje zdravý životný štýl. Ak niekto holduje sedavému spôsobu života, trpí obezitou či dokonca cukrovkou, hovorí sa, že srdcový záchvat si ho „nájde“. Doktor však upozorňuje, že existujú aj skryté rizikové faktory!

Päť ľudí stalo obeťou srdcového infarktu! Čo je na tom zvláštne? Ani jeden z nich neholdoval nezdravého životnému štýlu, nepil alkohol, nefajčil, či netrápili ich kilá navyše. Jednoducho, všetci boli zdraví a fit! Sú dôkazom toho, že za infarktom stoja aj iné faktory, o ktorých mnohí nevedia.

Otec mal infarkt

Alison Caunterová mala pred päťdesiatkou, keď jedného dňa pocítila ostré bolesti v rukách a v dolnej čeľusti. Bolo jej nevoľno, až na vracanie. Srdcový infarkt bol v tej chvíli to posledné, na čo by Alison pomyslela. Vždy mala normálnu hladinu cholesterolu a krvný tlak, navyše, mala aktívny život. Bolesť však bola čím ďalej tým horšia, v priebehu ôsmich týždňov navštívila svojho všeobecného lekára niekoľkokrát. Ten jej povedal, že má žalúdočné šťavy, predpísal jej lieky s tým, že to časom prejde. Infarkt bol hneď vylúčený, podľa jeho slov bola naň moc mladá. Jeden deň však mala neznesiteľné bolesti, ktoré ju prinútili navštíviť pohotovosť.

Urobili jej krvné testy, vrátane troponínu T, ktorý skontroluje stopy proteínu, súvisiaceho s poškodeným srdcovým svalom. Lekári zistili, že utrpela dva infarkty! Mala zablokovanú tepnu srdca. V nemocnici jej voperovali stentu, čo je miniatúrna trubička z kovovej sieťky, ktorú lekár vkladá do zúženej tepny. Udržuje tepnu priechodnú, aby mohla k srdcového svalu prúdiť potrebná krv.

Lekári upozorňujú, že ženy vraj nemávajú pri infarkte typickú bolesť na hrudníku, aj keď nie je jasné, prečo. Ako je však možné, že dostala infarkt? Alison sa nezabudla zmieniť, že jej otec zomrel na infarkt, keď mal 46 rokov.

Záver podľa Dr. Edwarda Duncana, kardiológa z  Bristol Heart Institute: Aj rodinná anamnéza zohráva určitú úlohu! To znamená, že ak vášmu otcovi alebo bratovi diagnostikovali kardiovaskulárne ochorenie, pričom boli vo veku do 55 rokov, alebo matke či sestre vo veku do 65 rokov, ste vystavení riziku srdcového infarktu. Bohužiaľ, v tomto prípade sa nedá nič robiť. Rodinnú históriu nezmeníte. Snažte sa však aj naďalej konzumovať vyváženú stravu, vyhnite sa fajčeniu, nezabúdajte na cvičenie, ktorým podporíte metabolizmus a kontrolujte si krvný tlak. Nezabúdajte na pohyb!

Cholesterol mal mierne zvýšený

Chemický inžinier Geoffrey Noble mal deň pred svojím infarktom pokojnú nedeľu. Bol v posilňovni, urobil nákupy a spokojne zaspal. O štvrtej ráno sa však zobudil na bolesť v hrudníku. Najprv si myslel, že to prehnal s cvičením, no potom so strachom zavolal záchranku. Päťdesiatpäťročnému mužovi urobili zdravotníci elektrokardiogram (EKG), ktorý meria elektrickú aktivitu srdca. Ten potvrdil, že dostal infarkt! Nemohol tomu uveriť. Jeho jediným zdravotným problémom bol len mierne zvýšený cholesterol - v čase infarktu mu bola nameraná hodnota 6,5, pričom 5 je normálna. Keďže mal štíhlu postavu, dobre sa stravoval, mal normálny krvný tlak a nikto v jeho rodine neprekonal infarkt, doktor mu povedal, že nie je potrebné, aby užíval statíny.

V nemocnici podstúpil test - angiogram, ktorým mu bol skontrolovaný krvný obeh, a to odhalilo jeho upchatie. Po operácii stenty bral lieky - aspirín a betablokátory. V súčasnosti sa snaží jesť potraviny na zníženie hladiny cholesterolu, ako napr. ovsené otruby, jogurty atď.

Záver podľa Dr. Edwarda Duncana, kardiológa z  Bristol Heart Institute: Geoffrey nemal vysoký cholesterol, takže statíny nemusel užívať. Stravoval sa priam ukážkovo a pravidelne cvičil. Jeho cholesterol, ktorý bol len mierne zvýšený bol však podcenený! Odborník radí, aby si všetci, ktorí už majú po 40-tke kontrolovali cholesterol a krvný tlak najmenej raz za rok.

Mohla za to krajina, odkiaľ pochádza

Štyridsaťtriročná Hina Shahová dostala infarkt, keď nemala ani štyridsať! Zrazu sa jej ťažko dýchalo, nemohla lapať po dychu. Zdravotníci jej ihneď spravili EKG, ktorý potvrdil, že mala záchvat. Bolo to bizardné! Hina bola štíhla a fit, mala 37 rokov, nefajčila, ani nepila alkohol, nikdy nemala vysoký cholesterol, ani krvný tlak. Napriek tomu mala upchatú tepnu, čo zistili lekári prostredníctvom angiografie. Podstúpila operáciu ako Alison a Goeffrey.

Dozvedela sa, že určitú úlohu zohráva etnikum. Koronárna choroba srdca sa najčastejšie vyskytuje u obyvateľov južnej ázijskej komunity a Hina bola indického pôvodu. U žien je až trikrát vyššia pravdepodobnosť, že zomrú na srdcový infarkt, než na rakovinu prsníka. Odvtedy ešte viac obmedzila vyprážané jedlá, začala chodiť na jógu a Zumbu. Všade sa snaží chodiť pešo!

Záver podľa Dr. Edwarda Duncana, kardiológa z  Bristol Heart Institute: Riziko úmrtia v dôsledku ischemickej choroby srdca je prekvapivo vyššie u juhoázijských skupín obyvateľstva! Môže to byť spôsobené celkovo iným spôsobom stravovania a rôznymi spôsobmi metabolizmu tukov a cukru v ich tele. V prípade 37-ročnej Hiny by odborník neodporúčal zásadné zmeny životného štýlu. Pamätajte si, že infarkt sa nemusí prejaviť vždy len bolesťou v hrudníku, ale napr. aj dýchavičnosťou.

Na vine bol stres

Sedemdesiatšesťročná Marion Jacksonová, učiteľka na dôchodku, dostala srdcový záchvat kvôli stresu. Nikdy nefajčila, ani nepila alkohol. Stres a však dostavil potom, keď jej mladšia dcéra utrpela epilepsiu. Lekár upozornil, že môže utrpieť aj ďalšie záchvaty. Po troch mesiacoch prepustili jej dcéru domov a celá rodina, plná šťastia, že sú všetci spolu, upustila od pravidelného cvičenia a zdravej stravy. Vtedy sa začali dni plné stresu, Marion sa po celý čas starala o svoju dcéru a, navyše,  celé dni žila v strachu o jej zdravie.

Infarkt dostala v noci, keď pocítila bolesti v chrbte. Dostala sa do rúk zdravotníkov a do nemocnice, kde jej zaviedli stentu. Lekári ju upozornili, že za to mohol veľký stres. Odvtedy Marion nezabúda na pravidelné relaxačné cvičenia.

Záver podľa Dr. Edwarda Duncana, kardiológa z  Bristol Heart Institute: Marion má už 73 rokov a i napriek tomu, že vedie zdravý životný štýl, prekonal infarkt. Došlo uňho k určitému zúženiu tepien srdca, čo je už bohužiaľ súčasťou procesu starnutia. Treba si dávať pozor aj na stres a  pravidelne si kontrolovať krvný tlak a cvičiť.

Príliš veľa cvičenia

Tridsaťročný Adrian Purtell je profesionálny rugby hráč z Leedsu. Jeho profesia si vyžaduje dávku tvrdej disciplíny, čo sa týka zdravej stravy a pravidelného tréningu v posilňovni so svojim tímom. Po ťažkom zápase pocítil ostrú bolesť v hrudníku. Doktor, ktorý sa staral o hráčov v tíme, tvrdil, že za tým môže byť silné pálenie záhy. Avšak, po tom, ako Adrian zbledol, potil sa, stratil energiu, bol veľmi slabý a vracal, museli ho previezť do nemocnice. Po EKG počul od lekára niečo, čo sa mu ani nesnívalo: infarkt!

Po operácii, kedy mu zaviedli stentu, nehral rugby desať mesiacov, pričom ho dvaja rôzni kardiológovia upozornili, že už zrejme nikdy nebude hrať. Avšak Adrian sa nevzdal, podstúpil rehabilitáciu a onedlho si zahral svoj prvý zápas po prekonaní infarktu. Pravidelne berie betablokátory a aspirín, aby si udržal nízku hladinu cholesterolu a na prevenciu vzniku krvných zrazenín. Lekári ho upozornili, že v deň infarktu bol dehydrovaný a v spojení s vysokou fyzickou námahou to jeho telo jednoducho nezvládlo. Adrian zabúdal na konzumáciu nápojov, ktoré by ho nielen hydratovali, ale doplnili mu potrebné vitamíny a minerály

Záver podľa Dr. Edwarda Duncana, kardiológa z  Bristol Heart Institute: Nejeden výskum zistil, že extrémne cvičenie je spojené s vyšším rizikom ochorenia srdca a srdcového infarktu, aj keď nie je presne jasné, prečo! Odborník radí, aby každý vykonával približne 150 minút miernej aktivity za týždeň.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9