Pri pečení vianočného pečiva máme vo zvyku ochutnávať pripravené zmesi či polevy. Hlavne naše deti neodolajú a lížu varešky. Na prvý pohľad nič strašne, no v skutočnosti môže rozpútať pohromu!
Zrejme každý, kto teraz vo veľkom pripravuje vianočné pečivo si svoje pečenie kontroluje a ochutnáva všetko priamo z varešky. Je to správne? Alebo to môže byť dokonca nebezpečné?
Helicobacter pylori v kuchyni
Možno sa to nezdá, ale aj pri obyčajnom olíznutí varešky či lyžičky počas varenia a pečenia vám hrozí nebezpečenstvo ochorenia. Ide o Helicobactera pylori, ktorý spôsobuje ochorenie žalúdka. Je to špirálovitá baktéria, ktorá sa usídľuje v sliznici žalúdka i dvanástnika a vyvoláva zápal. Aj keď neviete o tom, že by niektorý člen rodiny bol chorý, nikdy si nemôžete byť istí. Príznaky helikobaktera sa totiž nemusia ukázať.
Prvé príznaky na seba dávajú dlho čakať. Takže, ak ste chorí, nemusíte o tom ani vedieť! Keď sa však nepriateľská baktéria prejaví, nie je to nič príjemné. Nakazený má bolesti brucha, trápi ho plynatosť, nevoľnosť a zvracanie, pocit zlého trávenia, pálenie záhy a bolesť žalúdka. Helicobacter pylori je jedným z hlavných rizikových faktorov vredovej choroby žalúdka!
Ak chcete posilniť svoju imunitu vyskúšajte prírodný extakt z hlivy ustricovej. Imunoglukan® obsahuje kombináciu prírodného imunoglukánu a vitamínu C, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému a zníženiu vyčerpania a únavy.
Ako sa dostane do organizmu?
Helicobacter sa prenáša úzkym kontaktom medzi zdravým a chorým človekom. Prenos infekcie z človeka na človeka je možný napr. použitím neumytého riadu alebo príboru. Najčastejší je prenos slinami, takže varešky a lyžičky, s ktorými pracujete, radšej neolizujte! Po vašej prípadnej kontaminácii sa dostávajú naspäť do jedla.
Vianoce sú krásne, ale zároveň stresujúce sviatky. Toľko sa snažíme, aby boli dokonalé, že nemyslíme na seba a na svoje zdravie. Dodržiavajte pri varení a pečení zásady zdravej kuchyne!