Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prečo by sme nemali pri pečení ochutnávať varešku? Skrytá hrozba, ktorá číha v žalúdku!

Aj počas vianočného pečenia si dávajte pozor na ochorenia.
Aj počas vianočného pečenia si dávajte pozor na ochorenia. (Zdroj: thinkstock.com)

Pri pečení vianočného pečiva máme vo zvyku ochutnávať pripravené zmesi či polevy. Hlavne naše deti neodolajú a lížu varešky. Na prvý pohľad nič strašne, no v skutočnosti môže rozpútať pohromu!

Zrejme každý, kto teraz vo veľkom pripravuje vianočné pečivo si svoje pečenie kontroluje a ochutnáva všetko priamo z varešky. Je to správne? Alebo to môže byť dokonca nebezpečné?

Helicobacter pylori v kuchyni

Možno sa to nezdá, ale aj pri obyčajnom olíznutí varešky či lyžičky počas varenia a pečenia vám hrozí nebezpečenstvo ochorenia. Ide o Helicobactera pylori, ktorý spôsobuje ochorenie žalúdka. Je to špirálovitá baktéria, ktorá sa usídľuje v sliznici žalúdka i dvanástnika a vyvoláva zápal. Aj keď neviete o tom, že by niektorý člen rodiny bol chorý, nikdy si nemôžete byť istí. Príznaky helikobaktera sa totiž nemusia ukázať.

Prvé príznaky na seba dávajú dlho čakať. Takže, ak ste chorí, nemusíte o tom ani vedieť! Keď sa však nepriateľská baktéria prejaví, nie je to nič príjemné. Nakazený má bolesti brucha, trápi ho plynatosť, nevoľnosť a zvracanie, pocit zlého trávenia, pálenie záhy a bolesť žalúdka. Helicobacter pylori je jedným z hlavných rizikových faktorov vredovej choroby žalúdka!

Ak chcete posilniť svoju imunitu vyskúšajte prírodný extakt z hlivy ustricovej. Imunoglukan® obsahuje kombináciu prírodného imunoglukánu a vitamínu C, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného systému a zníženiu vyčerpania a únavy. 

Ako sa dostane do organizmu?

Helicobacter sa prenáša úzkym kontaktom medzi zdravým a chorým človekom. Prenos infekcie z človeka na človeka je možný napr. použitím neumytého riadu alebo príboru. Najčastejší je prenos slinami, takže varešky a lyžičky, s ktorými pracujete, radšej neolizujte! Po vašej prípadnej kontaminácii sa dostávajú naspäť do jedla. 

Vianoce sú krásne, ale zároveň stresujúce sviatky. Toľko sa snažíme, aby boli dokonalé, že nemyslíme na seba a na svoje zdravie. Dodržiavajte pri varení a pečení zásady zdravej kuchyne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9