Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je jedno, koľko máte rokov: Šokujúce nenápadné znamenia, že je demencia už blízko!

Prvé príznaky demencie sa môžu objaviť v mladom veku!
Prvé príznaky demencie sa môžu objaviť v mladom veku! (Zdroj: thinkstock.com)

Ak hneď mávnete rukou s presvedčením, že vás sa demencia určite netýka, môžete mať pravdu, ale nemusíte. Signály jej nástupu sú totiž nenápadné. Vy si myslíte, že sa správate normálne, pritom ide o nebezpečné znamenie demencie!

Mnohí dospelí si na detské roky nepamätajú. Paradoxom však je, že sa do detstva postupne vracajú, aspoň z hľadiska ich psychiky. Môže za to choroba zvaná demencia.

Prvotné príznaky choroby:

Časté pády

Stáva sa vám, že o niečo zakopnete a o pár sekúnd ste na zemi? Môžete byť nešikovní, no záleží na tom, ako často padáte. Upozorňuje na to štúdia, prezentovaná na medzinárodnej konferencii o Alzheimerovej chorobe pred štyrmi rokmi. Odborníci zdvíhajú varovný prst, ak ide približne o 4 pády ročne! V tomto prípade trpíte poruchami pohybu, kedy nedokážete pádu jednoducho zabrániť, napr. zachytiť sa niečoho, a to už je nebezpečný príznak! Vedci dokonca tiež zistili, že predzvesťou zvýšenej hrozby demencie je pomalá chôdza v mladom a strednom veku.

Strata zmyslu pre humor

Smiali ste sa ostošesť, bavili ste sa na trefných poznámkach a teraz? Dnes im nerozumiete, ba dokonca vtipy už beriete vážne. Ak je to aj váš prípad, mali by ste spozornieť! Psychologička Katherine Rankinová, PhD. z Univerzity v San Francisku tvrdí, že vtedy už nedokážete odlíšiť pravdu od fikcie.

Ste necitliví

Kedysi ste to nerobili, teraz je to na dennom poriadku. Vždy si nájdete niekoho, koho svojimi poznámkami urazíte? Začína sa u vás prejavovať demencia! Náhla strata schopnosti porozumieť medziľudskej komunikácie je len začiatok. Nezdvorilé spávanie či nevhodnosť chovania až trápnosť je pre týchto ľudí úplne normálna, preto nechápu, prečo nad ich správaním ostatní len kývajú hlavou.

Nerešpektujete slušné chovanie

Poviete si, že u tínedžerov je to normálne? Nie vždy! Prekvapivými známkami demencie je vulgarizmus, zlé chovanie k druhým či kriminálne chovanie ako napr. krádeže v obchodoch. Týka sa to hlavne ľudí, ktorí už dovŕšili 30 rokov. Títo ľudia stratili zmysel pre spoločenské normy a sú o krok bližšie k demencii.

Uprený pohľad na jeden bod

K známkami choroby patrí tiež znížená schopnosť normálnych očných pohybov. Pacient neprítomne pozerá dopredu, pričom jeho pozornosť je upriamená na jeden bod. Je veľmi nepríjemné, ak tým bodom ste napr. vy. Pacient si však neuvedomuje, že na vás doslova zazerá. Prejavuje sa to aj pri čítaní. Osoba preskakuje riadky, stále sa pozerá na tú istú časť textu a nedokáže pochopiť jeho zmysel.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9